Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Χαρδαλιάς: Τηλεκπαίδευση και ένταξη άλλων 8 περιοχών στο «βαθύ κόκκινο»

Χαρδαλιάς: Τηλεκπαίδευση και ένταξη άλλων 8 περιοχών στο «βαθύ κόκκινο»

Παράταση της καραντίνας σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ένταξη ακόμη 8 περιοχών σε «βαθύ κόκκινο», τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία της χώρας και διευκρινίσεις για την Καθαρά Δευτέρα, έδωσαν σήμερα οι ειδικοί. Συγκεκριμένα κατά την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, από το υπουργείο Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος  Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν κλειστά σε ολόκληρη την Ελλάδα τα σχολεία από την Τρίτη 16 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου και τα μαθήματα θα γίνονται με τηλεκπαίδευση.

Στο «βαθύ κόκκινο» παραμένουν 19 περιοχές: Οι περιφέρειες Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας και Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδας, ο δήμος Καλυμνίων, ο δήμος Ρόδου, ο δήμος Χίου και ο δήμος Ανωγείων.
Επιπλέον από αύριο εντάσσονται επίσης στο «βαθύ κόκκινο», ως και 22 Μαρτίου μπαίνουν ακόμα 8 περιοχές: Οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου.

Καθαρά Δευτέρα

Για την Καθαρά Δευτέρα ισχύει ό,τι και σήμερα. Δηλαδή, δεν επιτρέπονται οι υπερ-τοπικές μετακινήσεις, είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Οι μετακινήσεις με τα SMS 2 και 3 θα γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός 2 χιλιομέτρων από την οικία. Για το SMS 6 η μετακίνηση θα γίνεται πεζή ή ποδήλατο. Οπότε, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς και το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα θα γίνει κοντά στις οικίες.

Υπενθυμίζεται ότι:
-Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές

-Οι μετακινήσεις σε σούπερ μάρκετ επιτρέπονται μόνο στην περιοχή μας

-Οι μετακινήσεις για άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου, μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.

-Το πέταγμα χαρταετού μπορεί να γίνει με τους κανόνες που ισχύουν.

-Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας. Από αυτό το Σαββατοκύριακο, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση ξεκινά από τις 7 το απόγευμα.

Παπαευαγγέλου: 400 νοσηλείες-Covid την ημέρα

Η  καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι η πανδημία φαίνεται πως επικεντρώνει κατά κύριο λόγο στις μεγάλες μητροπολιτικές πόλεις όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, αλλά και τα Γιάννενα και η Λάρισα.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους γιατρούς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος νέων κρουσμάτων που πλέον έχει φτάσει τα 2.100 νέα κρούσματα τη μέρα. Ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 4,5% για πρώτο φορά μέσα στο 2021.

Η κυρία Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι διενεργούνται 45.000 τεστ κορωνοϊού την ημέρα τονίζοντας ωστόσο πως ο δείκτης θετικότητας ξεπέρασε σε γειτονιές της Αττικής το 7%. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που πραγματοποίησε τεστ.

Σε ό, τι αφορά στην πίεση στο ΕΣΥ, ο μέσος αριθμός των νοσηλευθέντων την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε 400 ανά ημέρα, ενώ τις τελευταίας δύο ημέρες ξεπέρασε τα 500. Σε όλη τη χώρα, νοσηλεύονται 4.032 ασθενείς με κορωνοϊό,.

Στην Αττική έγιναν 2.000 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα. «Βλέπουμε νεότερους να νοσηλεύονται, όταν αυξάνει η διασπορά πέφτει η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

ΜΕΘ: Στο 92% η πληρότητα στην Αττική

Σύμφωνα με την καθηγήτρια είναι εμφανής η μείωση των ανθρώπων ηλικίας άνω των 80 ετών στις ΜΕΘ, «προφανώς λόγο της αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης» όπως εξήγησε. Πάντως η πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής αγγίζει το 92%:«Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μειωθεί το ιικό φορτίο γεγονός που θα μας επιτρέψει να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: Η πίεση του ΕΣΥ θα διαρκέσει 2-3 εβδομάδες ακόμη

Σημαντική είναι η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, πλησιάζοντας τα δεδομένα του Νοεμβρίου, με σημεία βραδείας επιβάρυνσης, ενώ το σύστημα υγείας δέχεται έντονη πίεση η οποία θα διατηρηθεί για δύο με τρεις εβδομάδες ακόμη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. “Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) είναι σταθερά πάνω από το 1 και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη”, είπε και κατέληξε: “Καλύτερη εικόνα περιμένουμε από την ερχόμενη Πέμπτη”.

Ρ.Μελά

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ