Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦ. Καραϊωσηφίδης: Οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει F-35 για να χτυπάνε και να...

Φ. Καραϊωσηφίδης: Οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει F-35 για να χτυπάνε και να φεύγουν ανενόχλητοι

Για τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές από αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε τις πρωινές ώρες επιδρομή στο Ιράν με εκατοντάδες drones και πυραύλους, μίλησε στην ΕΡΤ ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, στρατιωτικός αναλυτής.

«Αν συνέβη κάτι, σίγουρα ήταν κάτι εμβληματικό. Δηλαδή χτυπάμε, αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και έχουμε ένα μακρύ χέρι που μπορεί να κάνει κάτι, χωρίς να μπορεί να μας σταματήσει η Τεχεράνη», είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης

Εξήγησε πως το Ισφαχάν, «βρίσκεται περίπου 350 χιλιόμετρα νότια από την Τεχεράνη. Όλες οι ιρανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται δυτικότερα. Εκεί ακριβώς, βρίσκεται μια μεγάλη αεροπορική βάση, η 8η αεροπορική βάση που έχει τρεις μοίρες και εκεί εδρεύουν – θεωρητικά πάντα – τα ικανότερα ιρανικά αεροσκάφη, είναι 14».

Πρόκειται όπως είπε ο κ. Καραϊωσηφίδης για μια εμβληματικά αεροπλάνα της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και τόνισε πως αποτελεί εμβληματικό στόχο. 

Εξήγησε πως το «να προσπαθείς να πλήξεις τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν που είναι διάσπαρτες σε όλη την επικράτεια, θα ίσως ήταν και άστοχο και θα ήθελε πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Το να πλήξεις όμως, μια στρατιωτική βάση όπως η συγκεκριμένη, η οποία συγκεντρώνει αρκετή ισχύ και αποτελεί έμβλημα της ισχύος της ιρανικής αεροπορίας, είναι στόχος επιλογής».

Σχετικά με το πώς μπορέι να έγινε η συγκεκριμένη επίθεση , ο κ.Καραϊωσηφίδης ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει τα βαλλιστικά βλήματα που έχει το Ιράν. «Αυτά είναι η αεροπορία του φτωχού», είπε.

«Το Ισραήλ, όχι μόνο έχει μαχητικά πέμπτης γενιάς, αλλά έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Άρα αυτά εάν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιήθηκαν, πέρασαν πάνω από τη Συρία, το Ιράκ, μπήκαν πιθανότατα μέσα στον ιρανικό εναέριο χώρο, βομβάρδισαν ή έριξαν πυραύλους μεγάλης εμβέλειας και αποχώρησαν, χωρίς ποτέ κανένας να τα αντιληφθεί», τόνισε.

Ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε επίσης πως βασική λεπτομέρεια στην όλη ιστορία είναι το ότι εάν έγινε πράγματι με F-35 η επίθεση, αυτά μπορούν να περάσουν από οποιοδήποτε αεράμυνα, χωρίς άδεια από κανέναν, ιδιαίτερα από χώρες οι οποίες δεν έχουν την τεχνολογία για να σε «αποκαλύψουν».

Τέλος, πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αν ενημερώθηκαν, ενημερώθηκαν μόνο για λόγους πρεστίζ. «Οι Ισραηλινοί έχουν αγοράσει αυτά τα αεροπλάνα ακριβώς για να μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν εδώ και αρκετές δεκαετίες. Να φτάνουν πολύ μακριά, να χτυπάνε και να φεύγουν ανενόχλητοι», είπε.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ