Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Φρένο» στην πειρατεία με νέα ρύθμιση

«Φρένο» στην πειρατεία με νέα ρύθμιση

«Φρένο» στην πειρατεία που κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, θα προσπαθήσει να βάλει νέα ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού – Αθλητισμού σχετικά με τον προληπτικό διαδικτυακό αποκλεισμό πρόσβασης από την ΕΔΠΠΙ για γεγονότα Εθνικής ή Διεθνούς Τηλεθέασης.

Στόχος της είναι να δώσει τη δυνατότητα διακοπής της παράνομης αναμετάδοσης περιεχομένου ακόμα και κατά τη διάρκεια του αθλητικών ή άλλων προγραμμάτων, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία. Παράλληλα θα προβλέπει και το live dynamic blocking (το κλείσιμο των νέων ιστοσελίδων που δημιουργούν οι πειρατές μετά το κλείσιμο της αρχικής) σε 30 λεπτά το πολύ. Να θυμίσουμε το παραπάνω απαιτεί σήμερα γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικά μπορεί να απαιτήσει έως και 15 ημέρες.

Να θυμίσουμε ότι ένα θετικό βήμα για την πάταξη της πειρατείας έγινε το 2020 με το ν. 4761/2020, ο οποίος τροποποίησε το ν. 2121/1993 – πρόσφατα εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που επιτρέπει την υλοποίηση του νόμου του 2020. Ο Ν. 4761/2020 (ΦΕΚ A’ 248/13.12.2020) εισήγαγε στο άρθρο 66 Ε νέα παράγραφο υπ’ αρ. 10 Α, δυνάμει της οποίας παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αιτήματος εκ μέρους δικαιούχου πνευματικών ή συγγενικών δικαιωμάτων προς την ΕΔΠΠΙ, με το οποίο θα ζητείται η προληπτική διακοπή πρόσβασης σε ισότοπο ή σε όνομα χώρου, εφόσον μέσω αυτού επίκειται μεγάλης κλίμακας προσβολή προστατευόμενων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικών δικαιωμάτων «για γεγονότα εθνικής ή διεθνούς τηλεθέασης που πρόκειται να μεταδοθούν ταυτόχρονα με τη διενέργειά τους» και συντρέχει «επείγουσα περίπτωση αποτροπής άμεσου, σοβαρού και επικείμενου κινδύνου ή ανεπανόρθωτης βλάβης για το δημόσιο συμφέρον ή για το δικαιούχο».

Σύμφωνα δε με την υποπαράγραφο 6 της ίδιας παραγράφου, με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με την αίτηση του δικαιούχου, την απόφαση της Επιτροπής, το ύψος και τον τρόπο καταβολής του τέλους.

Όπως προβλέπεται η απόφαση εκδίδεται το αργότερο 24 ώρες πριν τη μετάδοση του γεγονότος και κοινοποιείται με email στους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο. Μάλιστα η απόφαση θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί στον πάροχο κατά την στιγμή της ηλεκτρονικής της αποστολής.

Με την απόφαση η ΕΔΠΠΙ καλεί τους παρόχους πρόσβασης στο διαδίκτυο να διακόψουν εντός προθεσμίας που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έξι (6) ώρες και μεγαλύτερη από δώδεκα (12) ώρες από την αποστολή της απόφασης, την πρόσβαση στο περιεχόμενο των περιλαμβανόμενων στην απόφαση ενιαίων εντοπιστών πόρων (URLs) ή διευθύνσεων διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP addresses) ή ονομάτων τομέα (domain names) και στις τυχόν παραλλαγές

Αξίζει να σημειωθεί ότι την παράνομη αναμετάδοση περιεχομένου πραγματοποιεί συνήθως ένα διεθνές δίκτυο πειρατικών ιστοσελίδων το οποίο διατηρεί «αντιπροσώπους» σε αρκετές χώρες. Ο πειρατικός συνδρομητής με μια μικρή αφορολόγητη συνδρομή αγοράζει ένα dreambox – έναν τύπου Media player μέσω του οποίου έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο. Ακόμα και όταν εντοπιστεί η παράνομη ιστοσελίδα, οι πειρατές δημιουργούν ένα mirror site σε άλλη ηλεκτρονική διεύθυνση, δίνοντας πρόσβαση στους συνδρομητές τους μέσα από αυτό. Αποτέλεσμα αυτού ήταν οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων να υποχρεούνται στην ίδια γραφειοκρατική διαδικασία από την αρχή, από την οποία οι πειρατές ξέφευγαν με τον ίδιο τρόπο κ.ό.κ.

Η ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη για το φαινόμενο το οποίο έχει πάρει απειλητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις των παρόχων συνδρομητικού περιεχομένου, οι πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα σήμερα τείνουν να προσεγγίσουν τις 500.000.

Το παραπάνω κοστίζει αρκετά, τόσο στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων όσο και στο Δημόσιο, δεδομένου ότι οι παράνομες συνδρομές δεν αποδίδουν φόρους. Τα διαφυγόντα κέρδη του Δημοσίου υπολογίζονται σε πάνω από €20.000.000 τον χρόνο.

Η απώλεια εσόδων επηρεάζει και τα συνδρομητικά κανάλια της χώρας ( Cosmote, Wind, Vodafone, Nova) με τις απώλειες να υπολογίζονται περί τα 150 εκατομμύρια ετησίως, εκτιμώντας τα μηνιαία διαφυγόντα έσοδα στα 25 ευρώ για κάθε πειρατική συνδρομή.

Σημειωτέον ότι το 2015 όπου και πιάστηκε η μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα στη χώρα μας και συνελήφθη ο διαχειριστής της, οι εκτιμήσεις για τα χρόνια που λειτουργούσε έκαναν λόγο για απώλεια εσόδων άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Έκτοτε, αρκετές ακόμα ιστοσελίδες εμφανίστηκαν και «πιάστηκαν». Σύμφωνα με την έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της ΕΕΤΤ 2020-2021, το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστότοπους λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ