Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΦινλανδία:Εκλέγει νέο πρόεδρο με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Φινλανδία:Εκλέγει νέο πρόεδρο με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία

Οι Φινλανδοί ψηφίζουν την Κυριακή για να εκλέξουν τον νέο τους πρόεδρο, ένα αξίωμα με μεγαλύτερες απαιτήσεις μετά την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Ρωσία ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αναταραχή στο ευρωπαϊκό γεωπολιτικό τοπίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της θητείας του επόμενου αρχηγού του Κράτους, ο οποίος χειρίζεται την εξωτερική πολιτική σε στενή συνεργασία με τη κυβέρνηση.

Είναι επίσης ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας, που έγινε τον περασμένο χρόνο το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας.

Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, δύο πολιτικές προσωπικότητες της Φινλανδίας προηγούνται μεταξύ εννέα υποψηφίων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις: ο συντηρητικός, πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο από το κόμμα των Πρασίνων.

«Ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι πάνω απ’ όλα ένας πρόεδρος της Δύσης, ένας πρόεδρος του ΝΑΤΟ και μια από τις πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι η σύμπραξη με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Στουμπ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Οι σχέσεις μεταξύ της Φινλανδίας και της Ρωσίας, που μοιράζονται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Ύστερα από την ένταξη της γειτονικής της χώρας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2023, η Μόσχα υποσχέθηκε «αντίμετρα».

Τον Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς βίζα στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε μια μεταναστευτική κρίση στο κατώφλι της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ