Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜΕΤΑΦΟΡΕΣΑμβρακία Οδός: Παραδίδεται το τελευταίο τμήμα Βόνιτσα – Δρυμός

Αμβρακία Οδός: Παραδίδεται το τελευταίο τμήμα Βόνιτσα – Δρυμός

Για τις 31 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η παράδοση στην κυκλοφορία του τελευταίου τμήματος της Αμβρακίας Οδού και θα γίνει παρουσία του Πρωθυπουργού.

Η Αμβρακία Οδός σηματοδοτεί τον πρώτο κάθετο άξονα σύνδεσης με την Ιόνια Οδό και αλλάζει το τοπίο των μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή. Σε πλήρη ολοκλήρωση θα ξεκινά από τον Α/Κ Αμβρακίας της Ιόνιας Οδού και θα καταλήγει στην υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας – Ακτίου παρακάμπτοντας την πόλη της Αμφιλοχίας και της Βόνιτσας. Αποτελεί τμήμα της Ευρωπαϊκής Οδού 55 (Ε55).

Συνολικά, η Αμβρακία Οδός έχει μήκος 48,5 χιλιόμετρα και διαθέτει χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητοδρόμου, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας σε κάθε κατεύθυνση και ανισόπεδους κόμβους. Με την αποπεράτωση και λειτουργία του συνόλου του νέου αυτοκινητόδρομου η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, η απόσταση Βόνιτσα – Δρυμός θα διανύεται σε περίπου 8 με 10 λεπτά και από το Άκτιο στην Ιόνια Οδό θα είναι 15 με 20 λεπτά. Οι αποστάσεις συντομεύουν αισθητά.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί τα 17 χλμ. (παράκαμψη Αμφιλοχίας). Με τη λειτουργία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας εξοικονομούνται πλέον περίπου 25 λεπτά μετακίνησης κατά την κύρια διεύθυνση της παράκαμψης Αμφιλοχίας, δηλαδή από Ιόνια οδό έως Λουτράκι, ενώ έχει επιτευχθεί μείωση της απόστασης κατά 7 χιλιόμετρα, με προφανή οφέλη για την κατανάλωση καυσίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ, είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορές Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και υλοποιείται από την ανάδοχο εταιρία Μυτιληναίος ΑΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ