Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒρετανία-Κάμερον: Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους...

Βρετανία-Κάμερον: Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον περιέγραψε το βρετανικό σύστημα και ο όγκος των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ ως κάτι εντελώς διαφορετικό από εκείνα στις ΗΠΑ λέγοντας ότι οι πωλήσεις που αδειοδοτεί είναι σχετικά μικρές και ελέγχονται από αυστηρές διαδικασίες.

Ο Κάμερον έκανε τη δήλωση αυτή απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Βρετανία θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ μετά την αμερικανική προειδοποίηση ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ σε περίπτωση ισραηλινής εισβολής στη Ράφα.

“Υπάρχει μια πολύ θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στην κατάσταση στις ΗΠΑ και στην κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ είναι ένας προμηθευτής μεγάλων ποσοτήτων όπλων προς το Ισραήλ…δεν έχουμε τέτοια μαζική προμήθεια όπλων από την βρετανική κυβέρνηση προς το Ισραήλ, έχουμε έναν αριθμό αδειών, και νομίζω ότι οι αμυντικές εξαγωγές μας προς το Ισραήλ ανέρχονται σε σημαντικά λιγότερο από 1% επί του συνόλου”, σχολίασε ο Κάμερον.

Επιπλέον, ο Κάμερον ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2,5% του ΑΕΠ τους ενόψει των διαφόρων προκλήσεων σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, την οποία το γραφείο του χαρακτήρισε “σημαντική”, στο Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, που διορίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, προέτρεψε τους συμμάχους του Λονδίνου να ακολουθήσουν την πορεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Επί του παρόντος, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να αφιερώνουν ποσοστό τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα, αλλά αυτό δεν το επιτυγχάνουν όλες οι χώρες και κάποιες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ζητούν να προχωρήσουν περαιτέρω.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από 2,3% σε 2,5% έως το 2030.

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα βούλησης. Η Βρετανία και οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας σε όλο τον κόσμο πρέπει να αποδείξουν ότι οι αντίπαλοί μας κάνουν λάθος», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ