Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑΦάμελλος: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η προστασία των οικοσυστημάτων οφείλουν να...

Φάμελλος: Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η προστασία των οικοσυστημάτων οφείλουν να συμβαδίζουν

«Η Πολιτεία οφείλει να δίνει απαντήσεις και λύσεις για όλους με αξιοπιστία. Το ζήτημα της αξιόπιστης Πολιτείας, που το ζούμε με ένα τραγικό τρόπο σήμερα με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, συνδέεται φυσικά σε πολύ μεγάλο βαθμό και με την ενεργειακή πολιτική, αλλά και με τα ειδικότερα ζητήματα της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της προστασίας της βιοποικιλότητας, τα οποία και οφείλουν να συμβαδίζουν», υπογράμμισε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκδήλωση «Η αιολική ενέργεια στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της βιοποικιλότητας», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας στις 08.03.2023.

Ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε αρχικά στα ζητήματα του ενεργειακού και κλιματικού σχεδιασμού της χώρας: «Το ζήτημα του ενεργειακού και κλιματικού σχεδιασμού δεν αφορά μόνο την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, η οποία είναι επιβεβαιωμένη ανάγκη. Αφορά ιδιαίτερα στο πώς θα υπάρχει πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές για όλες και για όλους. Ο στόχος αυτός δεν επιτυγχάνεται σήμερα, καθώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην ενέργεια επειδή ζούμε σε μια περίοδο ακραίων υπερκερδών. Δεν πρόκειται μόνο για τεχνικό, αλλά κυρίως για πολιτικό ζήτημα», υπογράμμισε.

Επεσήμανε παράλληλα ότι σε ό,τι αφορά το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα καθώς, έως σήμερα, δεν έχει παρουσιαστεί κείμενο από την πλευρά της κυβέρνησης. «Στο τραγικά μερικώς δημοσιευμένο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, φαίνεται να υπάρχει υποτίμηση των στόχων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και προκύπτει ότι θα υπάρχουν ακόμη μονάδες ορυκτών καυσίμων, δηλαδή φυσικού αερίου, έως το 2050».

Τόνισε επίσης ότι τα επικοινωνιακά παιχνίδια που παίζονται στον ενεργειακό σχεδιασμό που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2019, με τη χωρίς σχέδιο αναγγελία της βίαιης απολιγνιτοποίησης, είναι επικίνδυνα. «Βιώσαμε την πρόσδεση της χώρας στο ορυκτό φυσικό αέριο. Η δήθεν απελευθέρωση των ΑΠΕ με το Ν. 4685/2020 των κ.κ. Χατζηδάκη-Μητσοτάκη ήταν στην πραγματικότητα «μπάτε σκύλοι αλέστε» και οδήγησε σε υπερθέρμανση, μετά τέθηκε εκ των υστέρων υποχρέωση εγγυητικής επιστολής και προθεσμίες για την υλοποίηση έργων, που πάλι μετατίθενται. Χρεοκόπησε για άλλη μια φορά ο Ειδικός Λογαριασμός των ΑΠΕ, το 2020, επιβλήθηκε νέο χαράτσι στα έργα ΑΠΕ. Λείπει ακόμη το ρυθμιστικό πλαίσιο της αποθήκευσης και είμαστε πολύ πίσω στα θέματα εξοικονόμησης και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως λύση στα ζητήματα του ηλεκτρικού χώρου, ο οποίος μοιράζεται φωτογραφικά με υπουργικές αποφάσεις, οι άδειες που έχουν δοθεί υπερκαλύπτουν κατά πολύ τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και η ενεργειακή δημοκρατία υπονομεύεται συστηματικά. Η αγορά ενέργειας λειτούργησε εξαρχής στρεβλά, χωρίς διμερή συμβόλαια, σωρεύθηκαν υπερκέρδη εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας», σημείωσε, κάνοντας σύντομο απολογισμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα της αποδοχής έργων ΑΠΕ από τις τοπικές κοινωνίες, ο Σ.Φάμελλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθαρές θέσεις στο ζήτημα αυτό. «Ούτε η οριζόντια απόρριψη ούτε η οριζόντια αποδοχή είναι σωστές. Δεν μιλάμε για επέκταση παντού χωρίς κανέναν όρο αλλά επίσης δεν υποστηρίζουμε και την άποψη «όχι στην αυλή» μου», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η προστασία των οικοσυστημάτων είναι εξίσου σημαντική με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και για αυτό το λόγο χρειάζεται πρωτίστως σχεδιασμός. «Για το λόγο αυτό, παράλληλα με την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ στις οποίες βασίζονται πολλά από τα έργα που υλοποιούνται σήμερα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και του έργου των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Προεδρικών Διαταγμάτων για τις περιοχές προστασίας της φύσης», επισήμανε και τόνισε την αποτυχία της κυβέρνησης ΝΔ να ολοκληρώσει αυτόν το σχεδιασμό τέσσερα χρόνια μετά, όταν ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας ήταν δύο χρόνια.

«Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες να εμπιστευθούν την Πολιτεία, όταν η ίδια η Πολιτεία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της που είναι μάλιστα και ευρωπαϊκές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τεράστια ευθύνη για την ναρκοθέτηση του πλαισίου προστασίας της φύσης. Πρώτα, με το Ν. 4685/2020 άλλαξε τις προδιαγραφές των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και βραχυκύκλωσε το έργο που είχε ήδη ξεκινήσει, και αυτές τις μέρες στη Βουλή, τρία χρόνια μετά, ξανα-αλλάζουν οι διατάξεις για την προστασία και διαχείριση οικοσυστημάτων. Ο σχεδιασμός πια κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί ποτέ», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο Σ.Φάμελλος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των δήθεν «Απάτητων Βουνών»: «Έχουμε εδώ μια κατάσταση που μας έχει αφήσει άφωνους. Υπήρξε μια πολύ σωστή πρωτοβουλία για τις Περιοχές Άνευ Δρόμων. Τα κριτήρια για τις Περιοχές αυτές θα έπρεπε να είχαν ενσωματωθεί στη νομοθεσία και να εφαρμοστούν στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Σήμερα, τα αποτελέσματα της μελέτης χρησιμοποιούνται περιστασιακά και επικοινωνιακά ως ρουσφέτι, καθώς, ανάλογα με τις πολιτικές πιέσεις, εξαγγέλλεται η ένταξη κάποιων περιοχών. Οι τοπικές κοινωνίες νιώθουν ότι τις κοροϊδεύουν αφού εντάσσονται μόνο τμηματικά ορισμένες ζώνες, αλλά ούτε και ο χώρος των επενδύσεων έχει ξεκάθαρους κανόνες», σχολίασε.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ