don't even ask

don't even ask

spot_img

Το Βερολίνο και ο Νότος, “χρηματιστηριοποιήσεις”, ο πειστικός Χρήστος Μεγάλου, η shortlist των 10, η JPMC και το “σάρωμα” των τραπεζικών χαρτιών, οι εφοπλιστές για Εθνική και…vamos Intralot

*Προσπάθεια αντίδρασης χθες στην Wall Street μετά το μίνι sell off της Τρίτης. Διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά θα ερχόταν στη Νέα Υόρκη, θέμα χρονισμού και αφορμής ήταν. Τυχαία μίλησε βράδυ Κυριακής ο Πάουελ πως, δεν βλέπει μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο. Λες και “έπαιζε” ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το “άνοιγμα” λόγω BTFP στα 2 τρισ$ και την περίοδο κάλυψης να λήγει στις 11 Μαρτίου. Ωστόσο, αλλού είναι το πρόβλημα που ενδεχομένως να “σύρει” τους κεντρικούς τραπεζίτες σε μείωση επιτοκίων από τα μέσα του 2024- όπως το τοποθέτησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα του ΤΧΣ- ο διογκούμενος κίνδυνος της στεγαστικής πίστης. Και δη του κλάδου εμπορικών ακινήτων-γραφείων.

*Το πρόβλημα από τις ΗΠΑ έχει περάσει στην Ευρώπη και μάλιστα στην Γερμανία. Η περίπτωση της PfandBriefBank μόνο αμελητέα δεν είναι. Η DeA, ίσως πρώτη ανέδειξε το θέμα, σημασία έχει πως όλο και περισσότεροι συνάδελφοι έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται. Για αυτό και τα εύσημα της στήλης στη Ναταλία Δανδόλου, για την εμπεριστατωμένη ανάλυση με τον εύγλωττο τίτλο: Real Estate, σε περιδίνηση τα εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη (στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, της Τετάρτης/ot.gr). Πάγια η θέση μας ότι, ο ενήμερος/ενημερωμένος και ψυλλιασμένος επενδυτής ενεργεί με χαμηλότερο ρίσκο.

*Κατά τ’ άλλα, αποσύρεται η ισραηλινή αντιπροσωπεία από τις συνομιλίες για την προσπάθεια εκεχειρίας/ειρήνευσης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή. “Ψυχρή, υπολογιστική λογική” ποιος (επ)ωφελείται από τις εξελίξεις που διευρύνονται μεν-στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές δε…αναζητώντας την ροή του χρήματος φθάνει κάποιος στο συμπέρασμα.

*Το Βερολίνο αναθεωρεί-επί τα χείρω- την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Στο 0,2% για GDP μεγέθους 4,509 τρισ. (2023). Λένε έγκυροι οικονομολόγοι ότι εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Γερμανία θα την “πληρώσει” και η “περιφέρεια”, ο Νότος. Προφανώς, όμως άλλου εύρους για ένα ΑΕΠ λ.χ μεγέθους 2,1 τρισ (Ιταλία) και άλλου για 220 δισ. (Ελλάδα).

*Θα “δείξω” και πάλι στον ΟΔΔΗΧ- κατά την εκτίμηση μου τον πιο σοβαρό και αξιόπιστο διαχειριστή κρατικού χρέους στην ΕΕ (και δεν υπερβάλλω). Στις χθεσινές (επαν)εκδόσεις, για 5ετές και 10ετές οι προσφορές έφθασαν τα 623 εκατ. με επιτόκιο 2,85% (από 2,73%) και τα 711 εκατ. με 3,32% (από 3,76%). Δηλαδή αύξηση στην κοντινή σειρά αλλά μείωση στη μακρινή-που μάλιστα ξεπερνά κατά ένα ( 1 ) έτος την περίοδο “εγγύησης” που έχει από τους δανειστές η ελληνική οικονομία. Τι λέει αυτό; πως μία υγιής/bankable επιχείρηση θα μπορεί να εξασφαλίζει-συγκριτικά πάντα- ανταγωνιστικά κόστη χρήματος τα επόμενα χρόνια. Ένας από τους λόγους που δίνω βάση σε γνωστούς μου επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμούν ότι οι εξαγωγές τείνουν προς τα 70 δισ. Περίπου 1/3 σε σχέση με το ΑΕΠ. Και για να το “χρηματιστηριοποιήσω” για αυτό τα 98 δισ. χρηματιστηριακή αξία συνολικά των εισηγμένων τα θεωρώ peanuts.

*Δεν νοείται να αποτιμάται το εγχώριο συστημικό banking 22,79 δισ. (τιμές 14/2). Κυρίως ένα θέμα έχει το σύστημα, DTC και το γνωρίζουν οι CEO, το ξέρει ο κεντρικός. Ειδάλλως, ξεκινώντας από την Πειραιώς: πειστικός ο Χρήστος Μεγάλου προς τους επενδυτές/αναλυτές. Με 2 έγκυρους που πρόλαβα να μιλήσω μου μετέφεραν την-σχεδόν- βεβαιότητα πως “βγαίνει” ο αναπτυξιακός σχεδιασμός που τους ανέλυσε ο CEO της τράπεζας. Με βάση το πλάνο, η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει στη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023 και αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς στο business plan 2024-2026 προβλέπεται διανομή μερίσματος περίπου 25% από τα κέρδη του 2024, 50% από τα κέρδη του 2025 και 50% από τα κέρδη του 2026. «Έχουμε το buffer, ο ισολογισμός της τράπεζας έχει εξυγιανθεί και δυνατή κερδοφορία», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος, ορίζοντας τα προαπαιτούμενα για την έναρξη διανομής μερίσματος. Είδα, αργότερα, και το “έσπασε το ρόδι” του Ηρακλή ΙΙΙ η Πειραιώς, με τον Χρήστο Κίτσιο (euro2day) να αναφέρεται στην τιτλοποίηση Sunrise III. Στα 3,93 ευρώ η μετοχή με άνοδο 2,88%, συναλλαγές 5,85 εκατ. τμχ. Για λογαριασμό πελάτη της JPMC το χθεσινό “σάρωμα” στις μετοχές των Πειραιώς (5,85 εκατ. τμχ), Εθνική (1,62 εκατ. τμχ), Eurobank (5,53 εκατ. τμχ) και Alpha Bank (5,23 εκατ. τμχ). Στις 7 Μαρτίου ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα Eurobank και Alpha Bank, στις 12 η Εθνική.

*Στο 3ήμερο 12-14 το road show της Morgan Stanley. Θα έχει “φύγει” (αέρα) το 27% της Πειραιώς από το ΤΧΣ. Ήδη η short list των top 10 ενδιαφερομένων συμπεριλαμβάνει 2 ονόματα που αρκούν… η συζήτηση θα αφορά στην επαναγορά του 8% (από το 18,39%) της Εθνικής (από την Εθνική). Να θυμίσω ότι, 3 ηχηρά εφοπλιστικά ονόματα ενδιαφέρονται για Εθνική, ο ένας κατά το…ήμισυ της ποντοπόρου.

*Πάντως την διαφορά χθες την έκανε η Coca Cola HBC. Είχε προηγηθεί η The Coca Cola Company στην Wall Street, ακολούθησε η Coca Cola Hellenic στο Λονδίνο, για να φτάσει “ουρά” εντολών μέχρι το ΧΑ. Έως τα 27,94 και τελική τιμή στα 27,60 ευρώ, με άνοδο 6,36% και 139 χιλ. τμχ. Στα 711,8 εκατ. οι ελεύθερες ταμειακές ροές, στα 764,2 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη. Θυμίζω, σε 2 αυξήσεις στις τιμές βασικών κωδικών της προχωρά το 2024 η εισηγμένη.

*ΔΑΑ, νέα διόρθωση στα 8,75 ευρώ. Πωλούν, κυρίως όσοι έχουν τιμή κτήσης 8,2 ευρώ-αγοράζουν, κυρίως όσοι “βλέπουν” τα υψηλά εισαγωγής στα 9,56 ευρώ.

*«Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας. Δύο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον, η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον, η ευελιξία». Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, σε συζήτηση για το νέο χάρτη της ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

*Intrakat και Intralot στον MSCI Small Cap. Φυσιολογικές οι εισροές χθες. Στα 4,90 (0,82%) με συναλλαγές 405 χιλ. τμχ και στα 1,23 (0,49%) με 1,63 εκατ. αντίστοιχα. Σε 3 ξένα funds τα 9 πακέτα (της Τρίτης) στα 4,35 ευρώ (με discount από τα 4,86 ευρώ). Το περίπου 2,68% του μ.κ αξία συναλλαγών/συνολικά 18,7 εκατ.

*Πάλι στα 2,75 ευρώ η μετοχή του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σερί Τρίτη-Τετάρτη με άνοδο 3,91% και 3,38%. Ή για την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ο λόγος της ανόδου με αυξημένες συναλλαγές ή για την ΗΛΕΚΤΩΡ. Πηγή-γνώστης έτεινε προς την πρώτη. Είναι και το ενδεχόμενο ενός placement, στα 3 plus.

*Quest Holdings, εικόνα εγκατάλειψης στο ταμπλό. Με αποτίμηση 554 εκατ. λογίζεται-επί της ουσίας- εκτός FTSELarge Cap.

*Turbo η μετοχή-πωλούν οι βασικοί μέτοχοι. Ο λόγος για την Δομική Κρήτης, με άνοδο 452% (12μηνο) σε ιστορικά υψηλά και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στο athex: Αλκυόνη Συνατσάκη, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ανακοίνωσε χθες την πώληση 4.000 μετοχών (18.120 ευρώ) και προχθές την πώληση 7.000 τίτλων (30.610 ευρώ).  Αλίκη Συνατσάκη, σύζυγος του μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. Αντώνη Αδάμη, χθες γνωστοποίησε τη διάθεση 4.000 τίτλων (18.214 ευρώ) και προχθές τη διάθεση 7.000 τεμαχίων (330.153 ευρώ). Πωλητής και η Ελένη Συνατσάκη, σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου Γεώργιου Συνατσάκη. Διέθεσε 10.000 μετοχές, εισπράττοντας 45.067 ευρώ. Ήθελα να ξέρω οι κυρίες στην Ιπποκράτους με τι ασχολούνται…

*Είναι μικρή, sexy με βλέψεις για τα μεγάλα σαλόνια. Για να τα φτάσει θέλει ή πλούσιο γαμπρό ή επιπλέον 26 εκατ. σε όρους αποτίμησης. Γιατί, περί εναλλακτικής εισηγμένης ο λόγος. Και Θεσσαλονικιάς.

*Εγκρίθηκε χθες, από την Κεφαλαιαγορά το ενημερωτικό για το ομολογιακό της Intralot. Vamos…

*Μας έστειλε αυτό ο φίλος που ασχολείται με την Wall Street: Μια πολυ σημαντική μέτρηση για την CRSP δείχνει ότι η δυναμική της μετοχής έχει εκτοξευτεί στο 89, ενώ δημιουργεί ένα σχηματισμό κούπας- χερούλι για τους τεχνικάριους, οπού η διάσπαση του 76,97υψ.12μ θα φέρει νέα έντονη ανοδική κίνηση με στόχο τα 100$. Μέχρι στιγμής στα 77$ στο +6% συνεχίζεται η ανοδική κίνηση. Παρακολουθούμε στενά

*Οι αντιδράσεις στις τομές που επιχειρεί η κυβέρνηση, από τον γάμο ομοφύλων και τα μη κρατικά πανεπιστήμια, έως τους δικαστικούς κώδικες Φλωρίδη, συνδυάζονται με τον θυμό των αγροτών, την ακρίβεια και την αυξημένη εγκληματικότητα κ.λπ., επιφέροντας πλέον σημαντικές επιπτώσεις. Ήδη, στην τελευταία δημοσκόπηση (Interview/για την Politic) η φθορά για την κυβέρνηση είναι διακριτή, φθάνει τις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ναι μεν παίζει χωρίς αντίπαλο η ΝΔ- δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλά…

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask