Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκικές εκλογές: Ελαφρύ προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν

Τουρκικές εκλογές: Ελαφρύ προβάδισμα Κιλιτσντάρογλου απέναντι στον Ερντογάν

Για τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

“Φαίνεται ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στον Ερντογάν στον πρώτο γύρο”, σημείωσε ο κ. Φίλης, “ωστόσο το γεγονός πως στην Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται ταυτόχρονα βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έχει τη σημασία του και πιθανώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών. Καταρχήν, το ένα δεδομένο, είναι ότι αν δεν καταφέρει κάποιος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων συν μία ψήφο, τότε γίνεται δεύτερος γύρος μετά από 14 ημέρες. Στις βουλευτικές εκλογές δεν ισχύει το ίδιο, ό,τι βγάλει η κάλπη την Κυριακή”, διευκρίνισε ο κ. Φίλης.

“Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα επηρεάσει λογικά, τις προεδρικές εκλογές, γιατί ο Ερντογάν άλλαξε το Σύνταγμα στην Τουρκία το 2017 και δημιούργησε μία συνθήκη όπου θα μπορούσε την επόμενη Κυριακή στην Τουρκία να προκύψει μία συγκατοίκηση, η λεγόμενη, όπως τη λέμε στη Γαλλία, όπου θα έχουμε άλλο κόμμα, άλλο σχηματισμό να ελέγχει το Κοινοβούλιο και άλλο Πρόεδρο. Βέβαια στη Γαλλία είναι η κουλτούρα αυτή κάποιων δεκαετιών. Στην Τουρκία είναι λίγων ετών και δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα επηρεαστεί ο ψηφοφόρος από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, αν και τα πρόσωπα είναι πρόσωπα”. ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Σχετικά με τους ανθυποψηφίους του κ. Ερντογάν, ο κ. Φίλης στάθηκε ιδιαίτερα στον Ιντζέ ο οποίος προέρχεται από το κόμμα των Κεμαλιστών αλλά πικραμένος από τη στάση του κόμματός του, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος και ο οποίος φαίνεται να κόβει έναν αριθμό ψήφων από τον Κιλιτσντάρογλου, που σε διαφορετική περίπτωση αν τον είχε, θα ήταν ενδεχομένως πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή της Τουρκίας.

“Ο Ιντζέ λοιπόν, παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν και κινείται σε ένα ποσοστό το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στο 2-3% και μπορεί να φτάσει μέχρι και το 6-7. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του Ιντζέ, τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες ο Κιλιτσντάρογλου να κερδίσει τον πρώτο γύρο και να μην χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο”, ανέφερε ο κ. Φίλης, άποψη που του μεταφέρουν συνάδελφοί του από την Τουρκία. “Αντιθέτως, ένας άλλος συνάδελφος, μου έλεγε ότι ο Ερντογάν είναι σχεδόν βέβαιος νικητής από τον πρώτο γύρο. Ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι και από τη δική του προσέγγιση την ιδεολογική επηρεάζεται”, προσέθεσε.

Αν οι προεδρικές εκλογές κριθούν στον πρώτο γύρο, έχει καλές πιθανότητες ο Κιλιτσντάρογλου, καλύτερες από ό,τι αν κριθούν στον δεύτερο γύρο, είναι η γνώμη που εξέφρασε ο κ. Φίλης, καθώς, όπως είπε, ο Ερντογάν είναι μία πολύ πιο γοητευτική πολιτικά προσωπικότητα από τον Κιλιτσντάρογλου.

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα, ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της γείτονος σε ό,τι αφορά στην χώρα μας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ