Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Πως συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ο Ερντογάν

Τουρκία: Πως συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του ο Ερντογάν

Πολωμένο παραμένει το κλίμα στην Τουρκία ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε τις προβλέψεις και κέρδισε τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών με διαφορά περίπου 4,5 μονάδων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τις τελευταίες εξελίξεις ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Τριανταφύλλου, σημείωσε πως ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στον εθνικιστικό λόγο με στόχο να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να ανατρέψει την αποσυσπείρωση που παρατηρείται.

«Ο κ. Ερντογάν συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται κάθε ψήφο και γι’ αυτό προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από παντού καθώς έχει κάνει διάφορα στραβοπατήματα» ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου με αφορμή το βίντεο- «μονταζιέρα» που έδειχνε ψευδώς τον αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να έχει σχέσεις με στελέχη του PKK.

H κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και το υψηλό κόστος μετακίνησης είναι ένας παράγοντας που μπορεί να κάνει πολλούς ετεροδημότες να μην πάνε να ψηφίσουν, γεγονός που προβληματίζει τον Τούρκο πρόεδρο παρότι είναι το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές της 28ης Μαΐου.

«Βλέπουμε την προσπάθεια και των δύο να προσελκύσουν τους εθνικιστές γιατί πραγματικά κάθε ψήφος μετράει,» ανέφερε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων επισημαίνοντας ότι οι συμμαχίες με ακροδεξιούς εθνικιστές που έχουν κάνει έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους.

«Στη ρητορική δεν είναι μόνο εθνικισμός, είναι και η πολιτική που προωθούν κατά των μεταναστών και εκεί πέρα εκεί πέρα πολλοί Κούρδοι τη βρίσκουν σύμφωνη» σημείωσε διευκρινίζοντας ότι πολλοί μετανάστες που πολιτογραφήθηκαν Τούρκοι ψηφίζουν πλέον σε κουρδικές περιοχές αλλοιώνοντας έτσι το αποτέλεσμα.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ