Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤουρκία: Γιατί είναι σημειολογική η μάχη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Τουρκία: Γιατί είναι σημειολογική η μάχη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Για τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, όπου προβάδισμα στον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη έναντι του εκλεκτού υποψηφίου του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ δίνουν τα προγνωστικά, μίλησε στην ΕΡΤ o νομικός – διεθνολόγος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Iωάννης Παπαφλωράτος.

«Είναι σημειολογική αυτή η μάχη» δήλωσε ο κ. Παπαφλωράτος λέγοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να εμπλακεί σε αυτήν προσωπικά. «Δεν άφησε κάποιο περιθώριο ούτως ώστε σε περίπτωση ήττας να χρεώσει στον υποψήφιο του το δυσμενές αποτέλεσμα. Άρα, εμπλεκόμενος ο ίδιος σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα υποστεί τη φθορά», ανέφερε.

Και όπως επισήμανε ο νικητής στις δημοτικές εκλογές, που αναμένεται να είναι ο Ιμάμογλου, θα είναι από τώρα αντίπαλος για τις επόμενες εθνικές εκλογές είτε επιλέξει να κατέβει ο ίδιος, είτε βάλει κάποιον από το περιβάλλον του.

«Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι κομβικής σημασίας. Φυσικά θα έχει και αντανάκλαση και στις κινήσεις του στο εξωτερικό περιβάλλον. Ήδη βλέπουμε ότι έχει υιοθετήσει μια ρητορική υψηλών τόνων αυτός αλλά και άλλα στελέχη του κόμματός του και έναντι της Ελλάδος. Προφανώς θέλει να υφαρπάξει κάποιες ψήφους ακραίων εθνικιστών, οι οποίες ούτως ή άλλως προς τον υποψήφιό του, τον κ. Κουρούμ θα εκινούντο», σημείωσε.

Σχολιάζοντας πώς εκλαμβάνει την εθνικιστική ρητορική του Ερντογάν αλλά και στελεχών του AKP η Αθήνα επισήμανε ότι «δεν την ακούμε με ευχάριστο τόνο» προσθέτοντας ότι εάν ηττηθεί ο εκλεκτός του Ερντογάν -επειδή έχει εμπλακεί προσωπικά- θα δει να υπάρχει ένα μεγάλο πλήγμα στο γοήτρου του και στο κύρος του εκτιμώντας ότι δεν θα είναι παντοδύναμος.

Αναφορικά με το επικείμενο ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ και εάν εντάσσεται σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης δήλωσε ότι «καταβάλλεται μια προσπάθεια από τουρκικής πλευράς, μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους να αλλάξει, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, την προσέγγισή της έναντι της Δύσης και δη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο η ενδεχόμενη συνάντηση στις 9 Μαΐου στις ΗΠΑ θα είναι η πρώτη επίσκεψη επί προεδρίας Μπάιντεν, λίγους μήνες προ των προεδρικών εκλογών καθώς τώρα του δόθηκε το πράσινο φως.

Στα θέματα της ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών εκτίμησε ότι εκτός από την επιστροφή της προκαταβολής που είχαν δώσει οι Τούρκοι για τα F-35 θα είναι και το θέμα του Καυκάσου, όπου φαίνεται ότι οι Αζέροι θα κινηθούν εναντίον των Αρμενίων καθώς και το βόρειο Ιράκ. Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δήλωσε ότι «προφανώς θα επιμείνουν στη διατήρηση των γραμμών υδάτων στο Αιγαίο. Αυτή είναι πάγια βούληση της αμερικανικής πλευράς. Όμως υπάρχουν και σημεία τα οποία υφίστανται διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών», σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος.

ΠΗΓΗ:ertnews

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ