don't even ask

don't even ask

spot_img

Τα…βαρέλια αργούν να φύγουν, οι παραγγελίες της Turkish Airlines και οι Βρυξέλλες, οι εξαγωγές φαρμάκων, τέλη Φεβρουαρίου το IPO του ΔΑΑ, τα…μέτωπα ΒΟΑΚ και Αττική Οδός και οι…επικριτές του ΤΑΙΠΕΔ

*Προς το τέλος του έτους και Πούτιν: «Ο ισχυρισμός του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του NATO αν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι “απόλυτες ανοησίες”». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αν ο Πούτιν νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του NATO. Ο Τζο Μπάιντεν δεν αποσαφήνισε το σχόλιό του. Ο νυν αξιοποίησε τα ρεκόρ της Wall Street της τελευταίας εβδομάδας σε ένα νέο προεκλογικό βίντεο που trollάρει τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, επειδή προέβλεψε κατάρρευση της αγοράς εάν εκλεγόταν ο Μπάιντεν. «Καλό, Ντόναλντ», έγραψε στην ανάρτηση στο X. Πάντως Ι ο πρώην προηγείται του νυν στις πολιτείες του Μίτσιγκαν και της Τζόρτζια και πιθανόν τον Νοέμβριο 2024 να είναι ο επόμενος διαδεχόμενος του νυν. Πάντως ΙΙ, φεύγει και το 2023 και ο καπιταλισμός ακόμη δεν λέει να τελειώσει. Απεναντίας μεταλλάσσεται και περνά στην επόμενη φάση του.

*Ο Ολαφ Σολτς εγκαλεί την Αθήνα γιατί ενίσταται στην πίεση του Βερολίνου να άρει τα εμπόδια για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ. Για τα αυτονόητα και εύλογα δίκαια της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στην υπόθεση Μπελέρη. Την ίδια ώρα ο Γερμανός σιγεί στην απειλή για veto του Ούγγρου, “καταπίνει την κάμηλο” του σλοβάκου κ.ο.κ. Αλλά ο Ολαφ Σολτς “οδηγεί” σε καθίζηση το SPD στο 14%, το 59% των Γερμανών ζητάει πρόωρες εκλογές, η Alternative fur Deutschland “εκτοξεύεται” στην δεύτερη θέση με 22% κ.ο.κ. Σύμφωνα με την DW/ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς ζήτησε από τον ομόλογό του στο SPD να διαλύσει την Bundestag (ανοίγοντας τον δρόμο για τις κάλπες). Αίτημα που ο δεύτερος δεν αποδέχθηκε, αλλά…

*Γιατί όλα αυτά, ενδεικτικά και μόνο καθώς το 2024 είναι έτος εκλογών σε Ευρώπη (6-9 Ιουνίου), ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου) που εν πολλοίς θα επηρεάσουν και τα “οικονομικά”. Ήδη, η Κριστίν Λαγκάρντ μόλις την Πέμπτη επιβεβαίωσε την εκτίμηση αρκετών (της DeA συμπεριλαμβανόμενης) πως η ΕΚΤ θα παράσχει κάθε δυνατή (υπο)στήριξη στο “σύστημα”. Την Παρασκευή σημειώναμε την πλήρη κάλυψη/επαναγορά όλων των ομολόγων/χρέους που “τυπώθηκε” στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ (δηλαδή στο πλαίσιο στήριξης της οικονομίας λόγω πανδημίας Covid-19). Μας αφορά άμεσα/έμμεσα και στο “οικονομικό/επιχειρηματικό” και “επενδυτικό/χρηματιστηριακό”.

*Για τη ΝΔ-κυβέρνηση το πλεονέκτημα/μειονέκτημα συνίσταται στην απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης, για αυτό και…,φροντίζουν με 2-3 αυτογκόλ να δώσουν ενδιαφέρον στην αναμέτρηση του Ιουνίου. Διπλό το foul με τεκνοθεσία ομόφυλων και άδεια (ακόμη) και σε παράνομους μετανάστες, ισάριθμες οι απαντήσεις Σαμαρά και κύκλων του. Ενδεχομένως έτσι να συγκρατείται μέρος δυσαρεστημένων που βλέπουν δεξιότερα. Έχουμε να δούμε αρκετά επεισόδια.

*Ενδιαφέρουσες οι ισορροπίες και στα επιχειρηματικά. Να δούμε τις εξελίξεις σε 2 μέτωπα του ιδίου “πολέμου” Αττική Οδός και ΒΟΑΚ. Η κοινή λογική θέλει win-win αποτέλεσμα, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Μυτιληναίου.

*Βιάστηκαν να πανηγυρίσουν οι της “πράσινης μετάβασης” μετά τις ανακοινώσεις των ηγετών στην COP28. Αμφίσημες και αόριστες μεν οι δηλώσεις, αλλά οι θιασώτες αυτής της τάσης ήθελαν να το δουν σαν νίκη τους. Μόλις ένα 24ωρο μετά, ο επικεφαλής της Συνόδου ο Sultan Al Jaber ανακοίνωσε επενδύσεις 150 δισ.$ σε πετρελαϊκά προγράμματα και φυσικού αερίου. Ο ίδιος ο πρόεδρος της COP28- από τα ΗΑΕ και την Adnoc- σημειώνει πως, θα συνεχίσουν να ενεργούν ως υπεύθυνοι, αξιόπιστοι προμηθευτές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ο κόσμος θα χρειαστεί τα βαρέλια με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο χαμηλότερο κόστος». Μάλιστα υποστήριξε ότι οι υδρογονάνθρακες της Adnoc έχουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα επειδή εξορρύσσονται αποτελεσματικά και με λιγότερες διαρροές από άλλες πηγές. «Στο τέλος της ημέρας, να θυμάστε, η ζήτηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και θα υπαγορεύσει τι είδους ενεργειακή πηγή θα συμβάλει στην κάλυψη των αυξανόμενων παγκόσμιων ενεργειακών απαιτήσεων» είπε, όπως παλαιότερα οι μοναχοί βάφτιζαν το…κρέας ψάρι. Είναι το κέρδος, τελικά…κατά τ’ άλλα “πράσσειν άλογα”.

*Στη δι’ όλου ευκαταφρόνητη αξία των 2,2 δισ. ευρώ εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το ετήσιο κόστος που προκαλεί στην Ελληνική οικονομία η κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρεται σε έκθεση που εκπόνησε η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της ΤτΕ.

*Αύξηση 7,3% κατέγραψε ο δείκτης Μισθολογικού Κόστους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το τρίτο 3μηνο 2023 στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας.

*Παραγγελία με εύλογο μήνυμα (προς Βρυξέλλες) της Turkish Airlines, άλλα Μέσα κάνουν λόγο για 70 Α350-900 και 150 Α321 κι άλλα για option επιπλέον 150 αεροσκαφών. Ωστόσο, δεν εγείρεται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού- καθώς ένα τέτοιο πρόγραμμα-μαμούθ που δημιουργεί πολιτικό αποτέλεσμα χρηματοδοτείται από την ίδια την κυβέρνηση της Τουρκίας. Θέμα state aid δεν υφίσταται; αθέμιτου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές εταιρείες; Το είχα θέσει σχετικά τόσο σε ευρωβουλευτή της ΝΔ- από τις μαχητικές μάλιστα, η οποία και είχε συμφωνήσει με την προσέγγισή μου- όσο σε επιχειρηματίες του κλάδου. Προφανώς και δεν έχει κάποιος την απαίτηση να “ανεβάσουν” το θέμα ο Βασιλάκης ή ο Γρύλος όταν σιγούν οι ισχυροί. Βλέπετε όμως πως, Lufthansa/Air France-KLM σιωπούν καθώς η παραγγελία αφορά στην Airbus, όπου και σημαντική έκθεση των τραπεζών χωρών που συμμετέχουν (στην Airbus). Θα πει κάποιος ότι, οι της ΕΕ δεν τα βρίσκουν στο να αλλάξουν την θερινή ώρα, θα συμφωνήσουν στα ουσιώδη; Κατά τ’ άλλα, για τους εθελοτυφλούντες με την AEGEAN τη μία είναι τα ακριβά καύσιμα (παρότι η διοίκηση υλοποιεί αποτελεσματικές δικλείδες αντιστάθμισης), την άλλη το κόστος για αλλαγή κινητήρων κ.λ.π, κ.λ.π για να δικαιολογήσουν την εκτίμηση τους πως και στο 1,036 δισ. ακριβή είναι. Στα 11,50 ευρώ η μετοχή, σε ένα χρόνο από σήμερα να δούμε… 

*Ξεπέρασαν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2022 οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων και αποτελούν το δεύτερο «πιο εξαγώγιμο» αγαθό της ελληνικής μεταποίησης. Tο γεγονός αποδεικνύει τον δυναμισμό της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και τον κρίσιμο αναπτυξιακό ρόλο της. Η επενδυτική/χρηματιστηριακή εκπροσώπησή του κλάδου, μόλις μία η Lavipharm με χρηματιστηριακή αξία στο 0,5% της αξίας εξαγωγών.

*Στο αγκυροβόλιο του λιμένα Αλεξανδρούπολης κατέπλευσε χθες Κυριακή στις 8.30 το πρωί το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο της Gastrade, η υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου – μήκους περίπου 300 μέτρων – που μετασκευάστηκε σε FSRU στο ναυπηγείο Keppel στη Σιγκαπούρη. Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

*Μεγάλη ημέρα η προηγούμενη Παρασκευή τόσο για την Attica Συμμετοχών, όσο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με την υπογραφή της συμφωνίας με την ΟΝΕΧ. Το deal θα αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1 δισ. ευρώ, που έχει δρομολογήσει η Attica Συμμετοχών και πλέον μένει να διευκρινιστεί αν η συμφωνία θα περιλαμβάνει το σύνολο των επισκευαστικών εργασιών για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του στόλου της ακτοπλοϊκής και τη ναυπήγηση νέων πλοίων ή μέρος του project. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα συμβάλει στην αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και δη των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που φαίνεται ότι μπαίνουν σταδιακά σε τροχιά ανάπτυξης.

*Χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα (0,40/μτχ) σήμερα η μετοχή της Motor Oil.

*Στα 2,776 δισ. η αποτίμηση έναντι 2,203 δισ. της Helleniq Energy. Ευκαιρίας δοθείσης, σήμερα το βράδυ στην συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας με τον Τύπο, να θέσουμε ερωτήματα και για το placement του 11%. Εντελώς διαφορετικό το placement της Helleniq Energy σε σχέση με το 22% της Εθνικής. Γιατί; το ΤΑΙΠΕΔ ακριβώς λόγω της “ελεύθερης διασποράς” έπρεπε να ξεπεράσει σαφώς περισσότερα εμπόδια. Συγκεκριμένα, πριν το placement η μεν πλευρά Λάτση έλεγχε το 47,12%, το δε ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%, συνολικά 82,6% με το υπόλοιπο σε ξένους και εγχώριους διαχειριστές με το μόλις 8,56% του μ.κ σε ιδιώτες επενδυτές. Free float απαγορευτικό για όμιλο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης με αποτίμηση 2,2 δισ. Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τον πιο “εμπορεύσιμο” χαρακτήρα της Helleniq Energy η διάθεση ενός διψήφιου ποσοστού. Σε αναλογία 6 (ΡΟ&ΙΗ) προς 4 (ΤΑΙΠΕΔ). Μετά την διάθεση τα ποσοστά κατανέμονται σε: ΡΟ&ΙΗ με 40,41%, Ταμείο 31,18% με διευρυμένο (κατά 11%) πλέον το free float. Για αυτό, όσοι επιμένουν να τα συγχέουν και να επικρίνουν το ΤΑΙΠΕΔ για τους χειρισμούς του ή αδαείς είναι ή δεν ξέρω γω τι άλλο μπορεί…

*Άνθρωπος της αγοράς και γνώστης των μηχανισμών ο Δημήτρης Πολίτης, ας τον αφήσουν με το team του να κάνει την δουλειά του. Το αν χαλάει τα fees ορισμένων δεν είναι της παρούσης, αλλά εάν χρειαστεί μπορεί και να γίνει…

*Αύριο βράδυ η εκδήλωση της Πειραιώς για ανταλλαγή ευχών, στο Pasaji.

*Έμπειρο αυτί, “έπιασε” ενδιαφέρουσες σκέψεις επιτελών της Ideal Holdings για το ενδεχόμενο αξιοποίησης χώρων κ.λ.π του City Link. Κατατοπιστικό το γεύμα ενημέρωσης-με αφορμή την έκδοση του εταιρικού ομολόγου- η DeA είχε 2-3 tips που μετάφερε άνθρωπός της στο Vezene. Και μιας ο λόγος, σήμερα η πρώτη για το εταιρικό της εισηγμένης, που είχε την αναμενόμενη πολύ καλή επενδυτική υποδοχή.

*Νέα υψηλά 16 μηνών για τη μετοχή της Lavipharm, με 2+1 συμφωνίες για τα Lanarid και Lonalgal και στη συνέχεια με το Flagyl.

*Η κίνηση της διοίκησης της ΕΚΤΕΡ να εξαγοράσει από μετόχους το 56% της “Ενεργειακός Κόμβος” (που διαχειρίζεται ξενοδοχειακή μονάδα στην Πάρο) επιβεβαιώνει την αισιοδοξία της πλευράς Σίψα πως, τελικά θα προχωρήσει η επένδυση για το 5άστερο στις Κολυμπήθρες.

*Τέλη Φεβρουαρίου θα προχωρά το ΙΡ0 για το 20% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος. Επιπλέον ένα 10% θα παραχωρηθεί στην AviAlliance- με τους Καναδούς να φτάνουν το 50%- πληροφορίες της DeA θέλουν την πλευρά Κοπελούζου να στοχεύει στην αύξηση του 5% που έχει σήμερα στο 6% του μ.κ. Πάντως το 10% στους Καναδούς θα δοθεί με εύλογο premium, για να δούμε πόσο.

*Και τα τελευταία από NYSE… Η ΝΑΤ αντέδρασε (15/12) στο 4% στα 3,97.Θα είναι μεγάλη έκπληξη να παραμείνει σ’αυτά τα επίπεδα. Λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται μεταξύ 4,5-5$. ΤSLA 250$ (25% από τα 200$) και DAL42(35% από τα 31$) ξεπέρασαν τους βραχυπρόθεσμους στόχους και πλέον οι νέες τιμές είναι στα 280$ και 45$ αντίστοιχα. Αλλά από εδώ και πέρα για όσους συνεχίζουν, διασφάλιση κερδών και αυστηρά stops. Για την CRISP διαβάζω ότι τα ταμειακά της διαθέσιμα στο Q3 ήταν στα 1,74δις! Επίσης μετά την έγκριση από τον FDA, επωφελείται από την συνεργασία της με τον φαρμακευτικό κολοσσό VERTEX , που θα της παρέχει άμεσα 200εκ$ ρευστότητα. Με 2δις στα ταμεία της, δυο ιστορικές εγκρίσεις σε ΗΠΑ, Αγγλία και με συνεχόμενη βελτίωση στα οικονομικά της μεγέθη, η μετοχή παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Στα 62$ και σε αναμονή νέας κίνησης.

*Την είδα, συνέντευξη του Γιάννη Νανούρη χωρίς να έχει γνώσεις αγγλικών και υπολογιστή. Τροφοδοτεί 122 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κρατάει καιρό η επιτυχία του κυρίου ΝΑΝΟΥ ντόνατς, (υπό)δειγμα απλότητας και αξιοπρέπειας.  

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask