Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑEurostat: Πτώση στο 4,1% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο - Με...

Eurostat: Πτώση στο 4,1% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Μάιο – Με αρνητικό πρόσημο η ενέργεια

Στο 4,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη χώρας μας, σε ετήσια βάση, τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο ήταν στο 4,5% σύμφωνα με τη Eurostat και στο 3,0% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα έφτασε στο 6,1%, ποσοστό καλύτερο του αναμενόμενου καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσει στο 6,3%.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 7,0% στην ευρωζώνη μετά το +6,9% του Μαρτίου. Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και ο οποίος έχει διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στις συνεδριάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, μειώθηκε στο 5,3% από 5,6% – ήταν αρκετά χαμηλότερος από τις προσδοκίες για 5,5%. Το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από το 5,5% που ήταν με βάση τις προβλέψεις.

Πάντως το Μάιο τα τρόφιμα, το αλκοόλ συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Έτσι αυξήθηκαν με ρυθμό 12,5%, έναντι 13,5% τον Απρίλιο, ακολουθούμενα από τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,8%, σε σύγκριση με 6,2% τον Απρίλιο), τις υπηρεσίες (5,0%, έναντι 5,2% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (-1,7% έναντι 2,4% τον Απρίλιο).

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ