Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΤζαννετάκης (ΜΟΗ): "Πλώρη" για εγκατεστημένη “πράσινη” ισχύ στα 832 MW μέσα στο...

Τζαννετάκης (ΜΟΗ): “Πλώρη” για εγκατεστημένη “πράσινη” ισχύ στα 832 MW μέσα στο 23

Ολοκληρώνει την πρώτη φάση στη διαδικασία δυναμικής διείσδυσης στην “πράσινη ενέργεια”η Motor Oil μετά από μια σειρά από εντυπωσιακές κινήσεις.  “Ο κύκλος των εξαγορών μάλλον ολοκληρώθηκε και θα εστιάσουμε στην κατασκευή των έργων καθώς έχουμε πετύχει τους στόχους που είχαμε θέσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο” ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων Πέτρος Τζαννετάκης μιλώντας με τους διεθνείς επενδυτές και αναλυτές το απόγευμα της Τετάερτης 31/5.

Ο κ.Τζαννετάκης ανέφερε, ότι η εγκατεστημένη ισχύς των υποδομών σε ΑΠΕ του Ομίλου θα ανέβει κατά 60 MW μέχρι το τέλος του έτους. Άρα η εγκατεστημένη ισχύς θα ανέλεθει στα 832 MW. Επιπλέον 24 MW ακόμα βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα μπουν σε λειτουγία το 2024.

Σημειώνεται, ότι, πέρυσι, με  την εξαγορά της ANEMOS RES (του βραχίονα των αιολικών πάρκων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ) η εγκατεστημένη «πράσινη» ισχύς της Motor Oil  υπερδιπλασιάστηκε  μέσα σε ένα χρόνο  φτάνοντας τα 772 MW.

Ο κ. Τζαννετάκης αναφέρθηκε στην εξαγορά της Unagi, σημειώνοντας ότι φέρνει μια ισορροπία στις επενδύσεις σε ΑΠΕ του Ομίλου καθώς αυξάνει την “έκθεση” σε φωτοβολταϊκά.  Ο  κ. Τζαννετάκης τόνισε, επίσης,  πως το τίμημα για το 75% της Unagi  ήταν μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, καθώς τα 16 πάρκα βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης, χωρίς δηλαδή κάποιο από αυτό να είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή ή εν λειτουργία. Όσον αφορά στα κεφάλαια που θα επενδύσει στην ανάπτυξη των έργων, υπολόγισε ότι για την Motor Oil θα είναι 100 εκ. ευρώ, με βάση το ποσοστό συμμετοχής της στα έργα.

Επίσης τόνισε ότι η εν λόγω εξαγορά συσφίγγει περαιτέρω τους “πράσινους” δεσμούς μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil,  που έχουν συστήσει από κοινού την Helleniq Hydrogen για την ανάπτυξη έργων παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου στην Ελλάδα.

Όσον αφορά για τα περιθώρια διύλισης ο κ. Τζαννετάκης εκτίμησε ότι για το β΄ τρίμηνο θα είναι λιγότερο ισχυρά από το πρώτο και θα κυμανθούν στα 14 -15 δολ/βαρέλι, που πάντως παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Απαντώντας σε ερώτηση για την επίδραση που θα έχει η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους αν συνεχιστεί όλο το 2023, σημείωσε πως το σενάριο που λαμβάνει υπόψη του ο Όμιλος είναι πως η μείωση του ενεργειακού κόστους θα αντισταθμίσει την αυξημένη επιβάρυνση για δικαιώματα ρύπων, η τιμή των οποίων έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες.

Ενδεικτικά, η μείωση του ενεργειακού κόστους κατά το α΄ τρίμηνο ήταν 15 εκατ. σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος για δικαιώματα ρύπων ήταν αυξημένο κατά 11 εκατ. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, τυχόν θετικό ισοζύγιο των δύο αυτών μεγεθών θα είναι καλοδεχούμενο.

Υπενθυμίζεται ότι η Motor Oil ανακοίνωσε την Τρίτη αυξημένη κερδοφορία για το α’ τρίμηνο καθώς  τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20 % σε 237 εκατ. ευρώ, ενώ η λειτουργική κερδοφορία ήταν αυξημένη κατά 25 % σε 397 εκατ. ευρώ. Την επόμενη εβδομάδα, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, και στις 26 Ιουνίου  θα αποκοπεί το μέρισμα 1,2 ευρώ/μετοχή, που είναι το υπόλοιπο από το συνολικό μέρισμα 1,6 ευρώ/μετοχή που διανέμει η εταιρεία για τη χρήση 2022, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχε καταβληθεί προμέρισμα ύψους 0,4 ευρώ/μετοχή.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ