Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο Δήμο Ελευσίνας ο Γ. Πατούλης- Πάνω από 40 εκ. ευρώ για...

Στο Δήμο Ελευσίνας ο Γ. Πατούλης- Πάνω από 40 εκ. ευρώ για έργα και αναπτυξιακές υποδομές

Για την πορεία των έργων και δράσεων, συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατομμυρίων που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής στο δήμο Ελευσίνας, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης στη διοργάνωση Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023, ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης Γιωργος Πατούλης, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.

Στην Ελευσίνα, ο κ. Πατούλης επιθεώρησε κρίσιμα έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, όπως την ανάπλαση της πλατείας Ηρώων, την αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας, ενώ στη συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Αργύρη Οικονόμου, ενημερώθηκε για τη φάση που βρίσκονται οι διαγωνισμοί σε ότι αφορά κρίσιμα έργα και υποδομές.

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν εκτός από τον δήμαρχο, ο αντιπεριφερειαρχης Δυτικής Αττικής Λ. Κοσμόπουλος και οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με την παράταξη «Νέα Αρχή για την Αττική» , Τ. Μπουραΐμης και Δ. Καμπόλης.

Πρώτος σταθμός του κ. Πατούλη ήταν το έργο της ανάπλασης στην πλατεία Ηρώων, προϋπολογισμού 2.5 εκ. ευρώ το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Η ανάπλαση προβλέπει αναδιευθέτηση του χώρου με εξοπλισμό, σύγχρονα φωτιστικά και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου ενώ με αφορμή το παρακείμενο εκκλησάκι του Αγίου Ζαχαρία, ο περιφερειάρχης ζήτησε επίσπευση των εργασιών προκειμένου το Σεπτέμβριο, στην ημερομηνία της ομώνυμης εορτής, να διοργανωθουν από την Περιφέρεια και τα εγκαίνια της πλατείας. 

Ακολούθως ο περιφερειάρχης μετέβη στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας όπου η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 την Α’ φάση του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του , με 1,65 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο συμπληρώθηκε με 650.000 για έργα στερέωσης των βραχωδών πρανών του Πλουτώνειου μνημείου, την μεταφορά και διευθέτηση διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών της ευρύτερης περιοχής του Τελεστηρίου και λοιπές υποστηρικτικές εργασίες της Α’ φάσης.

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των έργων επισημαίνοντας:

«Στόχος των έργων είναι η τελική διαμόρφωση ενός οργανωμένου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου, ενώ συγχρόνως αναβαθμίζεται το φυσικό τοπίο και εξασφαλίζεται η ευκρινέστερη εικόνα των μνημείων, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου. Επενδύουμε στην ανάδειξη ενός εμβληματικού πολιτιστικού τοπόσημου της Ελευσίνας, ενισχύοντας το πολιτιστικό κεφάλαιο της περιοχής».

Με τον δήμαρχο Ελευσίνας, συζητήθηκαν τα έργα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο όπως τα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά που εκτελούνται, ή είναι υπό δημοπράτηση προϋπολογισμού 7 εκ. ευρώ. Ο κ. Πατούλης έκανε ιδιαίτερη αναφορά, τόσο στη συμβολή της Περιφέρειας με 9 εκ. ευρώ στη διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, όσο και στο έργο του καθαρισμού στο ρέμα του Σαρανταποτάμου, το οποίο είναι σε φάση ολοκλήρωσης των διαγωνιστικών διαδικασιών. Ακόμη, συζήτησαν για το έργο αξιοποίησης του χώρου της Ελαιουργικής το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ, στις ασφαλτοστρώσεις αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

«Η Περιφέρεια, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά της εργαλεία, έχει επενδύσει στην ανάπτυξη της Ελευσίνας και τα αποτελέσματα είναι ορατά», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σεβόμενοι τη σημαντική πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του τόπου αλλά και με αφορμή τη σπουδαία διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας, εκτελούμε έργα που αναβαθμίζουν την Ελευσίνα, βελτιώνουν τις ζωές των πολιτών, αναδεικνύουν τα ιστορικά και πολιτιστικά τοπόσημα της πόλης, αλλά και ενισχύουν την οδική ασφάλεια. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον δήμο και τους πολίτες». 

Ο δήμαρχος Α. Οικονόμου, ευχαρίστησε την Περιφέρεια, τονίζοντας πως η Ελευσίνα αναβαθμίζεται και αλλάζει όψη με κρίσιμα έργα υποδομής, προσθέτοντας ότι «διψά και για άλλα έργα που σε συνδυασμό και με τη φετινή διοργάνωση της πολιτιστικής πρωτεύουσας θα την αναδείξουν περαιτέρω».

Στην έδρα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2023, τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Μ. Μαρμαρινός και η διευθύνουσα σύμβουλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Νανά Σπυροπούλου. 

«Αυτή η διοργάνωση ανέδειξε τη σημαντική συμβολή της Ελευσίνας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και σ’ αυτό το πλαίσιο είμαστε πολύ περήφανοι ως Περιφέρεια Αττικής που είμαστε οι βασικοί υποστηρικτές και χορηγοί αυτής της παγκοσμίου εμβέλειας διοργάνωσης» τόνισε ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε πως: «Η ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου μας αποτελεί για εμάς βασικό στρατηγικό πυλώνα με εθνική προοπτική, αλλά και μια ουσιαστική επένδυση στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης».

Η επίσκεψη του περιφερειάρχη ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολίτες και εκπροσώπους φορέων μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Θ. Μπούρας και Ευαγ. Λιάκος, αυτοδιοικητικοί και παράγοντες της ευρύτερης περιοχής.

    
Έργα της Περιφέρειας Αττικής στον δήμο Ελευσίνας

Συνολικά τα εργα που εκτελέσθηκαν και εκτελούνται την περίοδο 2019-2023:

Στήριξη του έργου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023» με 9.000.000 ευρώ.

Έργο στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας και χρηματοδότηση υποστηρικτικών εργασιών στο Πλουτώνειο Μνημείο και το Τελεστήριο με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ και 650.000 ευρώ αντίστοιχα.

Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση χώρου Ελαιουργικής προϋπολογισμού 12.896.000 ευρώ (τροποποίηση προγραμματικής και επαναδημοπράτηση).

Πληρωμή και ολοκλήρωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ανέγερση νέου κτιρίου υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής.

Ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων με προϋπολογισμό 2.496.000 ευρώ.

Εκτέλεση αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Άνω Ελευσίνας με προϋπολογισμό 6.464.231,60 ευρώ.

Δημοπράτηση έργου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων Μαγούλας με προϋπολογισμό 1.173.000 ευρώ. 

Μελέτη βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού θέση Αεροδρόμιο με προϋπολογισμό 309.811 ευρώ.

Καθαρισμός ρεμάτων στην περιοχή Ελευσίνας με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ.

Ασφαλτοστρώσεις στην ΠΕΟΑΚ.

Βελτίωση οδοστρωμάτων στην ΝΕΟΑΚ.

Ενεργειακή αναβάθμιση οδικού δικτύου ΝΕΟΑΚ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ