Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Στις 19 Μαρτίου ξεκινά ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες-Κανονικά τα εμβόλια της...

Στις 19 Μαρτίου ξεκινά ο εμβολιασμός στις ευπαθείς ομάδες-Κανονικά τα εμβόλια της AstraZeneca

Από τις 19 Μαρτίου θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους για το εμβόλιο και οι ευπαθείς ομάδες, όπως τόνισε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου. Αναφορικά με το θέμα της AstraZeneca που μονοπώλησε το ενδιαφέρον της συνέντευξης, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν το εμβόλιο με τα θρομβοεμβολικά περιστατικά και επανέλαβε το σκεπτικό της σχετικής απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για συνέχιση των εμβολιασμών.

Όπως είπε η καθηγήτρια, η επιτροπή έχει συνεδριάσει δύο φορές και αφού έλαβε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών.

“Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις, η τελευταία πριν λίγες ώρες” ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου και διάβασε το σκεπτικό της επιτροπής που ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί καταλήγοντας: «Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Αναφορικά με τους πολίτες που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα έχοντας λάβει αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό η κυρία Θεοδωρίδου συνέστησε να μην λαμβάνουν τέτοια σκευάσματα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η απόφαση για μη αναστολή των εμβολιασμών στηρίχθηκε αμιγώς σε επιστημονικά δεδομένα. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας το ποσοστό των ραντεβού με εμβόλια AstraZeneca, που ακυρώθηκαν είναι κάτω του 4%, ελαφρά αυξημένο από το καθημερινό ποσοστό ακυρώσεων.

Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων με χρόνια νοσήματα

Η καθηγήτρια παρουσίασε την προτεραιοποίηση των ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα, που σχετίζονται με πολύ αυξημένο κίνδυνο νόσησης και θανάτου από covid-19.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού από τις “ευπαθείς” ομάδες θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 26 Μαρτίου, θα ανοίξει για την ηλικιακή ομάδα 70 έως 74 ετών και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69 ετών, θα ανοίξει στις αρχές Απριλίου.

Η προτεραιοποίηση για τις “ευπαθείς” ομάδες συνολικά αφορά περίπου 250.000 άτομα και συγκεκριμένα :

-Άτομα με μεταμόσχευση
-Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
-Άτομα με κυστική ίνωση
-Καρκίνος υπό αγωγή
-Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
-Σοβαρή καρδιακή νόσος
-Σοβαρή ηπατική νόσος
-Άτομα σε ανοσοκαταστολή

Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, τα δεδομένα αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων της ΗΔΙΚΑ. Αν υπάρχει κάποιος ασθενής, που ανήκει στις “ευπαθείς” ομάδες, αλλά δεν είναι καταχωρημένος στην ΗΔΙΚΑ, υπάρχει η δυνατότητα να υποβάλει σχετικό αίτημα ο θεράπων ιατρός του.

Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τα άτομα, που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων. Τα άτομα αυτά θα ειδοποιηθούν σχετικά από τα νοσοκομεία, τα οποία τους παρακολουθούν, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ρ.Μελά

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ