Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε τρεις μήνες η πρώτη αναβάθμιση;

Σε τρεις μήνες η πρώτη αναβάθμιση;

Ακριβώς σε τρεις μήνες από σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 2023 είναι πολύ πιθανόν η Ελλάδα να λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, καθώς τότε θα δημοσιευτεί η ετυμηγορία του οίκου DBRS. Πρόκειται για τον οίκο που πρώτος «σήκωσε» και την Πορτογαλία όταν προ ετών έβγαινε από τα μνημόνια και την επιτήρηση και της έδωσε την επενδυτική βαθμίδα.

Θυμίζουμε πως αύριο το βράδυ, ο αμερικανικός οίκος Fitch θα δημοσιεύσει τη δική του έκθεση για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους, όμως είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνει τώρα κίνηση αλλαγής στη βαθμολογία, ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, έστω και αν υπάρχει λίαν ξεκάθαρο και πειστικό δείγμα γραφής. Ο συγκεκριμένος οίκος έχει αξιολογήσει την Ελλάδα με ΒΒ+, μια βαθμίδα κάτω από το επενδυτικό αξιόχρεο με θετική προοπτική.

Χθες, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η JPMorgan σε έκθεσή προέβλεψε πως η χώρα μας θα κερδίζει την επενδυτική βαθμίδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, ενώ κατόπιν θα ακολουθήσουν (επίσης με αναβαθμίσεις) οι Standard and Poor’s και Fitch τους επόμενους μήνες, αλλά εντός του έτους. Το ραντεβού με την Standard and Poor’s είναι στις 20 Οκτώβρη, ενώ με τη Fitch την 1η Δεκεμβρίου.

Είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος οίκος του εξωτερικού παίρνει το ρίσκο να κάνει τέτοια πρόβλεψη για τριπλή αναβάθμιση εντός του τρέχοντος έτους για την Ελλάδα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, είναι να επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και να υπάρξει σχηματισμός σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης μακράς πνοής από τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, καθώς, όπως πιστεύει η εξέλιξη αυτή θα συνεχίσει τη δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική που είχε, ήδη, ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Η JP Morgan, με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί, αναμένει αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου από την DBRS, στις 20 Οκτωβρίου από την S&P και την 1η Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings. Σε περίπτωση που ευοδωθεί το καλύτερο, κατά την JP Morgan σενάριο, δηλαδή αυτό της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται μια παρατεταμένη και ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως επισημαίνει η μεγάλη αμερικανική τράπεζα, οι DBRS, Fitch και S&P, αξιολογούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική και η Moody’s εξακολουθεί να αξιολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ