Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΣε νέες αγορές επεκτείνεται η startup Plum - Μεγάλες οι προοπτικές...

Σε νέες αγορές επεκτείνεται η startup Plum – Μεγάλες οι προοπτικές στην fintech σκηνή

Την επέκτασή της στον πολλά υποσχόμενο κλάδο του fintech δρομολογεί η startup Plum η οποία διατηρεί γραφεία σε Λονδίνο και Αθήνα. Η Plum ανακοίνωσε το άνοιγμα νέων γραφείων στην Κύπρο το οποίο θα συνοδευτεί από περίπου 20 προσλήψεις μέσα στους επόμενους μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη Plum με έδρα το Λονδίνο, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα περί τα 19 εκατ. δολάρια, από διεθνείς επενδυτές, με τον πιο πρόσφατο γύρο ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020 να ανέρχεται στα 10 εκατ. δολάρια τον Ιούλιο του 2020.

Με την επέκτασή της στην Κύπρο η εταιρεία στοχεύει να αλλάξει την FinTech σκηνή της χώρας καθώς και να γίνει το απόλυτο εργαλείο διαχείρισης χρημάτων, όπου οι χρήστες της θα εξοικονομούν χρήματα, θα αποταμιεύουν αυτόματα και θα επενδύουν έξυπνα. Το γραφείο της Κύπρου ωστόσο θα στοχεύσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση και του Wealth προϊόντος της, γι’ αυτό και η εταιρεία είναι σε αναζήτηση τεσσάρων νέων ειδικοτήτων όπως Backend engineers και Operational Brokerage Specialists.

Τι κάνει η Plum

H εφαρμογή της Plum αυτοματοποιεί τη διαχείριση χρημάτων των πελατών της χρησιμοποιώντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αυτή, αναλύει τις αγοραστικές συνήθειες του χρήστη και αυτοματοποιεί την αποταμίευση μικροποσών. Μέσω της εφαρμογής, ο χρήστης έχει την δυνατότητα εύκολων επενδύσεων, ακόμη και με μικρά ποσά. Επιπλέον, παρέχει προτάσεις για για εξοικονόμηση χρημάτων μέσω εναλλαγής λογαριασμών (π.χ. ηλεκτρικής ενέργειας). Με λίγα λόγια η Plum γίνεται ο καλύτερος σου φίλος στην διαχείριση των χρημάτων σου, από τα καθημερινά έξοδα μέχρι και τις πιθανές επενδύσεις.

Σήμερα η Plum εξυπηρετεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο πελάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την Γαλλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Πέρα από τα νέα γραφεία στη Λευκωσία, η εταιρεία διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο και Αθήνα, απασχολώντας περίπου 85 άτομα προσωπικό. Στα σχέδια του 2021 περιλαμβάνεται μάλιστα ο υπερδιπλασιασμός του προσωπικού της, με στόχο να φτάσουν τα 180 άτομα. Παράλληλα η εταιρεία δρομολογεί την επέκτασή της και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η κύρια προτεραιότητα μας για το 2021 είναι η υλοποίηση του επεκτατικού μας προγράμματος σε νέες ευρωπαϊκές χώρες. Η πρόσληψη ταλαντούχων και αφοσιωμένων ατόμων αποτελεί μέρος ζωτικής σημασίας του επεκτατικού μας προγράμματος. Επιλέξαμε την Κύπρο για τα νέα μας γραφεία διότι θεωρούμε ότι η Κύπρος μπορεί να δημιουργήσει ένα ασφαλές εταιρικό περιβάλλον λόγω των κατάλληλων υποδομών τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε νομικό  επίπεδο» ανέφερε σχετικά ο Κύπριος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Plum, Βίκτωρ Τροκκούδης.

«Η Ευρώπη αλλάζει και δημιουργεί προοπτικές και για άλλα κράτη μέλη της, να εξελιχθούν σε ανταγωνιστικά fintech κέντρα, με την Κύπρο να πρωταγωνιστεί. Η Κύπρος είναι γνωστή για τον γρήγορο μηχανισμό όσον αφορά την αδειοδότηση καθώς και για την επιχειρηματική της στάση. Παρέχει επίσης πρόσβαση σε ομάδες νέων ταλέντων της Ε.Ε, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, πολύγλωσσες και κυρίως εξειδικευμένες στον κλάδο της τεχνολογίας. Όλα αυτά αποτελούν το κλειδί για μια επιχείρηση που θέλει να παρέχει μια καινοτόμα και εναλλακτική λύση στη διαχείριση χρημάτων των πελατών της. Στην Plum, έχουμε θέσει την τεχνολογία στην καρδιά των υπηρεσιών μας, με εύκολες επενδύσεις, άμεσες ειδοποιήσεις, βελτιωμένες αναλύσεις και αυτοματοποιημένες αποταμιεύσεις. Έτσι, επενδύοντας στην Κύπρο τώρα συμβάλλουμε ενεργά στην διαμόρφωση της FinTech σκηνή της χώρας». συμπλήρωσε ο κ. Τροκκούδης.

Πεδίον δόξης λαμπρό η fintech σκηνή

Να θυμίσουμε ότι με τον όρο FinTech χαρακτηρίζουμε τις εταιρείες που συνδυάζουν τις νέες τεχνολογίες με τις χρηματοδοτικές επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται για παράδειγμα εταιρείες που αναπτύσσουν νέες λύσεις επεξεργασίας ψηφιακών πληρωμών θεωρούνται FinTech, όπως και εταιρείες που κατασκευάζουν και λειτουργούν εφαρμογές πληρωμών από άτομο σε άτομο, online και mobile banking, λογισμικό για χρηματοοικονομικά, P2P χρηματοδότηση κ.α.

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα ο εν λόγω κλάδος απασχολεί έντονα την επικαιρότητα με ξένα δημοσιεύματα να αναφέρονται εκτενώς στις εισηγμένες σε χρηματιστήρια FinTech, μιας και η κεφαλαιοποίηση τους τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια, φτάνοντας δηλαδή κοντά στην κεφαλαιοποίηση των παραδοσιακών τραπεζών. Στις κορυφαίες του κλάδου συγκαταλέγονται η Square, η PayPal, η MasterCard και η Visa, η Revolut και άλλες.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η αναπτυξιακή δυναμική των εν λόγω εταιρειών είναι μεγάλη και εδράζεται αφενός στην κυριαρχία των πληρωμών με μετρητά η οποία συνεχίζεται παρά την διείσδυση του πλαστικού χρήματος κι αφετέρου στο γεγονός ότι η πλειονότητα των καταναλωτών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τις τραπεζικές υπηρεσίες, που παρέχονται από τραπεζικά καταστήματα.

Τα περιθώρια είναι μεγάλα και στην περίπτωση της χώρας μας με τις τράπεζες αλλά και τις νεοφυείς επιχειρήσεις να κάνουν βήματα για να εκμεταλλευτούν την συγκυρία. Σύμφωνα άλλωστε με την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse της KPMG, τα επιχειρηματικά κεφάλαια υψηλού ρίσκου έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο των επενδύσεών τους την fintech σκηνή, ετοιμάζοντας πολλά νέα βήματα για το τρέχον έτος.

Νίκη Παπάζογλου

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ