Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠότε θα ανακοινωθεί μονοψήφιος πληθωρισμός στα τρόφιμα και γιατί δεν πρέπει να...

Πότε θα ανακοινωθεί μονοψήφιος πληθωρισμός στα τρόφιμα και γιατί δεν πρέπει να πανηγυρίσουμε

Μέσα στον Ιούνιο -και ενδεχομένως πριν από τις εκλογές- ή η Eurostat ή η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσουν μονοψήφια ποσοστά μεταβολής στις τιμές των τροφίμων. Αυτό όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για πανηγυρισμούς. Πολύ απλά διότι το μονοψήφιο ποσοστό δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο από το γεγονός ότι τα τρόφιμα θα έχουν γίνει ακόμη ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι. Απλώς, θα έχει μπει ένα μικρό «φρένο» στον ρυθμό αύξησης των τιμών.

Είναι εξαιρετικά πιθανό αύριο η Eurostat να ανακοινώσει υποχώρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κάτω από το 3% κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εμφανιστεί με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ. Αυτό θα έχει την εξήγησή του. Πρώτον, θα οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας (αν και τον Μάιο η τιμή της αμόλυβδης «τσίμπησε» αυτό που καταγράφεται είναι η σύγκριση με την πολύ υψηλότερη περυσινή τιμή) και δεύτερον στο γεγονός ότι οι συγκρίσεις θα γίνουν με τις αντίστοιχες πολύ υψηλές τιμές. Αυτό είναι ο πληθωρισμός. Η σύγκριση των τιμών του μήνα με τις αντίστοιχες περυσινές.

Άρα και τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καταγραφεί εκτός συνταρακτικού απροόπτου κάμψη στον πληθωρισμό των τροφίμων και μονοψήφια ποσοστά μεταβολής. Όμως οι τιμές θα είναι ολοένα και υψηλότερες. Ο καταναλωτής θα βλέπει τα παγωτά να πωλούνται ακόμη και 30-40% ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι και τα βασικά είδη διατροφής (κρέας, γαλακτοκομικά κλπ) να έχουν καταγράψει διψήφιες ανατιμήσεις σε σχέση με το περυσινό διάστημα.

Οι εκπρόσωποι των supermarket έχουν αρχίσει να μιλούν για κάποιες μειώσεις τιμών (αυτό είναι το ουσιαστικό για τον καταναλωτή) αλλά προς το παρόν τα προϊόντα που ήδη διατίθενται φθηνότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι λίγα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν χαμηλά οι τιμές της ενέργειας, προβλέπονται μεγαλύτερες μειώσεις προς το τέλος του χρόνου. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ