Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η Premia αλλάζει επίπεδο

Πως η Premia αλλάζει επίπεδο

Να δεκαπλασιάσει την αξία του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητα ανεβάζοντας τον «πήχη» στο 1 δισ. ευρώ, από περίπου 115 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα στοχεύει η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Premia Properties (πρώην Pasal Development) μέσα στην επόμενη πενταετία. Παράλληλα, στόχος για την επόμενη τριετία είναι ένα χαρτοφυλάκιο αξίας κοντά στα 500 εκατ. ευρώ.

Αυτά μεταξύ άλλων γνωστοποίησε χθες σε διαδικτυακή συνάντηση με δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος Κώστας Μαρκάζος, ο οποίος έδωσε και λεπτομέρειες για τη νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 75 εκατ. ευρώ που δρομολογεί άμεσα η εταιρεία, με στόχο να αλλάξει επίπεδο.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση κεφαλαίου η οποία θα γίνει μέσα στον Ιούλιο, η οποία θα γίνει μέσω εισφοράς σε αυτήν νέων ακινήτων και μετρητών, με στόχο να «ανοίξει» η εταιρεία σε νέους επενδυτές και καινούριους μετόχους.

Η νέα ΑΜΚ θα γίνει στα 1,44 ευρώ ανά μετοχή (χθες ο τίτλος έκλεισε στα 1,75 ευρώ), ενώ στόχος είναι να αυξηθεί η διασπορά με την είσοδο νέων μετόχων και να ενισχυθεί η μετοχική ομάδα.

Όπως τόνισε ο CEO της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η νέα ΑΜΚ, η Premia θα διαθέτει περιουσιακή βάση 169 εκατ. ευρώ και μετρητά έως 44,5 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακή χρηματοδότηση. Πιο αναλυτικά, θα διαθέτει 16 ακίνητα, μεικτής αξίας 129 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρουν έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181,5 χιλ. τ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει μέσω σύνθετης διαδικασίας, τόσο με καταβολή μετρητών, όσο και μέσω εισφοράς σε είδος (ακίνητα) αλλά και δύο ομολογιακών που έχουν εκδοθεί από την εισηγμένη.

Πιο αναλυτικά, ο στόχος των 75 εκατ. ευρώ θα επιτευχθεί μέσω εισφοράς μετρητών έως 47,5 εκατ. ευρώ, εισφοράς επτά ακινήτων αξίας 23,6 εκατ. ευρώ, αλλά και εισφοράς δύο ομολογιακών δανείων ύψους 3,9 εκατ. ευρώ που έχουν εκδοθεί από την Premia Properties.

Όπως ανακοινώθηκε, ο βασικός μέτοχος που είναι η σουηδική εταιρεία Sterner Stenhus συμφερόντων του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει με περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ 40 εκατ. ευρώ θα αντιστοιχούν στη δημόσια προσφορά της οποίας τμήμα θα πραγματοποιηθεί με ιδιωτική τοποθέτηση.

Η συνολική αξία των ακινήτων που θα εισφερθούν αγγίζει τα 54,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επτά ακίνητα επιφάνειας 74.500 τ.μ., τα έξι από αυτά ανήκουν στον βασικό μέτοχο της Premia, τη σουηδική Sterner Stenhus κι ένα ακόμα προέρχεται από τον έτερο μέτοχο, τη NOE Μεταλλικές Κατασκευές.

Το Ενημερωτικό Δελτίο της ΑΜΚ έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι έως τις αρχές Ιουλίου θα δοθεί η έγκριση, ώστε η διαδικασία να «τρέξει» μέσα στον επόμενο μήνα.

Όπως τόνισε ο CEO της εταιρείας, όταν ολοκληρωθεί η νέα ΑΜΚ, η Premia θα διαθέτει 16 ακίνητα μεικτής αξίας 129 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρουν έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181,5 χιλ. τ.μ. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία διαθέτει το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο χώρων αποθήκευσης και διανομής (logistics), των οποίων η επιφάνεια, μετά την εισφορά ακινήτων μέσω της ΑΜΚ, θα διαμορφωθεί σε 175 χιλ. τετραγωνικά μέτρα, με απόδοση άνω του 8%.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ