Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΠως η καλοκαιρία σώζει την… παρτίδα για την Ευρώπη

Πως η καλοκαιρία σώζει την… παρτίδα για την Ευρώπη

Την ευνοϊκότερη δυνατή εξέλιξη και μάλιστα σε βαθμό απολύτως απρόσμενο και εκτός προγράμματος έχει ο μεγαλύτερος φόβος όλου του προηγούμενου 10μήνου για την Ευρώπη, που δεν ήταν άλλος από την ενεργειακή κρίση που είχε καταστεί ο απόλυτος εφιάλτης για ολόκληρες χώρες, οικονομίες και επιχειρήσεις.

Σχεδόν το δεύτερο μισό του 2022 πέρασε εν μέσω πολεμικής ρητορικής και… μακάβριων σεναρίων για τις μαύρες ημέρες που περιμένουν την Ευρώπη άμα της διακοπής της ροής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και πετρελαίου. Κλυδωνίστηκαν από την ανησυχία ολόκληρες χώρες και οικονομίες, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια εναλλακτικών λύσεων, ενώ δεκάδες μεγάλες βιομηχανίες ειδικά στη Β. Ευρώπη και στη Γερμανία είτε ανέστειλαν τη λειτουργία τους μερικώς, είτε κινήθηκαν σε πολύ συντηρητικό πλαίσιο.

Όμως, ο καιρός σε όλη την Ευρώπη είναι ασυνήθιστα καλός, η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι στο ναδίρ, οι αποθήκες είναι γεμάτες όσο ποτέ στο παρελθόν, ενώ οι τιμές κατακρημνίζονται όχι μόνο σε προ της εισβολής επίπεδα, αλλά σε επίπεδα που είχαν πολύ πρωτύτερα, το 2021!

Οι όποιοι φόβοι για δραματικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο θέμα της ενέργειας – τουλάχιστον προς το παρόν να είναι υποβαθμισμένοι, οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν διαρκώς, ενώ και οι μεγάλοι φόβοι για τη βιομηχανία της Ευρώπης φαίνεται πως έχουν «ταβανώσει», δηλαδή έχουν περάσει τα χειρότερα. Τα χρηματιστήρια, που πάντα λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί πολλούς μήνες πριν τις εκάστοτε εξελίξεις, συνεχίζουν να κλείνουν την… ψαλίδα των απωλειών λόγω του πολέμου. Αυτό κάνει και το ελληνικό χρηματιστήριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι οικονομίες και οι αγορές προεξοφλούν ότι αποφεύγονται οι δραματικές… εκτροπές στα θέματα ενέργειας, απομακρύνονται οι όποιοι φόβοι και τα σενάρια κοινωνικών αναταραχών, που ίσως αποσταθεροποιούσαν ολόκληρες χώρες. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον έως τα μέσα Ιανουαρίου, λειτουργούν κατευναστικά στις ανησυχίες για ενεργειακά ελλείμματα.

Με την πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων LNG στην Ευρώπη να υπερβαίνει τα συνήθη για την εποχή επίπεδα και τις θερμοκρασίες επίσης, οι βραχυχρόνιες προοπτικές είναι θετικές.

Κατακρήμνιση τιμών

Έτσι, χαμηλότερα και από το επίπεδο των 70 ευρώ/μεγαβατώρα υποχώρησε χθες η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, λόγω του συνδυασμού καλύτερων – για την εποχή – καιρικών συνθηκών αλλά και του γεγονότος ότι η Ευρώπη έχει φροντίσει να γεμίσει τις αποθήκες της.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το φυσικό αέριο στην αγορά της Ολλανδίας υποχώρησε άνω του 4% στα 69,28 ευρώ η μεγαβατώρα, με την πορεία του το τελευταίο διάστημα να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «βουτιά», με δεδομένο ότι τον Αύγουστο είχε ξεπεράσει τα 350 ευρώ η μεγαβατώρα!

Βεβαίως, παρά την κατακόρυφη αποφόρτιση, υπάρχουν ζητήματα ευρύτερης εξισορρόπησης που μόνο ο χρόνος μπορεί να τακτοποιήσει όταν φανεί ότι αυτή η πτώση θα πάρει πιο μόνιμο και όχι παροδικό χαρακτήρα. Και τούτο διότι παρά τη μεγάλη πτώση, οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλότερα από τα συνήθη επίπεδα των 16 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν δύο χρόνια.

Οι καιροί παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολοι και μακριά από το να θεωρηθούν… φυσιολογικοί, δεδομένου ότι συνεχίζεται ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ η Ε.Ε. έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και εν γένει βρίσκεται εν τω μέσω της διαδικασίας να αλλάξει πλήρως τους «δρόμους» της ενέργειας, ύστερα από δεκαετίες.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών διαδραματίζει η πληρότητα στα ευρωπαϊκά αποθέματα που – λόγω του καλού καιρού – βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται στο 83,5%, δηλαδή πολύ πάνω από τον πενταετή μέσο όρο που είναι στο 70% αυτή την περίοδο του χρόνου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ