Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΠρόταση δυσπιστίας-Ν. Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Πρόταση δυσπιστίας-Ν. Δένδιας: Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη η πρόταση δυσπιστίας

Πολιτικά εσφαλμένη και θεσμικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια, υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της».

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη στόχευση της πρότασης δυσπιστίας. «Στεκόμαστε όλοι, το σύνολο της ελληνικής αντιπροσωπείας, με συντριβή μπροστά στις οικογένειες των θυμάτων και συμμετέχουμε όλοι, με συντριβή, στην οδύνη που έχει προκαλέσει το τραγικό αυτό δυστύχημα. Αντιλαμβανόμαστε, νομίζω, όλοι πλήρως την απαίτηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, για την απόδοση ευθυνών, για την απόδοση ποινικών ευθυνών, τελικά για την απονομή δικαιοσύνης. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σήμερα είναι εάν η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί ένα βήμα ικανοποίησης αυτής της απαίτησης του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη. Μου επιτρέπετε να σας απαντήσω ευθέως στο ρητορικό αυτό ερώτημα: δεν είναι ένα τέτοιο βήμα η υποβολή και η συζήτηση αυτής της πρότασης» ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε ότι η υποβληθείσα πρόταση δυσπιστίας είναι κατ΄αρχήν «πολιτικά εσφαλμένη και κάτι βαρύτερο, είναι και θεσμικά επικίνδυνη». 

Η πρόταση δυσπιστίας, είπε ο Νίκος Δένδιας, αμφισβητεί ευθέως θεμελιώδεις κανόνες που θέτουν τη λειτουργία του κράτους, τη λειτουργία των θεσμών. Δευτερογενώς δε, στο θεσμικό πλαίσιο, δεν διατυπώνει οιαδήποτε εναλλακτική πρόταση στα ζητήματα τα οποία θίγει. Ιδίως σε σχέση με την ανάγκη απονομής της δικαιοσύνης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι σε αυτό δεν μπορούν να χωρέσουν εκπτώσεις, δεν μπορεί να παρεισφρήσουν πολιτικοί τακτικισμοί και δεν είναι σωστό να παρεισφρήσει κομματική εκμετάλλευση. «Χρειάζεται να αφεθεί η δικαιοσύνη να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της. Να αποδώσει ευθύνη, το συντομότερο δυνατόν, όπου αναλογούν, γιατί αυτή είναι η συνταγματική της υποχρέωση. Η ευθύνη των μελών του κοινοβουλίου είναι κατ΄αρχήν να αντιληφθούμε τον ρόλο του θεσμικού αντίβαρου που συνιστά ο θεσμός της δικαιοσύνης σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

«Δεν πάσχουμε στη Νέα Δημοκρατία από ηθική δυσχρωματοψία ώστε να διακρίνουμε καλή και κακή απονομή δικαιοσύνης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε τι προσθέτει η πρόταση δυσπιστίας στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αν όχι την έμμεση αλλά σαφή αμφισβήτηση της επάρκειας της δικαιοσύνης και μπορεί και την εργαλειοποίησή της. 

Τα Τέμπη δεν ήταν ένα τυχαίο συμβάν, το είπε ο κ. Μητσοτάκης και νομίζω το είπε και συνολικά η κυβέρνηση, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόσθεσε: «Βεβαίως υπάρχουν και συγκεκριμένες και διαχρονικές παραλείψεις και αστοχίες που συνέτειναν σε αυτή την τραγωδία. Όμως οι κινητροδοτούμενες, ενόψει ευρωεκλογών, κομματικές αντεγκλήσεις, περί επιμερισμού ευθυνών οδηγούν κάπου; Νομίζω ότι οδηγούν σε ένα θεσμικό αδιέξοδο, κουράζουν την κοινωνία, κουράζουν τους πολίτες και αποδυναμώνουν στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα». 

Για το πολιτικό σκέλος της πρότασης δυσπιστίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι δεν αποτελεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της πατρίδας, δεν σημειώνει με ποιο τρόπο θα πρέπει να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν λάθη και παραλείψεις στο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης. 

«Πρέπει να προσλάβουμε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων τον θεσμικό μας ρόλο, ως κοινοβουλευτική παρουσία και να κάνουμε αυτό που το σύνταγμα και η κοινωνία περιμένει από εμάς: να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, απονέμοντας αυτό που αξίζει, ως απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας» είπε ο Νίκος Δένδιας. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης αναφέρθηκε στον τρόπο που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στέκεται στη συζήτηση αυτή. «Χθες είχατε ανειλημμένο ταξίδι και δεν ήσασταν παρών εδώ για να δείτε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να καταχειροκροτεί την αμετροεπή και αλαζονική τοποθέτηση του κ. Καραμανλή. Ίσως, επειδή λείπατε στο εξωτερικό να μην προλάβατε να ενημερωθείτε ότι σήμερα το πρωί, άλλη έγκριτη εφημερίδα αποκαλύπτει πως λίγα λεπτά, λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, κάποιοι μπήκαν και πήραν τα ηχητικά των συνομιλιών μεταξύ του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών και τα διοχέτευσαν σε πέντε μέηλ, το λέει σήμερα η «Καθημερινή», όπως το αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής», γιατί εσείς πίσω από όλα αυτά βλέπετε συνωμοσίες, βλέπετε σκευωρίες, βλέπετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επίθεσης κατά της κυβέρνησης. Η αλήθεια όμως αποκαλύπτεται και αποδεικνύεται ότι κάποιοι, και όχι αυτοβούλως, λίγα λεπτά μετά την τραγωδία, μόνη τους αγωνία ήταν το πως θα διαχειριστούν επικοινωνιακά αυτή την τραγική κατάληξη της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και επέμεινε ότι εκτός από την τραγωδία και τη συγκάλυψη που επιχειρήθηκε με ευθύνη της πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή, είναι η ίδια πρακτική στο θέμα των υποκλοπών, είναι το θέμα της διαρροής ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. «Όλα αυτά συνιστούν κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου και θεσμική υποβάθμιση της χώρας» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και τόνισε πως η δημοκρατία δεν κινδυνεύει όταν η δημοσιογραφία κάνει καλά τη δουλειά της, όταν οι ανεξάρτητες αρχές στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και επιτελούν το έργο τους, όταν τα κόμματα επικρίνουν, διαφωνούν και αμφισβητούν την κυβέρνηση, αλλά αυτά δεν αρέσουν στην κυβέρνηση. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Δεν θα σας απαντήσω με οξύτητα γιατί τότε θα έπεφτα στην παγίδα αυτού που προ ολίγου θεώρησα θεσμικό λάθος, παρότι η κατηγορία που εκπέμπετε, ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει, είναι βαριά κατηγορία. Εγώ θα ρωτήσω κάτι άλλο. Τι από ό,τι ελέχθη στην αίθουσα αυτή είναι εκτός του κύκλου ερεύνης της δικαστικής εξουσίας; Τι προσέθεσε δηλαδή η συζήτηση αυτή στην αρμόδια δικαστική έρευνα, πέραν οξύτητας και αντεγκλήσεων; Αν δεν προσέθεσε, τότε η πρόταση δυσχεραίνει το έργο της δικαιοσύνης. Αν πάλι στη συζήτηση αυτή κατετέθησαν πράγματα εκτός της δικαστικής έρευνας, θα προκύψει ένα δεύτερο ερώτημα: γιατί αυτά τα νέα στοιχεία εμφανίζονται στη Βουλή και δεν έχουν κατατεθεί ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών αρχών. Αν υπάρχουν και δεν κατατέθηκαν εκεί, τότε αυτό συνιστά και πάλι έλλειψη εμπιστοσύνης στη δικαιοσύνη» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

«Έχουμε και οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο της δικαιοσύνης αλλά η πρόταση της δυσπιστίας δεν έχει ρόλο να είναι βοηθητική στη δικαστική διερεύνηση. Η λειτουργία της πρότασης δυσπιστίας είναι αμιγώς πολιτική διαδικασία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλαπλά ζητήματα παραβίασης του κράτους δικαίου, είτε αυτό αφορά το θέμα των υποκλοπών, είτε αφορά το θέμα της διαρροής των προσωπικών δεδομένων, είτε το θέμα των ανεξάρτητων αρχών, είτε την αδιανόητη παρέμβαση στο ηχητικό υλικό για να υπηρετηθεί η πρωθυπουργική στρατηγική που μιλάει για ανθρώπινο λάθος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ