Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠρόεδρος του Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού»

Πρόεδρος του Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού»

Στην αντίδραση του Ισραήλ εστιάζεται η προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας, μετά την αναχαίτιση της μεγάλης ιρανικής επίθεσης. Το ενδεχόμενο μιας δυναμικής απάντησης του Τελ Αβίβ απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως διαφαίνεται μετά τη συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ.

Το πολεμικό υπουργικόσυμβούλιο τάσσεται υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, αλλά διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή. Απευθυνόμενος στα μέσα ενημέρωσης στα αγγλικά, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τα σχέδια για επιθετική και αμυντική δράση έχουν εγκριθεί μετά την επίθεση του Ιράν.

Ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ χαρακτήρισε χθες την απευθείας, άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «κήρυξη πολέμου» και υποστήριξε πως η χώρα του προστατεύει την Ευρώπη από την ιρανική «αυτοκρατορία του κακού» σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Προστατεύουμε την Ευρώπη από αυτή την αυτοκρατορία το κακού και είναι καιρός να γίνει σαφές αυτό», είπε. «Είναι καιρός ο κόσμος να αντιμετωπίσει αυτή την αυτοκρατορία του κακού στην Τεχεράνη και να ξεκαθαρίσει στο ιρανικό καθεστώς πως αυτό δεν μπορεί να περάσει έτσι, πως αυτό είναι απαράδεκτο», επέμεινε.

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, διότι κατ’ αυτόν αυξάνουν το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ενώ στάθηκε στην ιρανική βοήθεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου χρησιμοποιούνται drones ιρανικού σχεδιασμού.

Διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα κρίση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή για να συζητήσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς καμία ενέργεια από το συμβούλιο. «Τώρα είναι η ώρα για εκτόνωση και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Τώρα είναι η ώρα για μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο “την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ”. “Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες” τόνισαν.

Σαφές μήνυμα για αποφυγή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκαλεί την ερχόμενη Τρίτη, 16 Απριλίου, έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Τον κίνδυνο γενικευμένης σύρραξης προσπαθεί να αποτρέψει με κάθε τρόπο ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος θεωρεί ότι μια ισραηλινή απάντηση μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές και απρόβλεπτες εξελίξεις. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει εχθές στον Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι από τα έως τώρα δεδομένα το Ισραήλ έχει βγει ενισχυμένο τόσο σε επίπεδο, εντυπώσεων, όσο και ουσίας αλλά κυρίως σε επίπεδο συμμαχιών.

Το Ισραήλ αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας ότι η ιρανική επίθεση άνευ προηγουμένου το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή δεν θα τον εκτρέψει από την επίτευξη των στόχων που έχουν οριστεί στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

«Μολονότι δεχτήκαμε επίθεση από το Ιράν, δεν χάσαμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, τη ζωτική αποστολή μας στη Γάζα, που συνίσταται να σώσουμε τους ομήρους μας που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς, εντολοδόχου του Ιράν», δήλωσε χθες βράδυ ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ανήγγειλε την ανάπτυξη τις επόμενες ημέρες δυο επιπλέον ταξιαρχιών εφέδρων στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν όμηροι που κρατούνται στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εξαπολύσει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον της πόλης αυτής, την οποία παρουσιάζει ως το τελευταίο οχυρό της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην εξουσία από το 2007 στον θύλακο. Κι αυτό παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και άλλων πρωτευουσών, που φοβούνται λουτρό αίματος καθώς στη Ράφα βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Γαζαίοι που εκτοπίστηκαν από άλλους τομείς.

Κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ, στην πόλη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Χθες, μην αντέχοντας πλέον, χιλιάδες πήραν παραθαλάσσιο δρόμο προς βορρά, έπειτα από τη διάδοση της -ψευδούς- φήμης ότι ο ισραηλινός στρατός επιτρέπει πλέον σε εκτοπισμένους να γυρίσουν σπίτια τους.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ