don't even ask

don't even ask

spot_img

Πληθωριστικές…βουτιές στην Wall, το Βερολίνο υπό πίεση, οι κινήσεις του ΤΧΣ υπό το πρίσμα του…νομικού χρόνου, as usual ο ΟΔΔΗΧ, οι διακρίσεις της Βασιλικής, μικρό rebalancing στη μαρκέτα και ο μονίμως sleepy

*Tα στοιχεία για τον πληθωρισμό (δείκτης τιμών καταναλωτή) Ιανουαρίου δεν ήταν αυτά που περίμεναν ( ; ) οι αναλυτές με συνέπεια την “βουτιά” στην Wall Street. Όριο ήταν το 3%- χαμηλότερα θα ενισχύονταν το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων (πιθανότερη συνεδρίαση της 30/4-1/5)- υψηλότερα θα πήγαινε για πιο πίσω. Οριακά στο 3,1% και “τούμπα” οι προβλέψεις. Ωστόσο η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε προϊδεάσει για-από μέσα του έτους- δηλαδή καλοκαίρι. Για να δούμε- σύμφωνα με το καλεντάρι, FOMC είναι προγραμματισμένες για 11-12 Ιουνίου και 30-31 Ιουλίου. Το γιατί ήταν αδύνατη η μείωση στην συνεδρίαση του Μαρτίου (19-20/3) το είχε αναλύσει η DeA, σε βαθμό που γίναμε κουραστικοί.

*Να δούμε όμως τι θα σημαίνει-με το θετικό, πλέον, σενάριο- ενδεχόμενη μείωση στις 30 Απριλίου-1 Μαΐου, για την Ευρώπη. Πρακτικά, για την ΕΚΤ τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Πότε θα μπορέσει να ενεργήσει η Κριστίν Λαγκάρντ; στην συνεδρίαση της 11ης Απριλίου- έως αδύνατον- σε non monetary συνεδρίαση του Μαΐου (8/5 και 22/5) πολύ δύσκολο, όπερ ακολουθεί η συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου- στην καρδιά των ευρωεκλογών. Εξαιρετικά! μια χαρά το πηγαίνει η Fed “στριμώχνοντας” την ΕΚΤ, δηλαδή την Ευρώπη στα σκοινιά. Θα το συνδυάσω με πληροφορίες του Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν προσέγγισε- μέσω ενδιάμεσων- τις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να εμπλακεί σε συζητήσεις χωρίς συμμετοχή του Κιέβου. Εν τω μεταξύ η Ευρώπη έχει εγκρίνει βοήθεια ύψους 50 δισ. στην Ουκρανία, καθώς ο Μπάιντεν δεν μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο ούτε…σεντ. Τα συμπεράσματα δικά σας, οι συνέπειες στις πλάτες μας.

*Γιατί επιμένω; επειδή τα μηνύματα από την Γερμανική οικονομία είναι-ήδη- εμφανώς ανησυχητικά. Πόσο να αντέχει με επιτόκια (4%-4,25%) η “στεγαστική πίστη” και δη ο τομέας των εμπορικών ακινήτων. Εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει από Ιούνιο; και στην περίπτωση που από την “κάλπη” του Ιουνίου απελευθερωθεί το τζίνι, που ανησυχούν στις Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες που επιχείρησαν να περάσουν τα “εκτός λογικής” μέτρα για την παραγωγή με συνέπεια οι αγρότες να φτάσουν μέχρι την Πύλη του Βρανδεμβούργου, τα Ηλύσια Πεδία, το Κολοσσαίο. Για να κάνουν σε αρκετά πίσω οι άμοιροι των Βρυξελλών. Άρα, εξ’ αρχής, υπήρχαν περιθώρια να υλοποιήσουν πιο ευέλικτα μέτρα.

*Στα δικά μας, μετά την συνάντηση αγροτών-Κυριάκου Μητσοτάκη-στο Μαξίμου- επιστρέφουν στα μπλόκα, ενημερώνουν και ανάλογα συνεχίζουν ή όχι. Να δούμε, επέτυχε η επιχείρηση εκτόνωσης; Απέδωσε η συνάντηση Γιώργου Στάσση-Κυριάκου Μητσοτάκη; κοντός ψαλμός. Δίνουν και παίρνουν οι δημοσκοπήσεις: τελευταία της Interview για την Politic, ΝΔ στο 29,1%, ΣΥΡΙΖΑ 11,9%, ΠΑΣΟΚ 11% κ.λ.π. Πρακτικά, 4 μήνες πριν την “κάλπη” χάνουν λίγο και οι 3. Συνάδελφοι του πολιτικού ρεπορτάζ θέτουν ως όριο για την ΝΔ το 30%, θα έχει ενδιαφέρον. Θα πρέπει να “τρέξει” η κυβέρνηση, τουλάχιστον σε θέματα που αφορούν στην διευθέτηση ισορροπιών σε διάφορα επιχειρηματικά μέτωπα.

*Είδα (DarkRoom/NewMoney) σχετικά με την παράταση που παίρνει (μέχρι τις 30/6) το πλαίσιο για το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Τι μπορεί να σημαίνει; θα φανεί όσον αφορά στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον ευρύτερο κλάδο. Να υποθέσω ότι έτσι ενισχύεται το ενδεχόμενο της on block διάθεσης του 27% του μ.κ της Πειραιώς, που έχει το ΤΧΣ; Πως θα προχωρήσει ταχύτερα η διαδικασία για την συγχώνευση Attica Bank- Παγκρήτιας; Θα υιοθετηθούν παραινέσεις μεγάλων λ.χ της JPMC που αμέσως μετά το road show, στη Νέα Υόρκη σε έκθεση της θεωρούσε πως η Εθνική θα προχωρήσει στην επαναγορά του 8% (από το συνολικά 18,39%) από το ΤΧΣ. Για να το αναφέρει σε έκθεση της η JPMC, κάτι παραπάνω θα γνωρίζει. Νομίζω…

*Κανονικά, as usuall στον ΟΔΔΗΧ. Σήμερα η επανέκδοση 10ετών και 5ετών ομολόγων. Αυτοί την δουλειά τους, απερίσπαστοι και ευτυχώς.

*Για 350 εκατ. είχε πάρει την Εθνική Ασφαλιστική το CVC Capital Partners (και σε περίπτωση claw back επιστροφή 120 εκατ.). Τώρα βάζει “πωλητήριο” στο κτηριακό συγκρότημα της ΕΕΓΑ στην Συγγρού. Το 2022 η Εθνική Ασφαλιστική είχε χορηγήσει δάνειο 10 εκατ. στην Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου με option για ενδεχόμενες μελλοντικές συμφωνίες, δηλαδή;

*Λίγη υπομονή ακόμη και η υπόθεση της “παλαιάς Folli Follie” θα παραγραφεί. Μετά από μία 5ετία, το μεγαλύτερο επιχειρηματικό/επενδυτικό σκάνδαλο-όπως είχε χαρακτηρισθεί/και ήταν- αλλά who cares. Αλήθεια, με τη νέα FF των 1.100 εργαζομένων- που καταβάλει φόρους, εισφορές κ.λ.π- θα βρεθεί λύση ή ούτε για αυτό είναι ικανοί…    

*Διάβασα πως η Βασιλική Λαζαράκου ορίστηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2024 μέλος του Δικτύου Γυναικών για το Κλίμα της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Τα εύσημα και της DeA. Ωστόσο, μήπως θα έπρεπε εκεί στην Κεφαλαιαγορά να δουν πιο “ζεστά” το ζήτημα της επικοινωνίας με τον Τύπο. Εάν δε με απατά η μνήμη μου, μόλις μία στην 4ετία. Ο Γιάννος Κοντόπουλος της ΕΧΑΕ-πλέον- μας ενημερώνει συχνότερα. Για να το κοιτάξουν εκεί στα υψηλά δώματα, στα κεντρικά της Ιπποκράτους. Εξαιρετική η θέα δεν λέω, αλλά και λίγη περισσότερη ενημέρωση δεν θα έβλαπτε. Είναι και 2-3 υποθέσεις, που εδώ και 2 χρόνια “σέρνονται” και ακόμη να βγει απόφαση.

*Καλύτερα των προβλέψεων τα αποτελέσματα του The Coca Cola Company, σήμερα, πριν την συνεδρίαση, ανακοινώνει μεγέθη η Coca Cola HBC. Και μετά την συνεδρίαση η Πειραιώς. Η JPMC “βλέπει” περιθώρια ανόδου (έως) 28%, δηλαδή από τις 1.385 (δυνητικά ) έως τις 1.775-1.800 μονάδες, μέχρι τον Ιούνιο; Αλλά και η AXIA “βλέπει” τα 22,6 ευρώ για τη ΔΕΗ, δηλαδή 90% υψηλότερα. Σαν να λέμε αποτίμηση στα 8,5 δισ. Δηλαδή εάν η χρηματιστηριακή εκτιμά ως fair value τα 8,5-9 δισ. για την ΔΕΗ, ο Mytilineos πόσο; η Motor Oil; η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή; κ.ο.κ

*Ανακοίνωση για την τριπλή δολοφονία από τον Αιγύπτιο στην Γλυφάδα εξέδωσε η ναυτιλιακή εταιρεία European Product Carriers, επικεφαλής της οποίας πλέον μένει η Δέσποινα Καρνέση, στην οποία υποστηρίζεται πως ο δράστης είχε απολυθεί έναν χρόνο πριν και είχε αποζημιωθεί με ποσό άνω των 70.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια: ο δολοφόνος διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα.

*Mε καινούργιο logo από σήμερα η Εθνική, που “τρέχει” το πρόγραμμα rebranding της στα Μέσα. Απ’ ότι μαθαίνω όμως, rebranding γίνεται και με τον στόλο αυτοκινήτων (από ανώτατα στελέχη μέχρι γενικούς διευθυντές) όλα καινούργια και πολυτελή.

*Εθελούσιες, της μόδας. Μετά την Eurobank θα ακολουθήσουν και οι έτερες συστημικές. “Μπάλα” όμως φαίνεται πως παίρνει και τους διαχειριστές, μαθαίνω για εθελούσια στην doValue.

*“Χαμηλά τη μπάλα” οι τραπεζίτες όσον αφορά στην χρηματική διανομή. Μετρημένη θα είναι η μερισματική πολιτική, όπως φαίνεται να συμφωνήθηκε μετά την επίσκεψη της Κλώντια Μπουχ στην Αθήνα. Συγκαταβατική η νέα επικεφαλής του SSM με τους Έλληνες τραπεζίτες, έχει άλλον “πονοκέφαλο” να αντιμετωπίσει από ομίλους μεγέθους λ.χ. μίας UniCredit. Ένα 15% το πολύ 25% θεωρείται εφικτό για τις 4 συστημικές.

*Ο Αντώνης Βαρθολομαίος- Παγκρήτια- είναι γνωστό πως μιλά ελάχιστα και ασχολείται περισσότερο με τα μεγέθη και τον ισολογισμό. Έχει και τις απαραίτητες επαφές, ας μην τον υποτιμούν λοιπόν, ούτε να βιάζονται ορισμένοι. Ξέρουν…

*ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 3,91% στα 2,66 ευρώ και ElvalHalcor με 2,53% στα 2,225 ευρώ. Για την πρώτη υπήρξε διπλή ενημέρωση. Ένα μικρό rebalancing έγινε χθες στις μετοχές της Intrakat (4,86) και Intralot (1,224). Η ένταξη στον MSCI Small Cap ενεργοποίησε εισροές. Στα 26,90 ευρώ η μετοχή της Motor Oil, στα 7,67 της HelleniQ Energy.

*Υποχωρεί η τιμή του αργού, παραμένουν-σχεδόν- σταθερές οι τιμές λιανικής, βελτιώνονται τα περιθώρια διύλισης. Το είχαν προβλέψει οι επιτελείς της Motor Oil πως, τα προβλήματα όσον αφορά στην προσφορά θα συνεχιστούν και το 2024. Θυμάμαι ότι, ο Πέτρος Τζαννετάκης- από τον Νοέμβριο είχε αναφερθεί στην καθυστέρηση λόγω αύξησης capacity των διυλιστηρίων. Τι σημαίνει αυτό, ειδικά για τη ΜΟΗ; ακόμη μία χρονιά με πολύ καλά περιθώρια διύλισης. Και σε αυτή την παράμετρο είχε αποδώσει η στήλη τα ιστορικά υψηλά της μετοχής.

*Για την turbo Δομική Κρήτης, το…Μίδα Κούτρα κ.λ.π έγραφε και η στήλη. Στην άνοδο πουλούσαν οι έτεροι βασικοί μέτοχοι, μέλη της οικογένειας Συνατσάκη. Να υποθέσω πως, εκεί στα κεντρικά της Ιπποκράτους όλα καλά. Όπως και για την περίπτωση της Moda Bagno, με τους παρένθετους και τις εξωχώριες. Τις σοβαρές/μεγάλες περιπτώσεις δεν τις αναφέρω καν.

*Θα πρέπει να έχει φτάσει στο 70% του μ.κ της Sarantis η συμμετοχή συνολικά φυσικών προσώπων- εταιρειών κ.λ.π συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη. Το είχε θέσει-δις- και παλαιότερα η DeA, μόνον για 2 τινά θα είχαν λόγο οι βασικοί μέτοχοι να “μαζεύουν” την εισηγμένη εταιρεία τους. Το ένα- να την βγάλουν από το ΧΑ- το είχαν διαψεύσει, να υποθέσω ότι μπορεί να παίζει το δεύτερο;

*Κομισιόν: λένε ότι δεν θα υπάρξει βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στις προμήθειες LNG από τις ΗΠΑ. Αφού το λένε στην Κομισιόν, μεσομακροπρόθεσμες ίσως; Θυμίζω ότι ο sleepy Joe ( * ) Biden μετά από παρέμβαση οικολόγων ακτιβιστών προχώρησε στη μείωση παραγωγής-προμήθεια προς την Ευρώπη- που έχει υποχρεωθεί να προμηθεύεται ακριβότερο “υγροποιημένο” από τις ΗΠΑ.

( * ) sleepy Joe, τον αποκαλούν περιπαικτικά οι πολιτικοί αντίπαλοι του…

*Ενδεικτικό το γεγονός ότι το Σάββατο οι New York times, η ναυαρχίδα των Δημοκρατικών στα ΜΜΕ, είχαν έξι διαφορετικά θέματα και άρθρα(!) στην πρώτη σελίδα (ένα εκ των οποίων από το Editorial Board) για την προχωρημένη ηλικία και την υγεία του, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Από αυτά, δύο έθεταν το ένα επιτακτικά το άλλο πιο κεκαλυμμένα, την έξοδό του από τη διεκδίκηση της επόμενης προεδρίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτος απέναντι στην αδυσώπητη αντιπολίτευση του Τραμπ.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask