Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠαρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών

Για τέσσερις μήνες παρατάθηκε η συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Οι τέσσερις πλευρές που συμμετέχουν στη συμφωνία – Ουκρανία, Ρωσία, Τουρκία και ΟΗΕ– επιβεβαίωσαν σήμερα ότι η πρωτοβουλία, που θα έληγε αύριο Παρασκευή τα μεσάνυκτα, θα παραταθεί για 120 ημέρες “χωρίς καμία αλλαγή”, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματία.

“Έπειτα από τις τετραμερείς συνομιλίες που διοργάνωσε η Τουρκία, η συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 120 ημέρες, ξεκινώντας από τις 19 Νοεμβρίου”, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε “στη σημασία και στα οφέλη” αυτής της συμφωνίας “για τον ανεφοδιασμό και την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο, με σχεδόν 500 πλοία και περισσότερους από 11 εκατ. τόνους σιτηρών και τροφίμων” να έχουν παραδοθεί από το καλοκαίρι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπενθύμισε ότι το Κίεβο είχε προτείνει “να παραταθεί επ’ αόριστον η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας”. “Είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα”, υπογράμμισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε από την πλευρά του ότι χαιρετίζει τη συμφωνία όλων των πλευρών να παραταθεί η πρωτοβουλία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ