Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟ τουρισμός θα αποδώσει και το 2023 ότι και το 2022

Ο τουρισμός θα αποδώσει και το 2023 ότι και το 2022

Είτε κάποιος χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη ως αισιόδοξη (λόγω της πρόβλεψης για ύφεση στην Ευρώπη), είτε όχι, αυτή είναι. Ο προϋπολογισμός του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα κινηθούν στα φετινά επίπεδα, ήτοι πάνω από τα 19 δις. ευρώ.

Υπάρχει η σχετική επιχειρηματολογία στο οικονομικό επιτελείο που αντικρούει την εκτίμηση ότι λόγω μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας ειδικά στην Ευρώπη, θα έρθουν και λιγότεροι τουρίστες στην Ελλάδα. Επιχείρημα πρώτο: τουλάχιστον τρεις αγορές από τις οποίες η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει επισκέπτες, έχουν παραμείνει κλειστές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Δεν είναι δεδομένο ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί και για ολόκληρο το 2023 ή τουλάχιστον, κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει.

Το δεύτερο επιχείρημα έχει να κάνει με τις προωθούμενες επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο. Το 2023 θα παραδοθούν ακόμη περισσότερες ανακαινισμένες ή καινούργιες ξενοδοχειακές μονάδες, ακόμη περισσότερα έργα που λειτουργούν ως «κράχτες». Κάθε νέα επένδυση δημιουργεί την «μικροοικονομία» της οπότε αθροιστικά μπορεί να συγκρατήσει τα έσοδα σε υψηλά επίπεδα.

Όλα αυτά βέβαια, προς το παρόν είναι στα χαρτιά. Το ζητούμενο είναι να αποδειχθούν και επί του… πεδίου σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά με πολύ αβεβαιότητα και εκλογικές αναμετρήσεις. 

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ