Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟμόλογο Prodea Investments: Έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά - Μεταξύ 2,20%...

Ομόλογο Prodea Investments: Έως την Παρασκευή η δημόσια προσφορά – Μεταξύ 2,20% – 2,60% το εύρος απόδοσης

Ξεκίνησε την Τετάρτη και ολοκληρώνεται την προσεχή Παρασκευή 16 Ιουλίου η δημόσια προσφορά για το μεγάλο ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ της Prodea Investments, με το εύρος της απόδοσης να προσδιορίζεται μεταξύ 2,2 και 2,6%. Εκδόθηκαν 300.000 ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη, ενώ η διαπραγμάτευση των ομολογιών στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη 21 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη έκδοση από την ισχυρότερη εταιρεία της χώρας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων, ενώ στόχος είναι η χρηματοδότηση των επενδύσεων της εταιρείας στην ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

Τα κεφάλαια του ομολόγου, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που προέρχεται από την οργανική δραστηριότητα της Prodea, δηλαδή τη διαχείριση ακινήτων, αλλά και την πώληση ιδιοκτησιών, καλύπτουν το επενδυτικό πρόγραμμα των επόμενων δύο-δυόμισι χρόνων, όπως σημείωσε στη γενική συνέλευση της εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Άρης Καρυτινός.

Η εταιρεία προγραμματίζει συνολικές επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενώ φέτος σχεδιάζει να επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου της με αποθηκευτικούς χώρους επιφάνειας 75.000 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, προβλέπεται η εξόφληση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους 56 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν για την υποστήριξη του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι τουλάχιστον 90.000 ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ομολογιακού, ήτοι έκδοση 300.000 ομολογιών) θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των ιδιωτών επενδυτών, ενώ ποσό 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των διεθνών θεσμικών επενδυτών.

Ποιες είναι οι άμεσες επενδύσεις

Μεταξύ των επενδύσεων που θεωρούνται πιο άμεσες είναι:

Εξαγορά ακινήτου στον Ασπρόπυργο και ανέγερση εμπορικών αποθηκών. Την 01.06.2020 η Prodea προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση του 100% των μεριδίων εταιρείας, ιδιοκτήτριας οικοπέδου στο οποίο βρίσκονται υπό ανέγερση δύο κτήρια με χρήση κέντρου αποθήκευσης και διανομής. Το τελικό τίμημα θα προσδιοριστεί την ημερομηνία μεταβίβασης, ενώ η Prodea κατέβαλε προκαταβολή 7,03 εκατ. ευρώ.

Project «PIRAEUS TOWER A.E.»: Μέρος των εσόδων της έκδοσης θα χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή του Πύργου Πειραιώς, με στόχο να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων και καταστημάτων, συνολικής επιφάνειας περίπου 34.518 τ.μ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2023. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ και η Prodea αναμένεται να εισφέρει 4,32 εκατ. ευρώ για τις απαραίτητες εργασίες.

Κατοικίες στο Ελληνικό: Στο τέλος Ιουνίου η Prodea απέκτησε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2,6 χιλ. τ.μ. στο Ελληνικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών, βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Το τίμημα απόκτησης του οικοπέδου ανήλθε σε 4,4 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια, ενώ οι συνολικές μελλοντικές εκροές για την ανάπτυξη των κατοικιών υπολογίζονται σε 7,2 εκατ. ευρώ.

Ανακατασκευή σε Σαρόγλειο Μέγαρο: Η Prodea, μέσω της κοινοπραξίας «RINASCITA Α.Ε.», συμμετέχει κατά 35% στη μίσθωση του Σαρόγλειου Μεγάρου στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο ανακατασκευάζεται ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα (Moxy της αλυσίδας Marriott). Το κόστος των εργασιών ανακατασκευής εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Η Prodea θα εξαγοράσει πλήρως τη RINASCITA AE, ενώ έχει ήδη εισφέρει 1,96 εκατ. ευρώ στο project και τα συνολικά μελλοντικά κεφάλαια για τη συμμετοχή στην ολοκλήρωση της ανακατασκευής του ακινήτου και εξαγοράς του 65% υπολογίζονται σε 9,4 εκατ. ευρώ.

Κτήριο γραφείων επί Λ. Συγγρού και Λαγουμιτζή: H Prodea, μέσω της κοινοπραξίας «PANTERRA Α.Ε» (ποσοστά συμμετοχής: 49% Prodea και 51% «Stivaleous Holdings Limited» του ομίλου Dimand), συμμετέχει στην ανάπτυξη κτηρίου σύγχρονων προδιαγραφών εκτιμώμενης συνολικής επιφάνειας άνω των 30 χιλ. τ.μ. επί των οδών Λεωφόρου Συγγρού και Λαγουμιτζή στην Αθήνα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Η Prodea είναι σε διαδικασία εξαγοράς του 51% και αποπεράτωσης των κατασκευαστικών εργασιών.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ