Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΟλοταχώς για το club των billionaires η ΕΥΔΑΠ

Ολοταχώς για το club των billionaires η ΕΥΔΑΠ

Με την αποτίμηση της να πλησιάζει το όριο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ η Επιχείρηση, σύντομα θα είναι το 18ο μέλος της κλειστής ομάδας εισηγμένων, που έχουν χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη αυτού του ποσού.        

Νωρίτερα, η μετοχή ήταν στα 9,20 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ να αποτιμάται στα 979,8 εκατ. 

Το τελευταίο διάστημα, στο “χαρτί” έχουν πάρει θέσεις “ισχυρά χέρια” και funds, που προσέβλεπαν σε αυτό το ενδεχόμενο έχοντας ως γνώμονα την επίτευξη συμφωνίας με το Δημόσιο για την επέκταση του αποκλειστικού δικαιώματος ύδρευσης και αποχέτευσης για την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας.     

Ενα deal, που μέχρι να “κλείσει” πέρασε από… σαράντα κύματα, εκατέρωθεν αντιθέσεις αλλά που με την υπογραφή του μπαίνει τέλος σε μία πολυετή εκκρεμότητα ενώ παράλληλα ανοίγει άλλους δρόμους για τον όμιλο. Τόσο σε επιχειρηματικό όσο σε επενδυτικό επίπεδο, εξέλιξη που αποτυπώθηκε στην κατά 30% άνοδο της τιμής της μετοχής στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, συνακόλουθα στην ενίσχυση της χρηματιστηριακής αξίας, που είναι μία από τις προϋποθέσεις για τα επόμενα βήματα.    

Ηδη το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει διαδικασία πρόσληψης συμβούλου, με προοπτική να διατεθεί το 11,33% που έχει στην κατοχή του σε ιδιώτες επενδυτές, διευρύνοντας έτσι την ιδιωτική συμμετοχή στο free float της εισηγμένης. Υπολογίζεται, πως το Ταμείο θα μπορούσε να αντλήσει ακόμη και 110-120 εκατ.    

Στο μ.κ της ΕΥΔΑΠ η ιδιωτική συμμετοχή καταγράφεται, για χρόνια, μέσω του John Paulson, με το family office του μεγαλοεπενδυτή να ελέγχει το σχεδόν 10%, ενώ ένα 5%-10% υπολογίζεται πως έχει περιέλθει σε χέρια ξένων ομίλων και funds.    

Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες θέλουν την Suez να έχει “χτίσει” μία ικανή μειοψηφική θέση (μικρότερη του 5%) με τον γαλλικό όμιλο να διαθέτει συμμετοχή στην ΕΥΑΘεσσαλονίκης.   

Χρηματιστηριακές πηγές θεωρούν δεδομένο, πως όμιλοι όπως η Suez αλλά και funds που επενδύουν σε utilities προσβλέποντας στην σταθερή κερδοφορία και το παραδοσιακά υψηλό μέρισμα που διανέμουν κάθε χρόνο. Ενδεικτικά για την χρήση του 2020, η μερισματαπόδοση για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ διαμορφώθηκε στο 5,19% υψηλότερη από κάθε άλλη εισηγμένη της κατηγορίας (ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ) ακόμη και από τον ΟΤΕ που δίνοντας μέρισμα 0,68 ευρώ/μετοχή ήταν στο 4,93%.      

H επικείμενη είσοδος ιδιώτη επενδυτή στο μ.κ δεν ακυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα της Επιχείρησης (κάτι, που αφορά κυρίως στην τιμολογιακή πολιτική της) από την στιγμή που η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (σ.σ. το Υπέρ Ταμείο) ελέγχει το 50% συν μία μετοχή του μ.κ.    

– ο…κουμπάρος- 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ