don't even ask

don't even ask

spot_img

“Ξεπαγώνει” η Orgenesis, η κίνηση Μελόνι, η εργαλειοποίηση της Turkish, σενάρια για ΟΤΕ, θεαματικό 3,60% της Motor Oil, άνοδος για Quest, και ο Ολλανδός πούλησε ο Βαγγέλης αγόρασε

*Καλημέρα και όπως είχαμε υποσχεθεί, εκτάκτως σήμερα απόρροια και της 2ήμερης απουσίας μας. Από Βρυξέλλες τα τελευταία-τελευταία και εξόχως ενδιαφέροντα.

*Οι εξελίξεις στο Qatargate επαναφέρουν στην επικαιρότητα τις δραστηριότητες του Heiko von der Leyen, συζύγου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η περίφημη υπόθεση Orgenesis Inc ξανά “ξεπαγώνει”, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες συνεργάτη της DeA. Παράλληλα, επιχειρείται να κινηθεί και η διαδικασία για την ελεγχόμενη υπογραφή συμφωνίας ΕΕ-Pfizer, θα μπορούσε να κληθεί για παροχή εξηγήσεων στις Βρυξέλλες ο Albert Bourla, μας εξηγούσε ο ίδιος μετά από ταξίδι αστραπή στην βελγική πρωτεύουσα.

*Συμφωνία, που εάν επιτευχθεί θα κάνει αίσθηση σε πολιτικό επίπεδο, ανατρέποντας-εκτός όλων των άλλων- και τις ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Giorgia Meloni είναι κοντά στο να συμφωνήσει την ένταξη της στο European People’s Party. Θα προκαλέσει “σεισμό” σε ενδεχόμενη προσχώρηση της bella Giorgia και των Fratelli d’ Italia στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. 

*Επιχειρείται να “ανοίξει” θέμα Turkish Airlines, όσον αφορά στο εύλογο της χωρίς φειδώ κρατικής χορήγησης από το καθεστώς Recep Tayyip Erdogan στην αεροπορική εταιρεία- μέσω της οποίας η Άγκυρα πέραν του lobbying ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική. Μην ξεχνάμε τις δωρεάν αερομεταφορές από χώρες του Maghreb και του Sahel στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα ακόμη και στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας. Το καθεστώς Erdogan “εργαλειοποιεί” το μεταναστευτικό ξεκάθαρα- με την συνδρομή συγκεκριμένων (κυρίως γερμανικών) ΜΚΟ με την αμέριστη συνδρομή (και) της Turkish.

*Το ενδεχόμενο και “τρίτης Κυριακής” εξετάζουν στις Βρυξέλλες, όχι ως βασικό αλλά εναλλακτικό στη λογική του “ποτέ δεν ξέρεις”. Έχει προηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκ της θέσεως της υποχρεωμένη να συν-εξετάζει όλα τα πιθανά (κυρίως), τα απίθανα ενδεχόμενα. 

*Η κυβέρνηση Biden ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία (ένα deal ύψους 20 δισ.$), με παράλληλη πώληση αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα. 

*Αργία την Δευτέρα στην Wall Street- Martin Luther King Jr Day και η προσοχή των επενδυτών στράφηκε χθες κυρίως στα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ. Πάνω από τις 4.000 μονάδες ο S&P500. Για καλό January Effect οδεύουν οι διεθνείς αγορές, αλλά και το ΧΑ, σημειώνει ο Απόστολος Σκουμπούρης, μετά τη νέα άνοδο 0,43% στις 968,38 ευρώ στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Στα 87,4 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 10,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, ενώ σε μόλις 2 “χαρτιά” ΟΤΕ και Πειραιώς πραγματοποιήθηκε το-σχεδόν- 1 / 3 του τζίρου. Παραμένει αδύναμος χρηματιστηριακά ο ΟΤΕ, με αφορμή να πληθαίνουν τα σενάρια για τις προθέσεις του βασικού μετόχου- Deutsche Telekom- δεδομένης της πολιτικής απο-επένδυσης των Γερμανών από διάφορες διεθνείς αγορές. Αυτό δεν σημαίνει, πως η Βόννη θα αποχωρήσει από την Αθήνα- άλλωστε ο ΟΤΕ είναι μακράν το “ταμείο” (εκτός συνόρων) η πιο κερδοφόρος συμμετοχή τους πανευρωπαϊκά. Πλην όμως, όσο η διοίκηση δεν διαψεύδει ή δεν παίρνει θέση για τα κάθε λογής σενάρια που κυκλοφορούν δεξιά & αριστερά, όσο η Βόννη απαξιεί να απαντήσει στα επίμονα ερωτήματα (και ημών) τότε… Το πιθανότερο να είναι παντελώς άσχετο, αλλά μου το είπαν αργά χθες βράδυ και σας το μεταφέρω (για ζύμωση το Σ.Κ), μία πρωτοβουλία της διοίκησης του ΟΤΕ-Μιχάλης Τσαμάζ- ήταν η αφορμή ( ; ) που προκάλεσε την πολιτική αντιπαράθεση με την πολυσυζητημένη γνωμοδότηση Ντογιάκου με συνέπεια την έντονη αντιπαράθεση με την ΑΔΑΕ. Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (στα Παραπολιτικά 90,1), ο ΟΤΕ (οι νομικοί σύμβουλοι του) ΔΕΝ ενήργησε ορθά. “Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ΔΕΝ γνωμοδοτεί απαντώντας σε ιδιώτες”. Συνεπώς να υποθέσω πως το κλίμα στο Μαξίμου για τους επιτελείς του Αμαρουσίου και τον εκλεκτό των Γερμανών, ΔΕΝ θα πρέπει να είναι και ιδιαίτερα θερμό.  

*Motor Oil, θεαματικό 3,60% στα 23 ευρώ την Παρασκευή και 5,41% από την αρχή του έτους. Αποτίμηση στα 2,55 δισ. και με πιθανό το colpo grosso εσπευσμένης (επαν)εισαγωγής στον δείκτη MSCI Greece. Θα εξαρτηθεί από τον χρονισμό της συμφωνίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. 

*Ο Θεόδωρος Φέσσας μπορεί να αργεί, αλλά δεν ξεχνά. Νέα άνοδος για τη μετοχή της Quest (θυμίζω Holdings) με 3,66% στα 5,38 ευρώ. Δεν θα αναφερθώ στις φήμες και τα σενάρια, από Δευτέρα ο συνεργάτης μας θα έχει το ακριβές ρεπορτάζ. “Αν η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, το 2023 μας επιφυλάσσει έντονες χρηματιστηριακές συγκινήσεις…”, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης και πως να μην όταν μόνον στην συνεδρίαση της Παρασκευής καταγράφηκαν “υψηλά” για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (11,80), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,02), Eurobank (1,16), Motor Oil (23,08), Jumbo (16,78). 

*Πολύ συζήτηση έγινε με τον πιθανό χρόνο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Απλή παράθεση δύο εκ διαμέτρου αντίθετων εκτιμήσεων Societe Generale- πιθανή θετική έκπληξη από Standard & Poor’s στις 21 Απριλίου- JPMC- ίσως τέλος 2023-ίσως αρχές 2024- μας δίνει την χρονική περίμετρο του investment grade. Αμφότεροι- όπως και στο σύνολό τους τα επενδυτικά σπίτια- συμφωνούν πως η επενδυτική βαθμίδα θα αποκτηθεί, πότε; όποτε και αν θα πρόκειται για αναμφίβολα επιτυχή εξέλιξη. Ενδεχομένως με αυτοδύναμη κυβέρνηση από την κάλπη της “δεύτερης Κυριακής” να επισπευσθεί, θα φανεί.

*Ξεκάθαρη η θέση της DeA για τη νυν διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για τον σχεδιασμό του Henry Holterman, τις ικανότητες του Ευθύμιου Μπουλούτα, την προοπτική (και) επενδυτική σε βάθος εύλογου επενδυτικού χρόνου. Πρώτες διερευνητικές εντολές, οριακά έστω, πάνω από τα 2 ευρώ, μετά από πολυετή ταλαιπωρία. Και ακόμη είμαστε στην αρχή… 

*Στον Βίκτωρα Ρέστη το ακίνητο του ορφανοτροφείου (της Αρχιεπισκοπής) στην Βουλιαγμένη. Για 99 χρόνια έναντι (κρατηθείτε) 3,4 εκατ. ετησίως με ετήσια αναπροσαρμογή 8,75% (πάνω από τον ΔΚΤ) το συνολικό ποσό υπολογίζεται σε 1,2 δισ. Το ερώτημα είναι εάν θα βγουν τα λεφτά της επένδυσης, με την πρώτη 5ετία να θεωρείται “καμμένη”. 

*ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 11,80 ευρώ τα νέα υψηλά, 15ετίας ή 180 μηνών και ακόμη είμαστε στην αρχή. Με το που θα ολοκληρωθεί ο “γάμος” της κόρης τα… προικώα θα γυρίσουν στη μάνα. Σε καλές τιμές πούλησε τα τελευταία ο Ολλανδός, σε καλές τιμές αγόρασε (και αυτά) ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Kαι μιας ο λόγος για τον Πειραιώτη, διαβάζω (powergame) για την κίνηση-ματ Εξάρχου με την Attica Bank. Οι της Ellington φαίνεται πως αποχωρούν με μικρά βηματάκια και οι 3 έρχονται. Γνωστές οι άριστες σχέσεις του Αλέξανδρου Εξάρχου με την Ελένη Βρεττού-ήταν να φύγει από τη μέση και η Ellington.

*Έλεγε πρόσφατα η στήλη για τη νέα συνάντηση Χρήστου Σταϊκούρα με επικεφαλής εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τις εορτές. Σε καλό κλίμα- η πρώτη για το 2023- συνάντηση προχθές με τους Σπύρο Παντελιά, Μαριαλένα Αθανασοπούλου και Μιχάλη Αργυρό. Επί τάπητος οι ρυθμίσεις και πως θα προχωρήσουν, καθώς ο Λαμιώτης έχει στόχο το 1δισ. (τον Φεβρουάριο). Στις 26 Ιανουαρίου η απόφαση ( ; ) του Αρείου Πάγου για το αν οι servicers έχουν τη δικαιοδοσία να ενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό των funds, ή όχι. 

*Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Τραπέζης της Ελλάδος έκοψε την Πέμπτη ο Γιάννης Στουρνάρας. Χρονιά σταθμός για τον Κεντρικό μας το 2023, καθώς υποδέχεται στην Αθήνα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Χρονιά της επενδυτικής βαθμίδας και στην ΤτΕ ετοιμάζονται. Ο άνθρωπος της στήλης ήταν εκτός (την Πέμπτη) και περισσότερα δεν μάθαμε, αλλά είμαι σίγουρος πως το κλίμα στην εκδήλωση θα ήταν εξαιρετικό.   

*Θέλω να γράψω μία καλή κουβέντα αλλά… μετά από 6 διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις βγήκαν κάποιες εντολές αγοράς στη μετοχή της Lamda Development και έτσι αποσοβήθηκε το 7στα 7

*Σταύρος Παπασταύρου, ο συγκολλητικός σύνδεσμος Αντώνη Σαμαρά με Κυριάκο Μητσοτάκη. Γιατί το λέω; Ξύπνησε η ΝΔ και άρχισαν τα… όργανα, διάβασα από τον Νίκο Ελευθερόγλου.        

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask