Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜ. Καρφάνια: Απλοποίηση των νόμων για την αποφυγή διείσδυσης της μαφίας στo...

Μ. Καρφάνια: Απλοποίηση των νόμων για την αποφυγή διείσδυσης της μαφίας στo Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης και στην διαχείριση των πόρων που σε μεγάλο βαθμό (περίπου 40% του συνόλου, δηλαδή περίπου 84 δις Ευρώ) αναφέρθηκε η Μάρα Καρφάνια (Mara Carfagna), Υπουργός για το Νότο και την Επικρατειακή Συνοχή της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου της Ιταλίας, απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προβλήθηκε και σχετικό βίντεο του Υπουργείου για την διαφήμιση της Νότιας Ιταλίας στα Αγγλικά ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, με την Ιταλίδα ηθοποιό Μαρία Γκράτσια Κουτσινότα (Maria Grazia Cucinotta).

O ανταποκριτής της ΕΡΤ επικεντρώθηκε στο μείζον ζήτημα της πιθανής διείσδυσης της μαφίας με την άφιξη των Ευρωπαϊκών Πόρων.

Κυρία Υπουργέ, δικαίως γίνεται λόγος για μια ιστορική ευκαιρία για την ανατρεπτική αλλαγή στον Νότο, αλλά με την άφιξη σημαντικών κεφαλαίων υπάρχει επίσης ο κίνδυνος διείσδυσης της μαφίας. Ποια μέτρα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο σας;

Δεν νομίζω να υπάρχει ανάγκη ειδικής νομοθεσίας, διότι οι κανόνες μας ήδη υπάρχουν, λειτουργούν πολύ καλά και διαθέτουμε δικαστικές υπηρεσίες και αστυνομία που είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένες στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.

Είναι σαφές ότι σε ένα παιχνίδι σαν αυτό, το οποίο βλέπει πολύ μεγάλους πόρους να φτάνουν στην Ιταλία και ειδικά στο Νότο η προσοχή πρέπει να πολλαπλασιαστεί αν είναι δυνατόν. Όμως όλοι το γνωρίζουμε αυτό και γνωρίζω επίσης πως, από αυτή την άποψη, είμαι σε καλά χέρια. Συζήτησα με τα υψηλότερα στελέχη της αστυνομίας στην Ιταλία αλλά και με δικαστές που εργάζονται στην πρώτη γραμμή στο Νότο και μας είπαν να προχωρήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί εκείνοι θα κάνουν τη δική τους.

Από την άποψη των δράσεων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, καθώς και περαιτέρω δράσεις για την καταπολέμηση της μαφίας που υπάρχουν ήδη, πιστεύω ότι η δράση απλοποίησης στην οποία δεσμεύεται αυτή η κυβέρνηση θα βοηθήσει επίσης πολύ και που θα δει το φως τις επόμενες ώρες.  Αυτό επειδή η απλοποίηση των νόμων αλλά και των διαδικασιών σημαίνει αποφυγή των πολύπλοκων γραφειοκρατικών μέτρων που επιβαρύνονται από τη διαστρωμάτωση των κανόνων που επιτρέπει στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά να διεισδύσει και να πολλαπλασιαστεί.

Είναι ξεκάθαρο πως οι ασαφείς κανόνες και οι περίπλοκες διαδικασίες αποτελούν το έδαφος για διαφθορά και έγκλημα. Η κατάργηση σύνθετων, χαοτικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών που έχουν στρωματοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου βοηθά να κάνουμε τα πάντα πιο διάφανα και να εντοπίσουμε την ιεραρχία και να χτυπήσουμε τους υπεύθυνους αν και εφόσον προκύψουν περιπτώσεις διαφθοράς.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ