Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜΕΤΑΦΟΡΕΣΜια ανάσα από την έλευση του μετρό στον Πειραιά

Μια ανάσα από την έλευση του μετρό στον Πειραιά

Ένα βήμα πιο κοντά στη λειτουργία της επέκτασης προς το λιμάνι και το δημοτικό θέατρο Πειραιά βρίσκεται η γραμμή 3 του μετρό, με στόχο να δοθεί στο κοινό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Τα προκαταρκτικά, δοκιμαστικά δρομολόγια της γραμμής 3 του μετρό έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις εβδομάδες ενώ τα οριστικά δοκιμαστικά δρομολόγια αναμένεται να ξεκινήσουν στις 30 Ιουλίου που θα κρίνουν και την αρτιότητα της επέκτασης και θα δώσουν το πράσινο φως για την εμπορική λειτουργία της γραμμής. Ήδη είναι σε εξέλιξη συνεχείς συσκέψεις μεταξύ της Αττικό Μετρό, της ΣΤΑΣΥ αι των εργολάβων  (ΑΒΑΞ, Alstom, Siemens κ.α.) όπου γίνεται επεξεργασία των αποτελεσμάτων των δοκιμαστικών δρομολογίων.

Η ΣΤΑΣΥ με ανακοίνωση της έκανε γνωστό πως για αυτό το λόγο από 30 Ιουλίου μέχρι τις 7 Αυγούστου και το διήμερο 27 – 28/08/2022, οι σταθμοί του Μετρό «ΝΙΚΑΙΑ», «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» και «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και η Γραμμή 3 θα λειτουργεί στο τμήμα «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ – ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ».

Οι συρμοί θα εκτελούν συνεχή δοκιμαστικά δρομολόγια από τον σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ μέχρι τον σημερινό τερματικό ΝΙΚΑΙΑ και στη συνέχεια περνώντας από τους νέους σταθμούς ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ για να συνδεθεί η επέκταση με τους προηγούμενους 3 σταθμούς και κατ` επέκταση με το δίκτυο. Το σημαντικότερο στοιχείο που θα εξεταστεί είναι τα συστήματα που εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία της νέας επέκτασης.

Στην παρούσα φάση ο εργολάβος προχωρά σε εργασίας αποκατάστασης των σταθμών (καθάρισμα κτλ), ενώ παράλληλα στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές εργασίες για την παράδοση του δρόμου στην κυκλοφορία στο τμήμα από την Καποδιστρίου μέχρι το σταθμό του Προαστιακού. Το σημείο αυτό του δρόμου είχε κλείσει από το 2015 για να κατασκευαστεί ο σταθμός με παράλληλη οδική παράκαμψη εντός λιμανιού για να μπορέσει να λειτουργεί επαρκώς το οδικό κύκλωμα στην περιοχή καθ` όλη τη διάρκεια των έργων.

Η έναρξη λειτουργίας της γραμμής του μετρό θα σηματοδοτήσει και την παράδοση στο κοινό της πλατείας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πλατεία θα αποδοθεί στην αρχική της μορφή με τα μάρμαρα που είχε καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως διατηρητέα. Στην πλατεία θα υπάρχουν και σημεία με τη μορφή πηγαδιού τα οποία θα αναπαριστούν την λειτουργία του Ιπποδάμειου Συστήματος.

Οι νέοι σταθμοί της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό

Οι 3 νέοι σταθμοί αναμένεται να αλλάξουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης. Ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη περιοχή και είναι απόσταση βολής από το Κερατσίνι.

Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ βρίσκεται σχεδόν κάτω από τον σημερινό σταθμό της γραμμής 1 (Πειραιάς-Κηφισιά) και θα συντελέσει στο να γίνει το σημείο αυτό, ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός της Αττικής, διαθέτοντας 2 σταθμούς Μετρό, Προαστιακό, λεωφορεία, τρόλεϊ, Τραμ, και τα ακτοπλοϊκά καράβια.

Ο σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι ο νέος τερματικός σταθμός της γραμμής 3. Βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Δημαρχείο. Εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο της πόλης του Πειραιά και ιδιαίτερα την εμπορική ζώνη μέχρι τη Γρηγορίου Λαμπράκη και το Πασαλιμάνι. Θα συνδέεται επίσης με τη στάση Τραμ και πολλές λεωφορειακές γραμμές και γραμμές τρόλεϊ.

Με την έναρξη λειτουργίας των 3 νέων σταθμών αναμένεται να κοπούν αρκετές λεωφορειακές γραμμές σύνδεσης με τους Δήμους Νίκαιας και Κορυδαλλού οι οποίοι όπως έγινε και σε άλλες επεκτάσεις θα μετατραπούν σε διαδημοτικοί και τροοφοδοτικοί προς τους σταθμούς Μετρό που εξυπηρετούν την περιοχή.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ