don't even ask

don't even ask

spot_img

Με “δεμένα χέρια” η Κριστίν, τεχνολογικό sell off, χαμός στο LME, BoE-Truss και trash, “όπλα, παλάσκες και ξηρά τροφή”, η Κρήτη μαγνήτης για έργα και μεθοδικά η Real Consulting-Ambrosia Capital

*Δεν χρειάζονται ούτε ιδιαίτερη ευφυΐα, ούτε εξειδικευμένες γνώσεις για να τεθεί το εύλογο ερώτημα που θέτει ο Νίκος Ελευθερόγλου. “Ποιοι θέλουν να σκοτώσουν την Ευρώπη” τόσο απλά, με αφορμή την συμπαιγνία Κομισιόν-Βερολίνου, την άρνηση-ουσιαστικά- του “γερμανικού άξονα” για να μπει-επιτέλους- πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

*Σε μία συγκυρία, που για την Γερμανία ανακοινώνεται διψήφιος πληθωρισμός (στο 10,9%), που η Eurostat ανακοινώνει σήμερα (προκαταρκτικά) στοιχεία πληθωρισμού Σεπτεμβρίου… Από το 9,1% του Αυγούστου, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών συνέτειναν στο 9,5% ή και 9,7% με ανοδική τάση (προβολή) και για τον Οκτώβριο.

*Με “δεμένα χέρια” η Κριστίν, σε διπλή αύξηση επιτοκίων-από 75 μ.β- στις 27 Οκτωβρίου και 15 Δεκεμβρίου. Τέλος 2022 στο 2,25%, τέλος 6μηνου 2023…;;; Στο 8%-9% το κόστος δανεισμού (5ετίας) για μία επιχείρηση. 

*Τεχνολογικό sell off στην Wall Street, με τον Nasdaq να “βουλιάζει” 2,8%, ο DJIA να χάνει 458 μονάδες και το US10Y να συνεχίζει στα 3,76%.

*Σε αυτή την συγκυρία, που “φουντώνουν” σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας για το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στον Nord Stream για το ποιος θα μπορούσε να…, ποιος ωφελείται από… κυκλοφορεί ότι πιο ακραίο θα μπορούσε να βάλει ο νους ενός λογικού ανθρώπου. Ακόμη και σε δίκτυα όπως το Bloomberg ή το CNBC αλλά και ευρωπαϊκά.

*Συμπληρώνω και το tweet του Ράντεκ Σικόρσκι ” Ευχαριστούμε ΗΠΑ”. Ποιος είναι ο εν λόγω Πολωνός ευρωβουλευτής; αναζητείστε και θα βρείτε εξαιρετικά σοβαρή την ανάρτηση του. Προεδρεύων της Επιτροπής του Eurocouncil για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, μέλος του Steering Commitee της Bilderberg. Πως είπατε;

*Πάντως, οι ΗΠΑ με την καταστροφή των αγωγών καθίστανται ο κύριος προμηθευτής LNG της Ευρώπης, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά-τουλάχιστον- μεσοπρόθεσμα αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Η βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική των ΗΠΑ, λειτουργεί-ήδη- με μεγαλύτερα κόστη- χάνοντας-πλέον- σε ανταγωνιστικότητα στις διεθνείς αγορές. Ζήτημα επιβίωσης θέτουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες (με επιστολή-έκκληση του BusinessEurope) στην Ούρσουλα Γερτρούδη φον ντερ Λάιεν. Υποθέτω, πως άλλαξε πλευρό η Γερμανίδα.

*Πάντως η μέντορας της, Άγκελα Μέρκελ μας προειδοποιεί πως ο Βλαδίμηρος το εννοεί με την “πυρηνική απειλή”. Πως τόχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, προτού αναλάβει… έτσι στο… γαλλικό του. Παράλληλα, όπως επιμένει να θυμίζει τις τελευταίες μέρες η DeA, οι ΗΠΑ εξάγουν πληθωρισμό σε όρους (ακριβού) δολαρίου, με την τάση στο forex να παραπέμπει στην “απόλυτη ισοτιμία”.

*Ένας χαμός στο LME, μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας εν όψει της απαγόρευσης ρωσικού νικελίου και αλουμινίου.

*Μνήμες 2007 ξυπνά το sell off στις αγορές, προειδοποιεί, Λόρενς Σάμερς. Οι αναταράξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες συνέπειες σύμφωνα με τον πρώην υπ.Οικ των ΗΠΑ.

*Η εσπευσμένη παρέμβαση του Λονδίνου για να εμποδίσει την κατάρρευση της στεγαστικής πίστης και της στερλίνας επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης. Μιλάμε για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

*Όμως, κατέδειξε και κάτι άλλο, πολύ πιο ανησυχητικό: το πόσο πανίσχυρες είναι (; ), αισθάνονται (; ) οι “αγορές” για να τα βάλουν με την Bank of England και μάλιστα να την υποχρεώσουν σε αλλαγή 180ο σε 24ωρα. Η ΒοΕ, που είναι η πιο συγχρονισμένη Κεντρική, με την Fed.

*Tο ακόμη χειρότερο, ακόμη και εάν εξασφαλίσει στήριξη από Fed και ECB η ΒοΕ, η ζημιά έχει γίνει. Παρά τρίχα στον… αέρα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

*Πάντως, όσοι πόνταραν στην Liz Truss φαίνεται, όπως λέει η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov (33 μονάδες μπροστά οι Εργατικοί,) μάλλον πόνταραν σ…Trash. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας με τον αλλοπρόσαλλο μίνι προϋπολογισμό έριξε τη στερλίνα στην άβυσσο. Αποτέλεσμα, τα μέτρα που πήρε να κοστίσουν αρχικά 65 δις στερλίνες και έπεται συνέχεια. Η τράπεζα της Αγγλίας αναπόφευκτα θα πάει σε γενναίες αυξήσεις των επιτοκίων που σημαίνει δύο τινά. Ακριβότερα δάνεια και αύξηση της ανεργίας. Παλαιός γνώστης των πραγμάτων στο Westminster, μας θύμισε ότι οι μη εκλεγμένοι πρωθυπουργοί δεν μακροημερεύουν. Οπερ σημαίνει ότι σε λίγο καιρό θα γίνει πρόταση μομφής, οι Τόρυς θα βάλουν κάποιον άλλο στον αριθμό 10 για να πάει τη χώρα σε εκλογές, όπου o Sir Keir των Εργατικών θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Αποκτάει νέο ενδιαφέρον το νησί.

*Εύλογο το ερώτημα, εάν οι “αγορές” θα κινηθούν να χτυπήσουν και την Ιταλία, με την πρώτη (άντε δεύτερη) στραβή της νέας κυβέρνησης. Κάτι διάβαζα, πάλι στην La Repubblica για πρώτες κοντρίτσες του Ματτέο με την Τζόρτζια για υπουργικές θέσεις.

*Σε αυτή την περίπτωση, εμείς τι κάνουμε, με ρώτησε αργά χθες το βράδυ συνδαιτημόνας μου. Τον παρέπεμψα στο άρθρο του Γιάννη Αγγέλη (insider.gr) για το “τι συμβαίνει με τα ελληνικά ομόλογα”. Ειδικότερα σε δύο σημεία: η Ιταλία χρωστάει στις αγορές περί τα 2,9 τρισ. και πόσο επικίνδυνη είναι η άνοδος για το 10ετές Γερμανικό πάνω από το όριο του 2%. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως η διαφορά με τα αντίστοιχα της Ιταλίας, της Ελλάδας δεν διευρύνεται σε σημείο, που η ΕΚΤ θα ενεργοποιούσε το νέο όπλο (που ωστόσο δεν έχει δοκιμαστεί στο πεδίο).το ΤΡΙ.

*Από την πλευρά του, με παρέπεμψε στη δημοσκόπηση (της Metron Analysis για το MEGA) που “έδινε” διψήφια διαφορά στην εκτίμηση ψήφου. ΝΔ στο 35,8%, ΣΥΡΙΖΑ στο 25,4%, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στο 15%, ΚΚΕ στο 6,3%, Ελληνική Λύση στο 5,9% και στο 4,1% το ΜέΡΑ25. Και η Moody’s στέλνει “διπλό μήνυμα” για πολιτική σταθερότητα και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Τα λαβαίνουν στην Κουμουνδούρου;

*Στα της Λεωφόρου Αθηνών. Για να δούμε σήμερα, “κλείνουν” τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου, Σεπτεμβρίου, τρίτου 3μηνου και 9μηνου. “Οπλα, παλάσκες και ξηρά τροφή”. Σεπτέμβρης-γδάρτης, στην κυριολεξία.

*Στην κορυφή των κερδισμένων μετοχών η Δομική Κρήτης, λέτε να δούμε Κούτρα με Συνατσάκη; Γιατί όχι, ούτε καν 12 εκατ. η χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης. Και με κάποια μικροεργάκια στον ΒΟΑΚ.

*Επιμένει η πηγή μου για τον Πέτρο Σουρέτη. Προς ώρας έχει αναλάβει τα του Σωκράτη Κόκκαλη. Όμως είναι και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης των Σωκράτη Κόκκαλη-Γιώργου Περιστέρη, του Κέκροπα. Μετά από 19χρόνια στην Intrakat χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην πιάτσα.

*Πάλι άνοδος, πάλι με λίγα κομμάτια για την Euroxx χρηματιστηριακή. Στα 35,20 εκατ. η αποτίμηση. Απλά το αναφέρω, από καιρού εις καιρόν. Όταν έρθει η ώρα, θα γραφτούν “διευθύνσεις και ονόματα”. Ουδέν κρυπτόν υπό την DeA.

*Real Consulting-Ambrosia Capital. Μεθοδικά, χαμηλά-κάτω από το ραντάρ η αποτίμηση στα 42,03 εκατ. Από την στιγμή, που ο Νίκος Β. Βαρδινογιάννης έδωσε μειοψηφικό ποσοστό στο fund του Τάσου Αστυφίδη, ενισχύθηκε η εκτίμηση όσων χρηματιστών “βλέπουν” πως η θα ακολουθηθεί η πεπατημένη των EpsiloNet, Entersoft προς την Κύρια Αγορά.

*ΟΚ η Καρέλιας έχει ΤΟ ταμείο, η Καρέλιας κ.λ.π. Μόλις 57 κομμάτια-όλα κι όλα- διακινήθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση. Ε, και; για την επενδυτική κοινότητα η εταιρεία είναι… ωσεί εισηγμένη.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask