don't even ask

don't even ask

spot_img

Κουίζ (εύκολο): ποιος είναι ο “ολίγιστος” CEO εισηγμένης που διαμαρτύρεται σε εφημεριδάδες, οι ξένοι “αγοράζουν” σταθερά Ελλάδα, ΤΧΣ και το “χαρτί” της Πειραιώς, ΔΕΗ-Motor Oil μέσω Unagi, μέσα (Meridiam)-έξω (Adrian) και οι αοριστίες για τους…τανκεράδες

*Σήμερα, Τρίτη, η πρώτη συνεδρίαση στην Wall Street μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία για το όριο στο ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ. Κλειστή χθες η αγορά της Νέας Υόρκης, αργία και στο City, με αποτέλεσμα την μείωση των συναλλαγών από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

*Πρόωρες κάλπες στην Ισπανία τον Ιούλιο, μετά την ηχηρή ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις αυτοδιοικητικές, περιφερειακές εκλογές. Πως το είχε πει η φίλη Πόπη (Τσαπανίδου)… έλα με φόρα… Ο Νίκος Μαραντζίδης επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν σχολιάζω…

*Είδα ένα μέρος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη (στο MEGA), κράτησα 2-3 επισημάνσεις του. Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση του για πιθανή είσοδο κι άλλων κομμάτων στην Βουλή. Την αναφέρω γιατί, προφανώς και σημαίνει πως ο ίδιος και η ομάδα συνεργατών του συνεχίζουν να ενεργούν μεθοδικά, συνεκτιμώντας διάφορα ενδεχόμενα. Και με αυτό συνάδει η προσέγγιση του Νίκου Ελευθερόγλου για τον Μητσοτάκη και τους… άλλους. Εξηγούμαι δε για να μην παρεξηγούμαι, ούτε ψήφισα-ούτε θα ψηφίσω ΝΔ. Πλην όμως “κοινός νους”, τόσο απλά. Τα αυτονόητα.

*Σήμερα και η αυριανή για να ολοκληρωθεί ο Μάιος, από τους θεαματικότερους (και επενδυτικά/χρηματιστηριακά) εδώ και πολλά χρόνια. Η χθεσινή, ελλείψει επενδυτών από Νέα Υόρκη και Λονδίνο έδωσε χώρο σε 2-3 Έλληνες θεσμικούς να επιχειρήσουν να κάνουν παιχνίδι προς τα κάτω, ρευστοποιώντας μέρος των θέσεων τους σε τραπεζικά χαρτιά. Γύρω στις 11.15′ βγήκαν πωλήσεις και στα 4 με συνέπεια την διόρθωση του κλαδικού δείκτη έως τις 988,03 μονάδες. Από τα χαμηλά έγιναν αγορές, καθώς μπήκαν στο παιχνίδι και μερικοί ξένοι (Φρανκφούρτη) με αποτέλεσμα το “γύρισμα” προς τις 1.000 μονάδες. Στις 1.024,93 μονάδες το υψηλό για τον Τραπεζικό Δείκτη, θα το υπερβεί σήμερα-αύριο; λίγη σημασία έχει, καθώς οι ξένοι είναι σταθεροί αγοραστές σε τράπεζες και blue chips.

*“Αγοράζουν Ελλάδα…”, με διαβεβαίωσε Έλληνας διαχειριστής (με έδρα στο City) και αυτό επιβεβαιώνεται εις διπλούν, τόσο στην αγορά μετοχών όσο των κρατικών ομολόγων. Μου έδειξε και ένα excellάκι με τις αποδόσεις των 10Y bonds: GR10Y στο 3,826%, ΙΤ10Υ στο 4,292%, SPain10Y στο 3,502% και στο 3,168% το Ρortugal10Y, για να συμπληρώσει πως, όταν θα δίνεται η επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία το ελληνικό 10ετές θα “τιμολογείται” καλύτερα (φθηνότερα) και από το πορτογαλικό. Απίστευτες εξελίξεις, εάν ανατρέξει κάποιος μόλις 6 μήνες πριν. Του θύμισα την περίπτωση της πρότασης που είχε κάνει το ΙΟΝ Group για το 27% που έχει το ΤΧΣ στην Πειραιώς, στα 1,34 ευρώ/μετοχή. Στα 2,8 ευρώ χθες το “χαρτί” με την Deutsche Bank να έχει ανεβάσει την τιμή-στόχο στα 3 ευρώ. Για να έχουμε τάξη μεγέθους, δηλαδή.

*Οι ξένοι αγοράζουν προεξοφλώντας την προοπτική και η DeA δίνει σήμερα 2 τιμές-στόχους για τον Γενικό Δείκτη, τις 1.351 και τις 1.475 μονάδες. Στις 1.236 χθες, η στήλη τον στόχο σας τον έδωσε, το τι θα κάνετε δικό σας θέμα. Απλά, με αποτίμηση των εισηγμένων συνολικά στα 86 δισ. η “μαρκέτα” έχει πάνω, αρκετά πιο πάνω.

*Δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Φρανκφούρτη η αποδοχή από τους τραπεζίτες της παραίνεσης του Αντρέα Ενρια για μετάθεση της διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023, δηλαδή άνοιξη 2024. Βρέθηκε άλλος τρόπος, share buy back προς ώρας από την διοίκηση Καραβία-Eurobank, πιθανότατα από τον Χρήστο Μεγάλου-Πειραιώς. Θα βρεθούν κι άλλοι τρόποι επιβράβευσης των επενδυτών/μετόχων. Άλλωστε με 56% που “τρέχει” ο κλάδος από την αρχή του έτους, ποιος να έχει παράπονο… Έρχεται και η ώρα της απο-επένδυσης του ΤΧΣ, the big play.

*Έως τα 8,09 ευρώ είχε υποχωρήσει η μετοχή της ΔΕΗ στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Χθες στα 10 ευρώ, πως είπατε…με αποτίμηση στα 3,8 δισ. Και ακόμη δεν έχουμε δει και πολλά. Και μιας ο λόγος για τη ΔΕΗ, δεύτερη συνεργασία με τη Motor Oil. Μέσω της Unagi αυτή την φορά, είχε προηγηθεί προ έτους η συμφωνία για την Hellenic Hydrogen.

*Ημέρα Motor Oil σήμερα, ανακοινώνει μεγέθη 3μηνου. Χθες το χαρτί “έτρεξε” με 5,25% στα 24,04 ευρώ. Αύριο ενημερώνει διαχειριστές, αναλυτές ο Πέτρος Τζαννετάκης. Είχε προϊδεάσει για την εξαγορά ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής του ομίλου, όταν ανέλυε τα αποτελέσματα 2022.

*Μου λύθηκε η απορία για το πως θα συνεχίσουν μαζί ΕΛΛΑΚΤΩΡ (Holterman/Βαρδινογιάννης) και AVAX (Ιωάννου). Μέσω της Meridiam που παίρνει την θέση της Ardian που έχει αποχωρήσει από το σχήμα. Το σχετικό θέμα (της Μαριάννας Τζάννε/newmoney) άκρως κατατοπιστικό και για την ισχύ του γαλλικού ομίλου. Γαλλικός όμιλος αποχώρησε (Ardian)- γαλλικός εντάχθηκε (Meridiam). Είχε προϊδεάσει η DeA πως Holterman- Βαρδινογιάννης ενδιαφέρονται διακαώς να (ξανά) πάρει η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις τη νέα σύμβαση λειτουργίας-διαχείρισης της Αττικής Οδού. Όπως και το ότι-ενδεχόμενη επικράτηση στον διαγωνισμό- θα φέρει τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και AVAX κοντά με άλλες 2 εταιρείες του κλάδου με την προοπτική δημιουργίας ενός multi portfolio παραχωρήσεων. Ο παράγων ο οποίος επεξεργάζεται τον συγκεκριμένο σχεδιασμό μου έχει κάνει λόγο για (δυνητικό) ΙΡΟ που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 1 δισ. Πρώιμα όλα αυτά, πλην όμως κοινή εκτίμηση πως εάν προκύψει το εκλογικό αποτέλεσμα που θα “αρέσει” στις αγορές τότε…

*Στα 887 εκατ. η αποτίμηση της AEGEAN, την “βλέπουν” για το επόμενο entry στο club των billionaires.

*Τζιμάνι ο πρωινός θεσμικός πωλητής μετοχών της Helleniq Energy στα 7,5 ευρώ. Η μετοχή έκανε ράλι για να κλείσει με 3,91% στα 7,98 ευρώ. Μακάρι να ήξερα το όνομα του, να του…εμπιστευόμουν τις οικονομίες μου.

*Ποιος διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης- που δεν έχει και την καλύτερη επενδυτική συμπεριφορά- τηλεφωνεί στο εμπορικό τμήμα εφημερίδας απειλώντας… Θεούς και δαίμονες, με αφορμή άρθρο συντάκτη; Ψυχραιμία… δεν φταίνε-πάντα- οι άλλοι εάν κάποιος είναι “λίγος”.

*Σε αναζήτηση αγοραστή για χαρτοφυλάκιο οικοπέδων στο Ελληνικό αναζητεί η Lamda Development. Απέρριψε προτάσεις για πώληση της εταιρείας που θα αναπτύξει το Riviera Galleria. Τι συμπέρασμα να βγάλει ένας επενδυτής; θετικό ή αρνητικό; Το’ χει ξανά γράψει η DeA πως, η Lamda χρειαζόταν έναν γερό κατασκευαστή για partner. Εξ’ αρχής.

*Με γενικά και αόριστα στοιχεία (και μάλιστα του πρώτου 6μηνου 2022) η στοχοποίηση 4 ελληνικών ναυτιλιακών που έφερε-συγκυριακά- στην ίδια πλευρά την Ελλάδα με την Ουγγαρία, όσον αφορά στις ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος συνεργαζόμενων με τη Μόσχα. Πρόκειται για τις εταιρείες Μinerva Marine του Θανάση Μαρτίνου, TMS Tankers του Γιώργου Οικονόμου, Thenamaris του Νικόλαου Μαρτίνου, Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, διότι σύμφωνα με τους Ουκρανούς, μεταφέρουν με πλοία τους ρωσικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, η ελληνική πλευρά ζητά να βγουν από τη μαύρη λίστα των Ουκρανών αυτές οι πέντε εταιρείες, καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία ότι παραβιάζουν το πλέγμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι εφόσον προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία για κάποια εταιρεία, θα πρέπει να ενημερωθεί η Ελλάδα, για να διερευνήσει και λάβει μέτρα. Πράγματι ανατρέχοντας στα στοιχεία που επικαλούνται δημοσίως οι Ουκρανοί, βρίσκει κάποιος ορισμένα μάλλον ασαφή δημοσιεύματα, από διάφορες πηγές, τα οποία μάλιστα σταματούν χρονολογικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, δηλαδή ένα χρόνο πριν.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask