Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Κοντοζαμάνης: Self Test σε όλο το δημόσιο τομέα και στο προσωπικό των...

Κοντοζαμάνης: Self Test σε όλο το δημόσιο τομέα και στο προσωπικό των εκκλησιών

Σε όλες τις υπηρεσίες του  δημόσιου τομέα  αλλά και στο προσωπικό των εκκλησιών επεκτείνεται η χρήση των self test από τη Μ. Δευτέρα.  Τα self test θα διατεθούν σε όλο το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες με φυσική παρουσία, ενώ το κοινό θα συνεχίσει να εξυπηρετείται μετά από ραντεβού. Τα παραπάνω ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή,  Παναγιώτης Σταμπουλίδη, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίτιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα το μέτρο του εβδομαδιαίου ελέγχου με τα self test επεκτείνεται:

– Σε όλους τους εργαζόμενους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

-Από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται το ποσοστό των εργαζομένων που θα εργάζονται με φυσική παρουσία. 

-Όχι πάνω από 7 άτομα στον ίδιο χώρο.

-Το κοινό θα εξακολουθήσει να εξυπηρετείται μέσω ραντεβού.

-Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα λάβουν δύο τεστ.

-Στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές από την Πέμπτη του Πάσχα.

Από την πλευρά της  η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ανέφερε: «Έχουμε μία σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης την τελευταία εβδομάδα, με 10% μείωση στα κρούσματα και 2.740 νέες περιπτώσεις ανά ημέρα, με 4,2% ο δείκτης σταθερότητας».

Επίσης μειώθηκε στις 25.000 ο σταθερός αριθμός κρουσμάτων, όπως η ίδια ανέφερε, ωστόσο η μισή Ελλάδα εξακολουθεί να είναι στο βαθύ κόκκινο.

Το επιδημιολογικό φορτίο  είναι ιδιαίτερα βαρύ στην Αττική και ιδιαίτερα στη Δυτική Αττική και στον Πειραιά, αλλά και στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 στα νοσοκομεία, εκτιμάται ότι είναι 5.400 ενώ για πρώτη φορά οι ειδικοί διαπιστώνουν μια μείωση στον αριθμό εισαγωγών, με μέσο όρο κάτω από 500 ανά ημέρα.

«Έχουμε πλέον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών που παίρνουν εξιτήριο από τις ΜΕΘ, σε σχέση με τις εισαγωγές» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και συνέχισε: «Μόλις 65% οι πολίτες άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, ή έχουν κλείσει ραντεβού».

Όσον αφορά τους πολίτες που θα προσπαθήσουν να ταξιδέψουν στα χωριά τους το Πάσχα με κάθε κόστος ξεκαθάρισε ότι :«σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταφέρουμε τον ιό από τις πόλεις στα χωριά ή στα νησιά. Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων θα είχε ως αποτέλεσμα μία μεγάλη διασπορά του ιού».
Διπλή μάσκα στην εκκλησία

Κατά τον εκκλησιασμό είναι σημαντικό να τηρήσουμε τις αποστάσεις, τόσο εντός όσο και εκτός, ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου και παρότρυνε τους πιστούς να κάνουν χρήση διπλής μάσκας και να αποφεύγουν το εσωτερικό των ναών.

Στις οικογενειακές μας συγκεντρώσεις, οι ειδικοί προτείνουν να γίνουν σε εξωτερικό χώρο και έως 12 άτομα.

Μαγιορκίνης: Σημάδια οριακής υποχώρησης της πανδημίας
Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι υπάρχουν σημάδια οριακής υποχώρησης της πανδημίας, όμως η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει σταθερά υψηλή.
“Η επιδημία συρρικνώθηκε για δεύτερη εβδομάδα και υπολογίζεται ότι έχουμε 2.000 λιγότερα ενεργά κρούσματα σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν” είπε.
Έως σήμερα έχουν διατεθεί 2 εκατομμύρια self test η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς διερεύνησης.
Συνολικά έχουν εντοπιστεί 2.507 θετικά δείγματα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στο 80% των θετικών ηλεκτρονικών δηλώσεων, κάτι που επιβεβαιώνει την υψηλή αξιοπιστία των self test.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ