Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΙταλία: 16 μήνες μετά, η πόλη του Κοντόνιο είναι CoViD-free

Ιταλία: 16 μήνες μετά, η πόλη του Κοντόνιο είναι CoViD-free

Από την Τρίτη 15 Ιουνίου η πόλη του Codogno είναι Covid-free. Για πρώτη φορά από τις 20 Φεβρουαρίου 2020 στην μικρή αυτή πόλη, που έγινε γνωστή για τον ‘ασθενή 1’ κορονοϊού για την Ευρώπη, κανένας από τους κατοίκους δεν ήταν θετικός.

Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Φραντσέσκο Πασερίνι (Francesco Passerini) έσπευσε στην ανακοίνωση, μιλώντας για ένα «όνειρο» που αναμενόταν εδώ και σχεδόν 16 μήνες.

Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε αποκλειστικά με τον Δήμαρχο για αυτή την ημερομηνία ορόσημο και για την σημασία της.

Κύριε Δήμαρχε, πριν από 16 μήνες (στις 20 Φεβρουαρίου του 2020) το Codogno έγινε η πόλη όπου εντοπίστηκε ο “ασθενής CoViD 1” στην Ευρώπη. Από την Τρίτη όμως, 15 Ιουνίου 2021, η πόλη σας είναι επίσημα CoViD-free. Τι σημαίνει αυτό για εσάς και τους συμπολίτες σας;

Σίγουρα μας εμπνέει να έχουμε λίγο περισσότερο θάρρος, μας δίνει την ώθηση να φτάσουμε σε εκείνο το φως ώστε να ξεπεράσουμε όλη αυτή την εφιαλτική περίοδο που όλοι εμείς θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας. Σε αυτούς τους 16 μήνες, 487 ημέρες αν δεν κάνω λάθος, ποτέ δεν έτυχε τουλάχιστον ένας συμπολίτης μας να μην πολέμησε ενάντια σε τούτη την ασθένεια, ενάντια σε αυτόν τον ιό. 

Πιστεύω ότι η επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί επίσης αμοιβή για την κοινότητα, την δύναμη αυτής της περιοχής, αυτών των ανθρώπων, τον σεβασμό των κανόνων, τις θυσίες που έγιναν για να προσπαθήσουμε μαζί να κερδίσουμε αυτήν τη μάχη και να κοιτάξουμε ξανά στο μέλλον. 

Τι μάθημα πήρατε κατά τη διάρκεια των μηνών της πανδημίας, προσωπικά αλλά και ως θεσμός;  

Σίγουρα πως η κοινότητα μπορεί να κερδίσει οποιαδήποτε πρόκληση. Η ενωμένη κοινότητα μπορεί να ξεπεράσει οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμη και εκείνες που φαίνονται αδύνατες, καταστροφικά σενάρια, σενάρια που νομίζει κανείς ότι ο κόσμος καταρρέει πάνω σου.

Όμως οι ενωμένες κοινότητες, που αλληλοϋποστηρίζονται, αλληλοβοηθούνται, μπορούν πραγματικά να ξεπεράσουν οποιαδήποτε κατάσταση. Νομίζω ότι το Codogno είναι λίγο από αυτό το σύμβολο, γιατί αυτό που συνέβη εδώ μεταξύ 20 και 21 Φεβρουαρίου (2020) ήταν πραγματικά ένα τσουνάμι, ένας μετεωρίτης, κάτι που σε κατακλύζει και δεν καταλαβαίνεις τι, πώς, πότε και γιατί.

Ωστόσο, η κοινότητα αντέδρασε, αν και πληγωμένη από τις καταστάσεις πολλών, πάρα πολλών που δυστυχώς μας δεν είναι πια μαζί μας. Υπήρχε όμως αυτή η επιθυμία να αντισταθούμε, να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον όπως ο καθένας μπορούσε, ώστε να κοιτάξουμε και να πάμε μπροστά. Και το γεγονός πως εδώ σήμερα μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει πλέον κάποιος συμπολίτης που πολεμά ενάντια σε αυτήν την παθολογία, πραγματικά γεμίζει την καρδιά. Προφανώς δεν έχει τελειώσει, θα τελειώσει όταν όλοι θα έχουμε μηδενίσει αυτά τα ιατρικά δεδομένα, σε αυτά τα αρχεία, σε αυτές τις καταστάσεις. 

Σε κάθε περίπτωση θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεκινήσουμε πάλι μαζί, να κοιτάμε μπροστά με διαφορετικό τρόπο, σίγουρα πιο ενημερωμένοι σε σχέση με πριν από 16 μήνες ενάντια σε αυτήν την παθολογία, παίρνοντας πίσω τη ζωή μας, μη ξεχνώντας ποτέ αυτό που συνέβη, αλλά σίγουρα με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ