Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΘα κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία;

Θα κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές στην Τουρκία;

Στην εκτίμηση πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει στις εκλογές στην Τουρκία με ποσοστό 51% ή 49% προχώρησε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Οθωμανογόλος καθηγητής στο Πάντειο Παν/μιο Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, όπως δείχνει μια νέα δημοσκόπηση φαίνεται να «μαζεύει» τις απώλειες που του προκάλεσε το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν οι σεισμοί στην Τουρκία ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και το μικρό κόμμα του Μουχαρέμ Ιντζέ, για το οποίο είναι κοινή εκτίμηση ότι αντλεί από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κιλιτσντάρογλου.

Με τη δήλωση του Νίκου Δένδια σχετικά με την τεράστια αλλαγή της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας, συμφωνεί ο κ. Σταθακόπουλος. Διότι έχουν γνώσιν οι φύλακες. Δηλαδή συμφωνώ με αυτή τη δήλωση, ότι είμαστε πάντοτε καλοπροαίρετοι, Έχουμε καλή πίστη, όμως δεν έχουμε δει κινήσεις από την άλλη πλευρά και κρατάμε πάντοτε πάρα πολύ μικρό καλάθι. Τι σημαίνει αυτό. Ότι δεν έχει αρθεί το casus belli ούτε προβλέπεται να αρθεί. Δεν έχουμε ακούσει δηλώσεις για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και για όλα αυτά τα οποία αμφισβητεί αναφορικά με την Ελλάδα. Το ότι θα παραταθεί το μορατόριουμ νομίζω ότι το αναμέναμε όσοι ασχολούμαστε, έστω και μετά το πέρας του καλοκαιριού θα πάει μέχρι το Σεπτέμβρη».

Έκανε μια πιθανολόγηση ότι «επειδή έχουν να γιορτάσουν 29 Οκτωβρίου του- 23 τα 100 χρόνια Τουρκικής Δημοκρατίας, θα πάρει παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό μορατόριουμ αλλά νομίζω ότι όποιος και αν είναι πρόεδρος η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στα θέματα τα δικά μας θα επιστρέψει. Η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της όχι περιφερειακή δύναμη αλλά κεντρική δύναμη πλέον. Ότι μπορεί να συγκεντρωθούν μικρότερες δυνάμεις γύρω από αυτή ως κεντρικό πυλώνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλες οι κινήσεις που κάνει γεωπολιτικές ευρύτερα, με οικονομία, με ενέργεια, με θέματα στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και όπως μπορεί να παίζει και στα δύο ταμπλό. Η Τουρκία συχνά μας λέει Κοιτάξτε να μαθαίνετε πώς γίνεται να πατάς σε δύο βάρκες».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ