Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΗ Fitch αναβάθμισε την Mytilineos

Η Fitch αναβάθμισε την Mytilineos

Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Mytilineos από BB σε «BB+» με σταθερό το outlook προχώρησε χθες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch. Πρόκειται για κίνηση που είναι ένα «σκαλί» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).

Η αναβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση του οίκου για την ισχυρή λειτουργική απόδοση του ομίλου τόσο για την τρέχουσα χρήση όσο και αργότερα, η οποία χαρακτηρίζεται από διευρυμένες δραστηριότητες, λόγω της αυξανόμενης έκθεσης στον πιο σταθερό και ανθεκτικό τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Η αξιολόγηση αποτυπώνει επίσης το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό προφίλ και την ισχυρή θέση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η ΜΥΤΙΛ τα τελευταία χρόνια έχει πετύχει να ισχυροποιήσει σημαντικά τη θέση τόσο στον παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ, λόγω της επιτάχυνση της Ενεργειακής Μετάβασης, όσο και στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε υψηλές αποδόσεις τον Τομέα Μεταλλουργίας.

Η αξιολόγηση αντικατοπτρίζει επίσης την ισχυρή και αυξανόμενη θέση του στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παρέχει βιώσιμες ταμειακές ροές και υποστηρίζει την αναβάθμιση, καθώς ο κλάδος ενέργειας εισέρχεται σε μια λιγότερο ρευστή αλλά ανθεκτική περίοδο. Ειδική μνεία γίνεται στην Έκθεση και στη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο (CCGT 826 MW) που με την έναρξη λειτουργίας θα αυξήσει σημαντικά το μερίδιο αγοράς της εταιρείας από το 10% σταδιακά στο 20% της ελληνικής αγοράς.

Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου τονίζουν πως η Μυτιληναίος έχει καλύτερη του αναμενομένου απόδοση, καθώς επωφελήθηκε κατά την ενεργειακή κρίση της Ε.Ε. το 2022 από την ισχυρή της θέση τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, στον εφοδιασμό φυσικού αερίου.

Επίσης, η επιτυχής εκτέλεση έργων στους τομείς βιώσιμων λύσεων μηχανικής (SES) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανάπτυξης αποθήκευσης (RSD), υποστήριξε την αύξηση των EBITDA πέρα από τα ισχυρά κέρδη σε ενέργεια και φυσικό αέριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ