don't even ask

don't even ask

spot_img

Η FED θα συνεχίσει το ίδιο… βιολί, ομοίως και η ECB, ο Λίντνερ “κόβει” 30 δις, η Ούρσουλα για ΝΑΤΟ, απαισιόδοξος ο Σπύρος, “ξεφεύγει” η αγορά ομολόγων, κόπωση στη μαρκέτα και ο Βακάκης θα μαζέψει…το χαρτί

*Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για την αγορά εργασίας ενισχύσουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Μόλις την Τετάρτη η DeA παρέπεμπε σε στοιχεία της FedWatc της CME πως, σε ποσοστό 89,9% προεξοφλείται και νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β στη συνεδρίαση της 25-26ης Ιουλίου. Όπως επίσης τις προειδοποιήσεις οικονομολόγων (σε CNBC, Bloomberg) να μην περιμένουν μειώσεις πολύ σύντομα. Μην τα ξανά λέμε, σε ότι αφορά στην ΕΚΤ σίγουρα τα 25άρια στις 27 Ιουλίου.

*Μετά τους Ιταλούς, Ισπανούς, Πορτογάλους και οι FT προειδοποιούν πως, η πολιτική της ΕΚΤ “σκοτώνει” την ανάπτυξη. Παρ’ όλα αυτά, πιο hawkish η Γαλλίδα ολοταχώς για ακόμη ένα 25άρι στις 27 Ιουλίου. Και βλέπουμε για τη συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου, όποιος αντέξει…

*Ανησυχητικά τα νέα για την οικονομία της Γερμανίας. Μετά από μία 10ετία αύξησης δαπανών, ο υπ. Οικ, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) “κόβει” 30,6 δισ. (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα) πυροδοτώντας νέα κρίση στην 3κομματική κυβέρνηση με SPD και Grunen. Μάλιστα προειδοποιεί πως, είναι ακόμη-μόνο- στην αρχή. Tα γράφαμε και χθες, αλλά…

*Κατά 26 μ.β αυξήθηκε (κι άλλο) το επιτοκιακό περιθώριο για τις τράπεζες τον Μάιο (στοιχεία ΤτΕ).  Το μεγαλύτερο spread στην Ευρωζώνη, παρά τα…γαλλικά του Χρήστου Σταϊκούρα. Για να δούμε σε τι γλώσσα θα μιλήσει στους τραπεζίτες ο Κωστής Χατζηδάκης, από Δευτέρα. Προφανώς και τέτοια ζητήματα δεν θα συζητηθούν στο FinForum της προσεχούς Τρίτης. Παρουσία εκπροσώπων (και) των Fitch, Standard & Poor’s η προσοχή θα επικεντρωθεί στα του investment grade. Από την ελληνική πλευρά ομιλητές οι: Ηλίας Λέκκος (Πειραιώς), Τάσος Αναστασάτος (Eurobank) κ.α

*Την Ούρσουλα Γερτρούδη φον ντερ Λέϊεν προτείνει ο Τζο Μπάιντεν για την θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Νορβηγός πολιτικός, ο οποίος υπηρετεί ως 13ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ-από το 2014- θα παραμείνει για ακόμη ένα χρόνο στην θέση του (μόλις προχθές παρατάθηκε η θητεία του) πλην όμως στα ξένα Μέσα “παίζει” ψηλά το θέμα των πιέσεων του προέδρου των ΗΠΑ στην ομόλογο του της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδεχθεί την διαδοχή (του Νορβηγού). Εύλογα θα έλεγε κάποιος, καθώς περισσότερες ήταν οι παρεμβάσεις της Γερμανίδας υπέρ της Ουκρανίας, υπεραμυνόμενη- επί της ουσίας- θέσεις της Συμμαχίας με μεγαλύτερη θέρμη από τον ίδιο τον γ.γ. Οι Financial Times κάνουν λόγο για “… μια γυναίκα με οργανωτικό και αναλυτικό μυαλό, όπως απαιτείται από μία γιατρό…”, ενώ το Foreign Policy για “…μία δαιμόνιο πολιτικό, η οποία βάζει πλάτη στην Ουάσιγκτον για το Πεκίνο, αλλά αδειάζει τις Βρυξέλλες…”.

*Την απαισιοδοξία του για το κατά πόσον θα υπάρξει μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, εξέφρασε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της άποψης ότι οι εταιρείες δεν υπάρχει τρόπος να (πιεστούν) να μειώσουν την κερδοφορία τους, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για εισηγμένες. Ωστόσο, είναι η Jumbo- εισηγμένη- με τον βασικό μέτοχό της να ανακοινώνει μειώσεις τιμών σε 100-150 κωδικούς σε αντίθεση με μη εισηγμένη- Σκλαβενίτης- που αυξάνει τις χρεώσεις για την υπηρεσία “διανομή κατ’ οίκον”. 

*Στην επόμενη (ή μεθεπόμενη) αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell η αποτίμηση της Intrakat θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη των 529,1 εκατ. (τρέχουσα) της Sarantis, εάν και εφ’ όσον ο Αλέξανδρος Εξάρχου εννοεί τα περί πρωταθλητισμού.

*“Οι Αγορές συνεχίζουν να υποτιμούν την επίδραση των επιτοκίων στην πραγματική Οικονομία”, τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ). Στην Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις δείχνουν να ξεφεύγουν προς τα πάνω και αυτό δεν μπορεί να τιμολογηθεί θετικά από τις μετοχικές Αγορές.

*Για πέμπτη σερί συνεδρίαση η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Σε φάση κοπώσεως η αγορά μετοχών; θα δείξει σήμερα και Δευτέρα. Στα 80,1 εκατ. ο τζίρος τα 25-26 εκατ. σε μόλις 3 χαρτιά: ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank. Πέτρος Στεριώτης (χρηματιστηριακός αναλυτής): Με το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 109 μηνών, η ανοδική τάση της λεωφόρου Αθηνών είναι “υπεράνω υποψίας”. Παρ’όλα αυτά ο τζίρος, δείχνει ότι ούτε οι εν δυνάμει αγοραστές “κάνουν ουρές για να μπουν”, ούτε οι πωλητές “καίγονται” να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους για να περάσουν από το “ταμείο”. Θεωρούμε ότι το “εύκολο χρήμα” βγήκε και ότι οι γνωστοί “αστέρες” του ταμπλό θα πρέπει να δώσουν αργά ή γρήγορα την πρωτοκαθεδρία σε θεμελιωδώς sound “χαρτιά” τα οποία έχουν ξεχαστεί στον “πάγκο”. Aτενίζοντας τα “σύννεφα” στην παγκόσμια Οικονομία, εκτιμούμε ότι, η “ώρα της αλήθειας πλησιάζει”. Τα ανοιχτά μέτωπα της παγκόσμιας Οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, με τις καμπύλες αποδόσεων να δείχνουν ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ τα ίδια τα data την έχουν επιβεβαιώσει στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα λαμβάνει ιστορικού μεγέθους διαστάσεις, με παράδειγμα τον ιαπωνικό Nikkei τον οποίον “ξαναθυμηθήκαμε” λόγω της καταγραφής ρεκόρ τριάκοντα ετών.

*Τελικά ο Βακάκης αποδεικνύεται ο επιχειρηματίας που θα μαζέψει όλο το… χαρτί στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς παίζει fair με τους μετόχους μειοψηφίας και δεν κάνει αγριάδες με φουσκωμένες αμοιβές ΔΣ, δωρεάν μετοχές στα διοικητικά στελέχη και stock option που εκνευρίζουν ειδικά τους θεσμικούς επενδυτές.

*Προγραμματικές δηλώσεις: Στους οικονομικούς στόχους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε: 

-Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους

-Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου

-Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας

-Μείωση του δημόσιου χρέους αρκετά κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027

-Υποχώρηση της ανεργίας στο 8% στην επόμενη τετραετία

Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ

-Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες.

Η “έκπληξη” στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από νωρίς χθες το πρωί, αναλυτική ενημέρωση από τον Βασίλη Γούλα. 

*Υπερκαλύφθηκε πολύ νωρίς ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς για το 5ετές ομόλογο, με τις προσφορές να υπερβαίνουν γρήγορα τα 500 εκατ. ευρώ. Ετσι, καθώς λίγη ώρα αργότερα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ, η απόδοση από το 7,375% κατέβηκε στο 7,25%, ενώ αποφασίστηκε να αντληθεί ποσό 500 εκατ. ευρώ, αντί του αρχικού σχεδιασμού για 400 εκατ. ευρώ.  Υπενθυμίζεται ότι χθες έγινε γνωστό πως η Πειραιώς εξουσιοδότησε τις Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan και UBS Investment Bank ως Joint Bookrunners να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου Senior Preferred (5NC4), ύψους 400 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος είναι πενταετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τέσσερα χρόνια. Αξιολογείται στην κλίμακα B1 / B+ από τις Moody’s / S&P.

*Ακολουθεί η Εθνική, πιθανόν την προσεχή εβδομάδα. Ανάλογα και με την διεθνή συγκυρία. 

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask