don't even ask

don't even ask

spot_img

Η προσαγωγή Τραμπ, τρακτέρ και Σαμαράς, η Βίβιαν Μπουζάλη για πράσινη μετάβαση, η Margherita della Valle, το μέρισμα της Coca Cola HBC, οι αγοραστές ΒΙΟΤΕΡ και το μενού του Μπάμπη Κουντούρη

*Για πρώτη φορά προσάγεται σε ποινική δίκη πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Στο σκαμνί ο Ντόναλντ Τραμπ για χρηματισμό της Στόρμι Ντάνιελς. Η υπόθεση αφορά σε κατηγορίες που σχετίζονται με τα χρήματα που φέρεται ότι κατέβαλε σε μια ηθοποιό ταινιών για ενηλίκους, προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

*Αγροτικές κινητοποιήσεις: Τρακτέρ σε Μαδρίτη και Ρώμη. Ισπανοί αγρότες επί ποδός πολέμου», από την Ανδαλουσία και την Καταλονία μέχρι την Καστίλη. Στην Ιταλία, στους διαδηλωτές συμπαρίστανται ψαράδες, οδηγοί φορτηγών και ελεύθεροι επαγγελματίες. Και στην Ελλάδα, στην Αθήνα την Τρίτη οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, κλείνουν δρόμους και τελωνεία.

*Από την χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή, “…δεν είδα αντίστοιχα κομματικά φροντιστήρια για το δημογραφικό, για παράδειγμα, ούτε για την παιδεία, την ασφάλεια, το αγροτικό, την εξωτερική πολιτική και την ακρίβεια…”. Και πως να διαφωνήσει κάποιος…ειδικότερα για το δημογραφικό. Βέβαια, πίσω από την πολύμηνη πρόταξη του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια “κρύφτηκαν” από τα Τέμπη, την ακρίβεια μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την έξαρση της εγκληματικότητας. Είπαμε, παίζει χωρίς αντίπαλο η ΝΔ- δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αλλά…

*“Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα, αλλά ο πληθωρισμός κινείται προς την σωστή κατεύθυνση…”, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ απέφυγε να γίνει σαφέστερη ως προς το πότε θα αρχίσει τη μείωση επιτοκίων, επανέλαβε ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική στο εγγύς μέλλον ενώ παραδέχθηκε τις εσφαλμένες εκτιμήσεις για την διάρκεια και διαχείριση του πληθωρισμού. Mea culpa μεν από την Γαλλίδα, αλλά για το λάθος φταίει το ενεργειακό. Και μόνο η παραδοχή ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει υποτονική στο εγγύς μέλλον (δηλαδή πόσο εγγύς;) δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμός. Γλίσχρη ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή οικονομία που πνέει τα λοίσθια και η μεγαλύτερη της πλησιάζει την ύφεση. Μόνο που μέχρι το επόμενο mea culpa μπορεί να έχει συρρικνωθεί ανεπανόρθωτα.

*Νέες σαρωτικές αλλαγές Σκρέκα στα μέτρα κατά της ακρίβειας. Πάντως με τις προηγούμενες οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα κάνουν ράλι, 67% στο ελαιόλαδο, 14% στα φρούτα και τα λαχανικά τον Ιανουάριο. Τις πολυεθνικές και τους μεσάζοντες καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ και πως να διαφωνήσει κάποιος…

*“Η πράσινη μετάβαση δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, θα κοστίσει πολλά χρήματα και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε. Οι εταιρείες, οι χώρες, οι κυβερνήσεις, οι ήπειροι πρέπει να συνεργαστούν. Και με τόσους γεωπολιτικούς κινδύνους, πρέπει να έχουμε διαφορετικούς ενεργειακούς πόρους”. Αυτό τόνισε η Βίβιαν Μπουζάλη, Chief Corporate Affairs & Communication Officer της MYTILINEOS σε συζήτηση για τις ενεργειακές υποδομές που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe and East Med Forum, στην Ουάσιγκτον…ούτε σ’ αυτό μπορεί να διαφωνήσει κάποιος.

*“Κολιάτσου-Παγκράτι” το Λονδίνο-Αθήνα για την Margherita della Valle. Αυτή την φορά η καλλίπυγος Ιταλίδα έρχεται για να πει πως η Vodafone (Hellas) “Δεν Πωλείται”. ΟΚ μήπως όμως επειδή σε τιμές- που ακούγονται- ουδείς είναι πρόθυμος να αγοράσει. Αλλά, συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με την CEO της Vodafone, στο επίκεντρο οι επενδύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός της εταιρείας σε επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες θα ανέλθουν σε 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια. Δηλαδή, η Vodafone (Hellas) δεν πωλείται. Οπότε αλλάζουν πάλι θέσεις οι “στρατηγοί” στην σκακιέρα των telecoms.  Θα τα συζητήσω με τους ανθρώπους μου στην ΔΕΗ την προσεχή εβδομάδα και για ότι νεότερο η DeA θα σας ενημερώσει.

*Εν τέλει, στην περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ απ’ ότι συνάγεται- επικοινωνώντας με τις εμπλεκόμενες πλευρές- δεν είναι ούτε η ΗΛΕΚΤΩΡ, ούτε η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ο λόγος για το τελευταίο ράλι της μετοχής. Με “ταμείο” 650 εκατ., να υποθέσω ότι η χρηματική διανομή θα είναι πιο γενναιόδωρη απ’ ότι υπολογιζόταν, κάτι που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν insiders και Διαχειριστές. Πάντως, σ’ όλη την συνεδρίαση η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ήταν στο συν (έως τα 2,84 ευρώ) αλλά ακριβώς στην δημοπρασία την “πάτησαν” στα 2,7350 ενώ προσπάθησαν και για το μείον 2%. Με καρά στημένες εντολές-κάποιοι ; – διαμόρφωσαν τεχνητά στρεβλή μείωση της τιμής.

*Το έλεγα και χθες, με αφορμή την περίπτωση της Δομικής Κρήτης, το επαναλαμβάνω και σήμερα: οι κυρίες στην Ιπποκράτους ουδέν βλέπουν;

*Ποια ήταν η μόνη μετοχή από των συστημικών τραπεζών με θετικό πρόσημο χθες; της Πειραιώς, με 0,66% στα 3,956 ευρώ, με συναλλαγές 3,65 εκατ. Ποια είναι η μετοχή από των συστημικών τραπεζών με τη μεγαλύτερη μεταβολή αυτή την εβδομάδα; της Πειραιώς με 3,89%. Με τη μεγαλύτερη και από την αρχή του έτους, ήτοι 23,63%, έξοχα. Αποτίμηση; στα 4,946 δισ. Θυμάμαι πριν κάποιες εβδομάδες με την χρηματιστηριακή αξία περί το ένα δισ. χαμηλότερα το είχαμε δει το 5άρι μπροστά. Οι πιο τακτικοί αναγνώστες μας, θα ενθυμούνται την “στοχοθεσία” της στήλης και όχι μία… φορές.

*Μέρισμα αυξημένο-σχεδόν- 20% θα διανείμει η Coca Cola HBC. Στα 0,93 ευρώ/μτχ, για αυτό και με fast track άνοδο πήρε αποτίμηση μισού δισ. ο όμιλος.

*Διαβάζω ότι “…ψήνεται”, όπως μαθαίνουμε, η επόμενη εξαγορά του ομίλου Intracom. Εκτός απροόπτου τα νέα δεν θα αργήσουν και αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι η νέα εξαγορά θα δημιουργεί σημαντικές συνέργειες με υπάρχουσες δραστηριότητες – θυγατρικές του ομίλου. Η νέα εταιρεία στόχος, ως δραστηριότητα θα ενέχει το στοιχείο της έκπληξης αφού δεν εντάσσεται στους τομείς που ενδιαφέρουν πρωτίστως την εταιρεία, όπως τεχνολογία, τουρισμός, ψυχαγωγία και ακίνητα. Νέα άνοδος για το χαρτί, με 1,10% στα 4,135 ευρώ. Πολυετή υψηλά για την holding “ναυαρχίδα” του Σωκράτη Κόκκαλη. Φήμες-διαψεύσεις-άνοδος, ο λόγος για τις wannabe της 7ης Τάξης κατασκευαστικές.

*Ούτε που κατάλαβαν από διαψεύσεις οι αγοραστές στην ΒΙΟΤΕΡ, κι άλλο 10%άρι χθες, στα 0,33 ευρώ η τιμή. Μονόδρομος οι εξελίξεις για Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ, ΒΙΟΤΕΡ…αλλιώς δεν βγαίνει.

*Μου έλεγαν για τα mezzanine, κάποιοι…ειδήμονες. Όσοι μελέτησαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Πειραιώς, κυρίως όμως όσοι έχουν την γνώση να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι και πως ενισχύεται η “εσωτερική αξία” τους το διαπίστωσαν χθες στο ταμπλό. PhoenixVegaMezz άνοδος 9,79%, GalaxyCosmosMezz άνοδος 9,73%, SunrizeMezz άνοδος 9,32%, CairoMezz άνοδος 9,03%. Για αυτό την επόμενη φορά ας ανοίξουν κανά “λυσάρι”.

*RealConsulting, διαμορφώνεται μεγαλύτερη αποτίμηση. Για 2 τινά μπορεί να συμβαίνει.

*Sarantis, οι βασικοί μέτοχοι-άμεσα και έμμεσα- συγκεντρώνουν την εταιρεία, μειώνουν το free float. Για 2 τινά μπορεί να συμβαίνει.

*Κλείνει η “ψαλίδα” Motor Oil- HelleniQ Energy. Στα 2,955 δισ. vs 2,414 δισ. Από τότε που το ΤΑΙΠΕΔ διεύρυνε το free float της HelleniQ Energy, μειώνεται η μεταξύ τους διαφορά. Να υποθέσω ότι, το επόμενο placement θα γίνει πάνω από τα 3 δισ. (αποτίμηση της HelleniQ Energy).

*Ενισχύει τον στόλο της η AEGEAN, προκειμένου να τροχοδρομήσει για την περίοδο-ρεκόρ, όπως περιμένουν Ευτύχης Βασιλάκης-Δημήτρης Γερογιάννης. Αποεπενδύει από την AnimaWings, το ένα αεροσκάφος που μίσθωνε στην ρουμανική εταιρεία έχει ενσωματωθεί ήδη, το δεύτερο θα ενταχθεί στο θερινό πρόγραμμα. Τέσσερα αεροσκάφη που διάθετε για έκτακτες πτήσεις/charter επιστρέφουν στο πρόγραμμα, ενώ ανανεώνει τις συμβάσεις leasing για άλλα πέντε. Επιπλέον επεκτείνει την συμφωνία με την Airbus κατά 4 αεροσκάφη (στα συνολικά 50), ενώ αναβαθμίζει πέντε σε Airbus321. Το αποτέλεσμα θα φανεί μεν σε ορίζοντα 2025, αλλά και το 1,121 δισ. αποτίμηση το θεωρώ ultra υποτιμημένο. Συγκρίνοντας το με αντίστοιχων ευρωπαϊκών το 1,5 δισ. θα ήταν συντηρητικό fair value.

*ElvalHalcor: από τα deep under value του 25άρη. Αποτίμηση στα 861 εκατ, peanuts. “Κλειδί” η συμφωνία με την Balearia (για το Margarita Salas) αναδεικνύει την προστιθέμενη (υπέρ) αξία της Elval. Απλά, stay firm-stay long.

*Καταλυτικός ήταν ο ρόλος του Ινδού πρέσβη στην οργάνωση του προσεχούς ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία. Η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Αθήνας- Νέου Δελχί σε όλους τους τομείς αποτελεί προτεραιότητα του Rudrendra Tandon. Πάντως, μέχρι τώρα απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ των 2 χωρών, ακόμη δεν υπάρχει. Με Turkish μέσω Κωνσταντινούπολης.

*Σ.Κ έρχεται, αίθριο καιρό θα έχει, για αυτό και το team της DeA σας προτείνει: Edition, προτάσεις για μία ρομαντική εμπειρία, σε: GB Spa-GB Corner Gifts & Flavors. – . Mappemonde Restaurant Bar & Lounge, στον 10ο όροφο του πολυτελούς Athens Capital Hotel – MGallery Collection στην καρδιά του Συντάγματος.-. Ξεχωριστό μενού που έχει δημιουργήσει ο Executive Chef του ξενοδοχείου, Μπάμπης Κουντούρης στο NEW Hotel.-. Περισσότερα στο //efrontrow.gr/23172/slideshow/valentines-edition-protaseis-gia-mia-romantiki-empeiria/

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask