don't even ask

don't even ask

spot_img

Η μπάλα, οι σοκολάτες και… ιστορίες μυστηρίου των Βρυξελλών, οι επιστροφές από το TLTROs, η επόμενη μέρα της Mytilineos, ζητείται “λευκός ιππότης” στην Attica Bank, Motor Oil-Nova, οι κινήσεις του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη, ο Κύπρος Τσέντας και δυσκολίες για πλαφόν

*Καλημέρα και σήμερα για αρχή η συνέχεια στο χθεσινό τελευταίο της στήλης. Για τον Επίτροπο της καρδιάς παραγόντων, οι οποίοι φαντασιώνονται πολιτικές εξελίξεις που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των επιχειρηματικών επιδιώξεων τους. “Πήρα δώρο μία μπάλα και ένα κουτί σοκολάτες…”, είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς συμπληρώνοντας πως “κάθε λέξη μου για το Κατάρ είναι απόλυτα συμβατή με τις πολιτικές της Κομισιόν”, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παρόντος του εκπροσώπου της Κομισιόν, Ερικ Μαμέρ, ο οποίος από τη Δευτέρα διέψευδε ότι είναι σε εξέλιξη σχετική έρευνα. Και ενώ στις Βρυξέλλες ορισμένοι επιχειρούν να ξανά ανοίξουν το θέμα Αλίγιεφ/Αζερμπαϊτζάν, στους διαδρόμους πυκνώνουν οι ψίθυροι με αφορμή έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διαπραγμάτευση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την Pfizer για τις παραγγελίες εμβολίων κατά Covid-19. Μάλιστα τότε- μέσα Σεπτεμβρίου- το Politico είχε κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις που μέρα με τη μέρα έμοιαζαν λιγότερο με συνήθεις εργασίες και περισσότερο με ιστορία μυστηρίου. Το συμβόλαιο, θυμίζω, ήταν ύψους 35 δισ. Τότε η Εποπτική Αρχή είχε διαπιστώσει ότι η επικεφαλής της ΕΕ δεν ακολούθησε το υφιστάμενο εγχειρίδιο κανόνων ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την υπογραφή σύμβασης για έως 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου της Pfizer. Τα θυμίζει η στήλη, μην και “σκάσει” κάνα Pfizergate και είναι ανενημέρωτοι οι πρωινοί μας αναγνώστες. Είχαν γίνει (κατά τις 20.00′) οι πρώτες δηλώσεις της bella Eva, που ενέπλεκε Μπορέλ-Γιόχανσον-Μετσόλα. Όντως, είναι μία ωραία ατμόσφαιρα εκεί στις Βρυξέλλες.

*Και για να το ελαφρύνουμε λίγο, σας παραπέμπω στον Νίκο Ελευθερόγλου, με αφορμή την συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους betarades για το Μουντιάλ. “Αντί να αποκλειστεί η Κροατία, αποκλείστηκε η Καϊλή…”, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, χαρακτηρίζοντας “ματσάρα” τον αγώνα Αργεντινής-Ολλανδίας. Δεν θα διαφωνήσω, έτσι και αλλιώς “πράσινων” (αθλητικά) φρονημάτων είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Στους betarades ο Αλέξης, στην Ναταλία ο Κυριάκος, μια χαρά το πάνε αμφότεροι μέχρι τις εκλογές θα έχουν καλύψει και άλλα κοινά. 

*Και μιας ο λόγος για τα “πράσινα” (αθλητικά) φρονήματα του Αλέξη Τσίπρα, για τις 15 Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των ενδιαφερόμενων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, στο Βοτανικό. Θυμήθηκα μία παλαιότερη συνέντευξη του Δημήτρη Ανδριόπουλου πως είναι εφικτή η ολοκλήρωση του project το 2026. Από τους γνώστες του αντικειμένου ο επικεφαλής της Dimand, ειδάλλως δεν θα έπαιρνε θέση. 

*Ωστόσο, τα σοβαρά τα αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης (insider) για την τέλεια καταιγίδα συρρίκνωσης της ρευστότητας, που… ζώνει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν αποσυρθεί από τους ισολογισμούς περίπου μισού τρισ. (επιστροφές των τραπεζών από το πρόγραμμα TLTROs των επιδοτούμενων δανείων για να αποφύγουν το αναδρομικό κόστος διακράτησης τους). Να δούμε, πως έχει η κατάσταση για τις συστημικές τράπεζες: Η Πειραιώς θα επιστρέψει 9 από τα 14,4 δισ. που έχει λάβει. Η Εθνική έχει αποπληρώσει-ήδη- 2 και τις επόμενες μέρες άλλα 1,5 δισ.- η Eurobank 2,9 από τα 11,6 δισ. ενώ η Alpha Bank θα επιστρέψει τα 8 δισ. (έως τον Ιούνιο 2023) από τα συνολικά 13 δισ. Ρώτησα πηγή που γνωρίζει και απάντησε ότι: είναι καλό μήνυμα του εγχώριου banking προς τις διεθνείς αγορές πως διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα και δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσουν τις λήξεις των TLTROs με άλλες πηγές. Άλλωστε οι συστημικές συνεχίζουν να αντλούν φθηνή ρευστότητα, καθώς οι αυξημένες καταθέσεις έχουν επιτόκια πολύ χαμηλότερα των αντίστοιχων χορηγήσεων/δανεισμού κ.λ.π. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το… παράθυρο άντλησης μέσω του ευρωσυστήματος καθώς συνεχίζει να δέχεται ομόλογα (με 2%) γραμμή χρηματοδότησης που λειτουργεί συμπληρωματικά.

*Να μείνουμε λίγο στα τραπεζικά, καθώς μετά το ΟΚ του Επόπτη στο πλαίσιο προτάσεων των τραπεζιτών για τους δανειολήπτες, σειρά έχει η συνάντηση τους με τον υπ. Οικονομικών. Για σήμερα είναι προγραμματισμένη και απ’ ότι φαίνεται θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Το σχέδιο-πλαίσιο των τραπεζιτών στηρίζεται στην βάση του προγράμματος “Γέφυρα 1” -το οποίο εφαρμόσθηκε στην διάρκεια της πανδημίας- με μικρές τροποποιήσεις ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Βασική διαφοροποίηση του νέου προγράμματος σε σχέση με το “Γέφυρα 1” η πηγή χρηματοδότησης, καθώς το νέο θα καλυφθεί κεφαλαιακά μόνο από τις τράπεζες. Μέσω αυτού θα καλυφθεί το ήμισυ της επιβάρυνσης που θα έχει ο ευάλωτος (αλλά ενήμερος) δανειολήπτης που προκύπτει, ήδη, από τα νέα υψηλότερα επιτόκια/μεγαλύτερη δόση, ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες θα ποσοτικοποιηθεί ο αριθμός. Για 30.000 γινόταν λόγος αρχικά, πλην όμως στο “Γέφυρα 1” είχαν συμπεριληφθεί περί τις 50.000 άτομα για σχεδόν 75.000 δάνεια, συνεπώς το πιθανότερο είναι να διευρυνθεί η περίμετρος (δηλαδή για περισσότερους από 30.000 ). Ημερομηνία αναφοράς του προγράμματος θα ορίζεται η 1η Ιουλίου 2022, με τους δικαιούχους να επιδοτούνται με το 50% της επιβάρυνσης της δόσης (από την 1/7/2022), η διάρκεια θα ορισθεί στους 12 μήνες (μετά την ένταξη) αφού υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις σε ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί αρχές του 2023. Για να δούμε…

*Ημέρα Μυτιληναίου η σημερινή και 12.30′ άνθρωπος της DeA θα είναι στην εκδήλωση για την παρουσίαση της Mytilineos της επόμενης ημέρας. Με τις περισσότερες συναλλαγές και τη μεγαλύτερη άνοδο από τα 25 χαρτιά του δείκτη, για τη μετοχή καταγράφηκε νέο ιστορικό υψηλό, στα 19,52 ευρώ. Αποτίμηση 2,78 δισ. αλλά ακόμη δεν είναι καν στη μέση. Μεθοδική, κατά γενική εκτίμηση, η διαμόρφωση της εικόνας, με την ανακοίνωση χθες πως η Fairfax καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος, της ένταξης στον δείκτη Dow Jones Sustainability προχθές κ.ο.κ Εξαιρετικό team, καλοκουρδισμένο.

*Ένα όνομα κράτησα από την χθεσινοβραδινή ενημέρωση: Τίμος Μελισσάρης.

*Από παράταση σε παράταση πηγαίνει η Attica Bank. Όλο και δυσχερέστερη η κεφαλαιακή κάλυψη-ποιος θα βρεθεί να ενδυθεί στολή… λευκού ιππότη- πλην όμως αυτό δεν εμποδίζει την Ελένη Βρεττού να οραματίζεται μερίσματα, να εισηγείται γενναίες αποζημιώσεις λ.χ. στον Μιχάλη Ανδρεάδη. Να θυμίσω, πως ο εν λόγω είχε αναλάβει διευθύνων αρχές Φεβρουαρίου 2022, δηλαδή σχεδόν 10μηνο. ΟΚ η νέα CEO που τον διαδέχθηκε είχε μείνει λιγότερο στην Lamda Development μετά την Πειραιώς. Όπου στην Πειραιώς είχε συμβάλει στα γενναία “κουρέματα” υποχρεώσεων/δανείων στην περίπτωση της SingularLogic. Είχε αναφερθεί παλαιότερα η στήλη στην υπόθεση, στο γενναιόδωρο “κούρεμα” του επικεφαλής Χρήστου Μεγάλου. Τι μανία και αυτή της DeA με το ρημαδοαρχείο, όσο σκαλίζεις “βγαίνουν” μόνες τους παλιές υποθέσεις. 

*Άρεσε η νέα συμφωνία της Motor Oil, αυτή την φορά η σύμπραξη με τη NOVA. Κοινό πλάνο-που βρίσκεται υπό επεξεργασία- προβλέπει τη δημιουργία κοινού σχήματος-εταιρείας που θα διεκδικήσει (κυρίως) έργα πληροφορικής. Υποθέτω, πως έχετε ενημερωθεί από χθες. Όμως, θα το προχωρήσω λίγο παρακάτω. Αφορμή οι φήμες για deal στην πληροφορική με μπαλαντέρ τον Αστυφίδη (σχετικό ρεπορτάζ χθες στο DarkRoom/newmoney). O λόγος για την Real Consulting, με βασικό μέτοχο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει πουλήσει στον επικεφαλής της Ambrosia Capital. Το team του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη έχει εντυπωσιακό track record στον κλάδο της τεχνολογίας, μου είχε πει παλαιότερα γνωστός του-συμμαθητής του από το Κολλέγιο Αθηνών. Ενδεχομένως να κολλάνε αυτά μεταξύ τους.

*Να κρατήσω το όνομα του Κύπρου Τσέντα, μου είπε καλά ενημερωμένη πηγή. Εκτελεστικός πρόεδρος της Wade Adams (Middle East) έγινε γνωστός για ένα συμβόλαιο “έργου υποδομών” (ύψους 300 εκατ.) που ανέλαβε για λογαριασμό της Lamda Development, στο Ελληνικό. Ο Κύπρος Τσέντας αποτελεί ένα success story του κυπριακού επιχειρηματικού-κατασκευαστικού χώρου, με σημαντική δραστηριότητα σε Μέση Ανατολή, Εμιράτα κ.λ.π, ξεκίνησε την καριέρα του από την J&P σε έργα του Χρήστου Ιωάννου στο Ομάν. Σήμερα ο όμιλος Wade Adams αποτελείται από 9 εταιρείες, με τις 7 να εδρεύουν στο Ντουμπάι. Στο project του Ελληνικού συνεργάζεται με Mytilineos και Intrakat. Την τελευταία την κρατώ, γιατί μπορεί να ξανά βρεθεί απέναντι στον Δημήτρη Κούτρα, μέσω του Κύπριου επιχειρηματία. 

*Άκαρπη (πως αλλιώς…) για ακόμη μία φορά η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας. Νέα την Δευτέρα, με την Γερμανική πλευρά να υποστηρίζει (χθες βράδυ) πως έχει λυθεί το 90%-95% των θεμάτων, αλλά με τα μεγάλα και συμβολικά να παραμένουν ανοιχτά. Άντε να βγάλεις άκρη με τους Γερμανούς. Τι έχει μείνει για την Δευτέρα; τον καθορισμό της τιμής που θα επιβληθεί το πλαφόν. “Πρέπει να εξασφαλίσουμε, πως δεν θα επαναληφθεί μία κατάσταση όπως του Αυγούστου”, δήλωσε ο Τσέχος υπ.Εν για να καταλήξει ότι “τώρα πρέπει να δείξουμε την ενότητα της Ευρώπης”. Εις την Δευτέραν λοιπόν, άντε να δούμε…          

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask