Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους

ΗΠΑ: Κοντά σε συμφωνία για το όριο χρέους

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες την Παρασκευή (26/5), καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικανών για το όριο χρέους, ενώ πλέον ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το απόγευμα (τοπική ώρα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) «αισιόδοξος», προσθέτοντας πως έτρεφε την «ελπίδα» να μάθει εντός ωρών «αν είμαστε σε θέση να συνάψουμε συμφωνία».

«Είμαστε πιο κοντά (στη συμφωνία), αλλά δεν την έχουμε κλείσει ακόμα», δήλωνε νωρίτερα πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, εκφράζοντας πάντως σκεπτικισμό για το εάν πράγματι θα ανακοινωνόταν κάτι εντός ωρών.

Και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, ο πρωταγωνιστής αυτού του πολιτικοοικονομικού σίριαλ στην πλευρά της αντιπολίτευσης, έκανε λόγο για πρόοδο. Αλλά «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ώσπου να συμφωνηθεί», πρόσθεσε, συνεχίζοντας την τακτική της πίεσης στον πρόεδρο.

Πίεση υπάρχει άφθονη σε αυτή την υπόθεση, που είναι δύσκολο να κατανοηθεί εκτός Ουάσιγκτον, ακόμη περισσότερο εκτός των ΗΠΑ. Στα κυριότερα αγκάθια συγκαταλέγεται η απαίτηση των Ρεπουμπλικάνων όσοι λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα ή/και βοήθεια από το κράτος, ιδίως επισιτιστική βοήθεια, να δουλεύουν για αυτά.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο «πάνω από οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας αν δεν καταφέρουν να πάρουν το ψωμί από το στόμα Αμερικανών που πεινάνε».

Η ημερομηνία που το υπουργείο Οικονομικών λέει πως δεν θα είναι σε θέση να τιμήσει τις δανειακές και άλλες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της χώρας πλέον είναι η 5η Ιουνίου, όχι η 1η, κάτι που δίνει περιθώριο μερικών ημερών ακόμη.

Η συμφωνία θα θέσει όριο στις δημόσιες δαπάνες για τις περισσότερες κατηγορίες εξόδων πέραν των ενόπλων δυνάμεων και των βετεράνων κατά το ίδιο διάστημα, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Ακόμη, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει την παραχώρηση να μειώσει τη χρηματοδότηση στην εφορία (Internal Revenue Service, IRS) με σκοπό να εντείνει τους ελέγχους στους πολίτες με τα υψηλότερα εισοδήματα στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι New York Times ανέφεραν ότι οι διαπραγματευτές πλησιάζουν σε μια συμφωνία για το όριο του χρέους. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό και ενώ τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και την αποφυγή κήρυξης στάσης πληρωμών που θα είναι καταστροφική όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία αλλά παγκοσμίως.

Οι δύο πλευρές έχουν κάνει βήματα περιορίζοντας τις διαφορές τους τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg που σημειώνει ότι οι λεπτομέρειες που έχουν συμφωνηθεί είναι ενδεικτικές, η τελική συμφωνία δεν είναι ακόμη υπό εξέταση και οι δύο πλευρές δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το ύψος του ανώτατου ορίου. Σύμβουλος της ηγεσίας των Δημοκρατικών στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για το ανώτατο όριο δαπανών ή χρηματοδότηση της εφορίας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ