Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΖητείται τραπεζική στήριξη και για το πρόγραμμα «εξοικονομώ»

Ζητείται τραπεζική στήριξη και για το πρόγραμμα «εξοικονομώ»

Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ένα ρίσκο με τον νέο γύρο του προγράμματος «Εξοικονομώ». Κατεβάζει τα εισοδηματικά όρια και αποκλείει από το πρόγραμμα τα πιο εύπορα νοικοκυριά προκειμένου να στηρίξει τους οικονομικά πιο ευάλωτους. Μάλιστα, οι φτωχότεροι, αυτοί που έχουν ατομικό εισόδημα έως 5000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, είναι αυτοί που θα λάβουν τα υψηλότερα ποσοστά επιδότησης.

Από την άλλη, το ύψος της επιδότησης, περιορίζεται και κυμαίνεται πλέον από το 40% για τους «πλουσιότερους» φτάνοντας μέχρι το 75% για τους φτωχότερους. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όλοι ανεξαιρέτως όσοι θα μπουν στο πρόγραμμα, θα χρειαστούν χρηματοδότηση. Ποιος θα κληθεί να καλύψει αυτό το χρηματοδοτικό κενό; Μα φυσικά οι τράπεζες. Η δική τους συμμετοχή πρέπει να ξεπεράσει τα 400-500 εκατ. ευρώ για να φτάσει ο προϋπολογισμός του όλου έργου στο 1 δις. ευρώ όπως εξήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το ζήτημα πλέον δεν είναι μόνο το αν οι τράπεζες θα μπουν στη διαδικασία χορήγησης αυτών των δανείων. Η ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων αποτελεί εθνικό στόχο και από τους προηγούμενους γύρους έχει φανεί ότι και οι τράπεζες έχουν συστρατευτεί. Το ζήτημα είναι ποιοι από αυτούς που θα πληρούν τα νέα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα με τα κριτήρια που έχουν επιλεγεί (χαμηλό εισόδημα, κύρια κατοικία σε περιοχή με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες δηλαδή κυρίως επαρχία, κάτοικοι παλαιών σπιτιών κλπ) θα έχουν πιστοληπτική ικανότητα. Το κράτος θα μπει για μια ακόμη φορά αρωγός και θα επιδοτήσει τους τόκους των δανείων που θα δώσουν οι τράπεζες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κάνουν τα στραβά μάτια όσον αφορά στα αυστηρά πλέον κριτήρια δανεισμού. Και στον προηγούμενο γύρο, είχαμε πολλές απορρίψεις αιτήσεων με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι είτε να χρειαστεί να ξανακάνουν τη διαδικασία προσθέτοντας και εγγυητή, είτε να καταφύγουν στην αναζήτηση ιδίων πόρων.

Γενικότερα, η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων συνιστά μεγάλο «πονοκέφαλο» για το μέλλον του προγράμματος. Μέχρι τώρα πολλές από τις επιχειρήσεις που αναλάμβαναν να προσφέρουν οι ίδιες λύσεις «πακέτο» στους πελάτες τους, κάλυπταν και το ποσό της χρηματοδότησης του προγράμματος μέχρι να γίνει η κρατική εκταμίευση. Μένει να φανεί αν αυτό θα συνεχιστεί καθώς η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι αυτή που θα κρίνει τελικώς και την επιτυχία του προγράμματος. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ