Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΦΥΣΗΕ. Λέκκας για πυρκαγιές: Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται χωρίς να μπορούμε...

Ε. Λέκκας για πυρκαγιές: Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών μιλώντας στην ΕΡΤ Για τον φαύλο κύκλο των δασικών πυρκαγιών και της κλιματικής κρίσης επισήμανε ότι οι δασικές πυρκαγιές, η ξηρασία, η μεταβολή του κλίματος, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τα πλημμυρικά φαινόμενα, όλα αυτά ουσιαστικά διατάσσονται σε έναν κύκλο ο οποίος αρχίζει να περιστρέφεται με όλο και μεγαλύτερη ταχύτητα.

«Βλέπουμε τα γεγονότα να εναλλάσσονται το ένα το άλλο χωρίς να μπορούμε να τα προλάβουμε. Παλαιότερα μας δινόταν η ευκαιρία μετά από κάθε τέτοιο φαινόμενο να το αναλύσουμε, να το εκτιμήσουμε, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Τώρα πια είμαστε σε αδυναμία να κάνουμε όλη αυτή τη διαδικασία γιατί τελειώνοντας ένα φαινόμενο αρχίζει το άλλο φαινόμενο και ούτω καθεξής. Έτσι λοιπόν υπάρχει μια σύνθετη κατάσταση η οποία οδηγεί ουσιαστικά στην περιβαλλοντική υποβάθμιση. Οδηγεί στο τελικό στο τελευταίο στάδιο της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που είναι δυστυχώς η ερημοποίηση», περιέγραψε ο κ. Λέκκας.

Μιλώντας για τις δασικές πυρκαγιές που καίνε για τρίτη ημέρα σε αρκετές περιοχές της χώρας τόνισε ότι οι πυρκαγιές ήταν σε αρκετά μεγάλα κομβικά σημεία όπου και είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, προσθέτοντας ότι οι ριπές ανέμων υπερέβαιναν μερικές φορές τα 6 και τα 7 μποφόρ.

To ανάγλυφο πυροδοτεί την εξέλιξη της φωτιάς

Ο ίδιος έκανε λόγο για «ένα πολυσχιδές ανάγλυφο το οποίο όχι μόνο εμποδίζει αλλά πυροδοτεί την εξέλιξη της πυρκαγιάς με μεγάλη ταχύτητα» προσθέτοντας ότι η έκταση των δασών είναι πολύ συγκεκριμένη. 

«Είχαμε απώλεια δασών τα τελευταία 10 – 20 χρόνια πολύ μεγάλη και φτάσαμε σε ένα οριακό επίπεδο οριακό που κάθε σπιθαμή δάσους που χάνεται σημαίνει και μεγάλη επίπτωση στο περιβάλλον της Αττικής. Γιατί η Αττική είναι ένας ιδιαίτερος χώρος, συγκεντρώνει το 40% του πληθυσμού με πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις. Συνεπώς τα εναπομείναντα δάση παίζουν ένα κομβικό ρόλο στο περιβάλλον» σημείωσε.

Και όπως επισήμανε δεν μας επιτρέπεται να χάσουμε άλλο δάσος, τουλάχιστον μέσα στην Αττική γιατί είναι πολύ δύσκολο να ανακάμψει το δάσος. «Οι αναδασώσεις στην Αττική πολύ λίγο αποδίδουν γιατί παραδίδονται πάλι στις φλόγες. Στην Πεντέλη για παράδειγμα, έχουμε τρεις φορές αναδασώσεις και τρεις φορές τα δέντρα κάηκαν από καινούργιες πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Λέκκας δηλώνοντας ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένα καινούργιο πρόγραμμα πυροπροστασίας που να λαμβάνει υπόψη και την κλιματική κρίση και τις νέες συνθήκες που δημιουργούνται.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ