Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΕλληνοτουρκικά: Θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι;

Ελληνοτουρκικά: Θα έχουμε ήρεμο καλοκαίρι;

Πολωμένο παραμένει το κλίμα στην Τουρκία ενόψει του β’ γύρου των εκλογών στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέτρεψε τις προβλέψεις και κέρδισε τον πρώτο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών με διαφορά περίπου 4,5 μονάδων έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τις τελευταίες εξελίξεις ο αντιστράτηγος ε.α. Ιπποκράτης Δασκαλάκης, ανέφερε πως «πριν από δύο Κυριακές ο πρόεδρος Ερντογάν κατόρθωσε, κόντρα στις δημοσκοπήσεις, να νικήσει. Και τώρα, έχοντας μαζί του και τις δημοσκοπήσεις και το πρώτο ευνοϊκό αποτέλεσμα, μάλλον είναι σχετικά σίγουρη η επικράτησή του».

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε ότι τα τυχαία γεγονότα και συγκεκριμένα οι σεισμοί άλλαξαν τελείως την ατζέντα. «Ευτυχώς είχαμε μια ήρεμη άνοιξη. Προβλέπεται αυτό λίγο να συνεχιστεί και το καλοκαίρι για ευνόητους λόγους και για να σχηματιστεί και η κυβέρνηση της Τουρκίας να πατήσει στα πόδια της και διότι θέλουν και οι δύο πλευρές το καλοκαίρι να εισπράξουν χρήματα από τον τουρισμό».

Ο στρατιωτικός αναλυτής εκτίμησε ότι «τα προβλήματα είναι μπροστά μας και θα έχουν διάρκεια» υποστηρίζοντας ότι «ο ανταγωνισμός με την Τουρκία θα συνεχιστεί».

Και όπως είπε, οποιοσδήποτε Τούρκος πολιτικός εκλεγεί θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική την οποία αγκαλιάζουν όλες οι τουρκικές ελίτ, αλλά αποδέχεται και ο κόσμος.

Σχολιάζοντας την άνοδο του εθνικισμού στην Τουρκία επισήμανε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την αναθεωρητική επεκτατική πολιτική που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους γείτονες και, δυστυχώς, θα εστιάσει πάνω στην Ελλάδα». Τακτική, που όπως τόνισε, θα συνεχιστεί για τα επόμενα τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Αναλύοντας την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία ο κ. Δασκαλάκης δήλωσε ότι παρά το σενάριο ότι η Τουρκία θα οδηγηθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι γείτονες έχουν τη δυνατότητα να πεινάσει περισσότερο ο ήδη ταλαιπωρημένος λαός και να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, και την επεκτατική τους προσπάθεια. Και δυστυχώς οποιαδήποτε κυβέρνηση και να βγει θα ακολουθήσει την ίδια πορεία.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ