Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου - Ανησυχία για το χειμώνα

Εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου – Ανησυχία για το χειμώνα

Κατά 26% και πλέον ήταν η αύξηση σε εβδομαδιαία βάση των τιμών φυσικού αερίου στον Ολλανδικό Δείκτη TTF κάτι που εντείνει και πάλι τις ανησυχίες για την ενεργειακή εικόνα εν όψει του χειμώνα.

Το επίπεδο, μάλιστα, των τιμών είναι το υψηλότερο εδώ και περίπου δύο μήνες, εν μέσω προσκομμάτων στις τροφοδοσίες ανά τον κόσμο. Αν και οιεγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της είναι σημαντικά πληρέστερες απ’ ό,τι συνήθως για τέτοια εποχή του χρόνου, ωστόσο φήμες, αναφορές ή και διαταραχές στην προσφορά και αυξήσεις της ζήτησης δημιουργούν μεταβλητότητα. Παράλληλα, αναλυτές και εμπλεκόμενοι στην αγορά αρακολουθούν στενά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για τον Αύγουστο για να σταθμίσουν τη μελλοντική κατανάλωση και άρα τις τιμές.

Έτσι, απρόοπτα και κινήσεις που πιθανόν να εμποδίζουν τη ζήτηση επηρεάζουν, τους δείκτες, όπως π.χ.  η  πιθανότητα απεργιών των εργαζομένων σε ορισμένα εργοστάσια στην Αυστραλία που ενέτεινε τις ανησυχίες.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της Chevron Corp. και της Woodside Energy Group Ltd. στην Αυστραλία ψήφισαν υπέρ της απεργίας, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα, περιορίζοντας την παγκόσμια αγορά του καυσίμου. 

Ωστόσο, το ακριβές χρονοδιάγραμμα της απεργιακής κινητοποίησης -αν προχωρήσει- δεν ήταν σαφές.  Χθες, η είδηση οδήγησε το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του φυσικού αερίου να διαπραγματεύεται στο Άμστερνταμ (TTF) στα 38,3 ευρώ η μεγαβατώρα με αύξηση 23,3%, ενώ αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζουν και τα πιο μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εκείνο του Οκτωβρίου στα 41,4 ευρώ (+18,6%)  και του Νοεμβρίου στα 48,5 ευρώ (+11%).  

Σύμφωνα με τον Νικ Κάμπελ της Inspired Plc, οι αγοραστές από την Ασία «πιθανώς θα αυξήσουν τις προσφορές για εισαγωγές LNG προκειμένου να αντικαταστήσουν τους όγκους που μπορεί να χαθούν από την Αυστραλία, κάτι που θα επηρεάσει και την Ευρώπη. Το LNG αποτελεί πλέον το βασικό μέρος του ευρωπαϊκού μείγματος προμηθειών φυσικού αερίου, επομένως οποιαδήποτε ένδειξη ότι η ροή του βρίσκεται σε κίνδυνο οδηγεί σε άνοδο της τιμής».  Αλλοι πιθανοί κίνδυνοι που οδηγούν σε αύξηση των τιμών είναι η μείωση των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα και τις αυξημένες ροές από την περιοχή προς την Ουκρανία, η οποία διαθέτει πλεονάζουσα αποθηκευτική ικανότητα, ενώ κίνδυνο εγκυμονούν και οι καθυστερήσεις στην εποχιακή συντήρηση της Νορβηγίας αποτελούν επίσης κίνδυνο. 

Συγκεκριμένα, στη Νορβηγία, προγραμματισμένη συντήρηση σε μεγάλες εγκαταστάσεις έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα και στη Ρωσία, η Yamal LNG σχεδιάζει να κλείσει ένα τμήμα παραγωγής για εργασίες για τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο.

Τα κέρδη των τιμών στην Ευρώπη συμβαδίζουν με το υψηλότερο κόστος για το καύσιμο στην Ασία, καθώς οι δύο ήπειροι ανταγωνίζονται για το διαθέσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Αρκετές διαταραχές οφείλονται σε περιορισμό της προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες.

Στις ΗΠΑ, ένα τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου Columbia έκλεισε μετά από πυρκαγιά στην περιοχή, μειώνοντας τις προμήθειες αερίου τροφοδοσίας στο εργοστάσιο LNG Cove Point.

Να σημειωθεί ότι με βάσηαναλύσεις διεθνών οργανισμών όπως ο ΙΕΑ και το Ενεργειακό Ινστιτούτο της Οξφόρδης υπάρχει υψηλός δείκτης μεταβλητότητας για την τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη για το υπόλοιπο του 2023.

Οι βασικές απειλές ενόψει του χειμώνα συνεχίζουν να είναι ο καιρός, οι ρωσικές προμήθειες που έχουν απομείνει και η ασιατική ζήτηση. Πάντως, οι εκτιμήσεις των αναλυτών λένε ότι σε οποιοδήποτε σενάριο δεν θα επαναληφθούν οι ακραίες τιμές του 2022.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ