Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19ΕΚΠΑ: Δεν υπάρχει Αθηναϊκή μετάλλαξη

ΕΚΠΑ: Δεν υπάρχει Αθηναϊκή μετάλλαξη

Δεν υπάρχει Αθηναϊκή μετάλλαξη του κορωνοϊού ξεκαθαρίζουν ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος βάζοντας τέλος στα σενάρια.

Οι επιστήμονες μάλιστα εξηγούν τη διαδικασία των μεταλλάξεων τονίζοντας πως «σε κάθε αναπαραγωγή του ιού δημιουργούνται μεταλλάξεις καθότι ο μηχανισμός πολλαπλασιασμού κάνει λάθη κατά τη διαδικασία αντιγραφής του γενετικού υλικού», σημειώνουν οι καθηγητές, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο SARS-CoV-2, αντίθετα με άλλους κορωνοϊούς, έχει μηχανισμούς επιδιόρθωσης.

Ακόμη όμως και κατά την επιδιόρθωση των λαθών, μεταλλάξεις  συνεχίζουν να παράγονται αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση σε μικρότερο βαθμό από ότι σε άλλου ιούς RNA.

«Οι ιοί λοιπόν που προκύπτουν φέρουν συνδυασμούς μεταλλάξεων, οι οποίες συγκεντρώνονται σε βάθος χρόνου. Όταν ένας ιός καταφέρει είτε από τύχη είτε λόγω πλεονεκτήματος να επεκταθεί στον πληθυσμό και διαφέρει αρκετά από άλλους ιούς λόγω του συνδυασμού των μεταλλάξεων που κουβαλάει τότε δημιουργεί έναν νέο εξελικτικό κλάδο και ονομάζεται ως στέλεχος» σημειώνουν οι καθηγητές.

Διττή έννοια έχει το «στέλεχος», δηλαδή βιολογικό και εξελικτικό χαρακτήρα:

-Το σύνολο των ιών που έχουν παρόμοιες ιδιότητες γιατί κουβαλάνε παρόμοιους συνδυασμούς μεταλλάξεων.

-Από την άλλη δείχνει την εξελικτική ιστορία του ιού και για αυτό συνηθίζεται τα στελέχη να ονοματίζονται από την περιοχή που απομονώθηκαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πλέον δεν χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός των στελεχών με γεωγραφική τοποθεσία, προκειμένου να αποφευχθεί το στίγμα με αρνητικές συνέπειες στην Δημόσια Υγεία, αλλά  χαρακτηρίζονται από τον εξελικτικό κλάδο (συνδυασμός λατινικών γραμμάτων και αριθμών).

Κατόπιν αυτών, οι καθηγητές αποσαφηνίζουν ότι το στέλεχος Β.1.1.318 αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα στέλεχος που απομονώνεται στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες.

Το εν λόγω στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά στη Νιγηρία ,αλλά ήδη απομονώνεται σε πλήθος άλλων χωρών σύμφωνα με την πλατφόρμα GISAID όπως είναι: Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σλοβενία,  Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Μπαγκλαντές, Αργεντινή, Γκάμπια, Γκαμπόν και Τουρκία.

Συνεπώς οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει ελληνική προέλευση ή κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα για την οποία μπορεί να ονοματισθεί με αυτόν τον τρόπο».

Αναφορικά με τις ιδιότητες του στελέχους, προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την μεταδοτικότητα, την ανοσολογική διαφυγή ή την παθογένειά της και για αυτό δεν έχει θεωρηθεί μέχρι στιγμής ως στέλεχος ανησυχίας (Variant of Concern).

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ