Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα

Του Κώστα Κατσαφάδου

Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Bουλευτή ΝΔ στην  Α’ Πειραιώς και Νήσων

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ένα σχέδιο που μπορεί να αλλάξει το σήμερα και το αύριο του τόπου μας. Αποτελεί το μεγάλο εθνικό στοίχημα της δικής μας γενιάς, καθώς από την επιτυχία του θα κριθεί το που και το πώς θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια, την Τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Ενός αιώνα που σημαδεύτηκε από την πανδημία, που ήρθε να μας θυμίσει όλα όσα εκείνα είχαμε ξεχάσει ως κοινωνίες του δυτικού κόσμου. Κυρίως όμως ήρθε να θυμίσει σε όλους μας το καθήκον μας να δημιουργήσουμε ένα κράτος, μια Πολιτεία, που έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Πολίτες της. 

Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, έχει έναν μελετημένο οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με 4 πυλώνες: Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας αυξάνοντας κατά 7 μονάδες το εθνικό μας προϊόν εντός της επόμενης εξαετίας.

Συζητάμε για ένα πακέτο 57 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν προσθέσουμε στα 32 ευρωπαϊκών πόρων, επιχορηγήσεις και δάνεια, και ένα επιπρόσθετο σημαντικό κεφάλαιο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα κινητοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Συζητάμε δηλαδή για κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα δεύτερο ΕΣΠΑ.

Το Σχέδιό μας ουσιαστικά έρχεται να αλλάξει τα στερεότυπα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό κράτος.

Στον πυρήνα του σχεδίου μας βρίσκεται η δημιουργία πολλών μόνιμων, ποιοτικών και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας μέσα από πάρα πολύ σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Με δύο, όμως, πάντα όρους: όποιος ιδιώτης αξιοποιεί πόρους του Ταμείου πρέπει ταυτόχρονα να επενδύει και δικά του χρήματα αναλαμβάνοντας και το δικό του ρίσκο.

Και όλα τα σχέδια, τα οποία τελικά θα εγκριθούν, πρέπει να είναι ώριμα προς εκτέλεση. Είναι οι δύο δρόμοι που οφείλουν να συγκλίνουν για να μετατρέψουμε αυτή την προσπάθεια σε εθνική. Και το εθνικό σχέδιο υπηρετεί κυριολεκτικά την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την ανθεκτικότητα της κοινωνίας.

Επενδύοντας στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στις δεξιότητες, στην κοινωνική φροντίδα, στη γρήγορη ψηφιακή εξυπηρέτηση, αλλά και στις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Στην πράσινη μετάβαση αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης για δράσεις, όπως παραδείγματος χάρη η χωροταξική μεταρρύθμιση σε όλη την επικράτεια. Έργο τεράστιας σημασίας, ώστε να ξεκαθαρίσουν επιτέλους οι χρήσεις γης παντού στην Ελλάδα. Έργα, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτιρίων δημόσιων και ιδιωτικών, η μεγάλη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά βέβαια και η στροφή στις ηλεκτροκίνητες πια μεταφορές, δημόσιες συγκοινωνίες και ιδιωτικές μεταφορές.

Όλες αυτές οι δράσεις δεν είναι αποσπασματικές, είναι συνεκτικές. Αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους κατατείνοντας τελικά στον ίδιο στόχο.

Το σχέδιο προφανώς ενσωματώνει και πολλά από τα διδάγματα της πανδημίας με έμφαση στις πολιτικές αλληλεγγύης και στο ρόλο του κράτους τελικά ως πρωταγωνιστή των μεταρρυθμίσεων αλλά και ως αρωγού, όποτε αυτό χρειάζεται, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Για μας το Εθνικό Σχέδιο είναι ένα στοίχημα, το οποίο τελικά πρέπει να κερδίσουμε όλοι μαζί. Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι είναι το εθνικό στοίχημα της γενιάς μας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ