Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΕθνική: Τα υψηλά τριών ετών, τα 3 δισ. της κεφαλαιοποίησης και ο...

Εθνική: Τα υψηλά τριών ετών, τα 3 δισ. της κεφαλαιοποίησης και ο MSCI

Σε νέα υψηλά τριών ετών έκλεισε χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, αποτελώντας την πρώτη τραπεζική μετοχή που έπιασε την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 3 ευρώ που έγινε το μακρινό 2016. Η μετοχή έχει συμπεριφορά leader τελευταία, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα όπου ανέλαβε τα ηνία της αγοράς διακινώντας 11,95 εκατ. ευρώ, που ήταν κορυφαίος τζίρος της αγοράς.

Χθες η μετοχή ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,39% κλείνοντας στα 3,3790 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέο υψηλό τριών ετών, καθώς σ’ αυτό το όριο είχε να κλείσει από τις 2 Φεβρουαρίου του 2018. Η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 15,25% φέτος, ενώ θυμίζουμε ότι έβγαλε το 2021 με άνοδο 29,7%, ούσα η δεύτερη σε απόδοση πίσω από τη Eurobank (+54%).

Συνάμα, μετά και τη χθεσινή άνοδο η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας επανήλθε μετά από τρία χρόνια πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε στα 3,09 δισ. ευρώ, ενώ υπερκέρασε την Alpha Bank που έμεινε στα 3,02 δισ. ευρώ. Η Εθνική πλέον είναι στην 6η θέση των κεφαλαιοποιήσεων πίσω από τις Coca Coal HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Eurobank και ΔΕΗ, με την Alpha Bank να ακολουθεί στην 7η θέση.

Στην Εθνική, υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα όλο το τελευταίο διάστημα, καθώς «τρέχει» ο μετασχηματισμός και ο απεγκλωβισμός από τα «τοξικά» και τα κόκκινα δάνεια, με τον όμιλο να στοχεύει να διαδραματίσει πλέον ενεργό ρόλο στη νέα εποχή με άνοιγμα στις δανειοδοτήσεις και στήριξη της ανάπτυξης.

Δεν αποκλείεται η διοίκηση Μυλωνά να καταφύγει σε κάποιο placement ή έκδοση ομολόγου το επόμενο διάστημα, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή «φαρέτρα» και να μπει δυνατά στο παιχνίδι.

Συνάμα, κύκλοι της αγοράς αποδίδουν το ξεπέταγμα της μετοχής στην προοπτική εισόδου στο δείκτη MSCI Global Standard Greece στην επόμενη αναδιάρθρωση.

Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω δείκτης, μετά τις διαγραφές προηγούμενων ετών έφτασε στις αρχές του 2021 να αποτελείται μόλις από τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo). Όμως κατά τη διάρκεια του έτους προστέθηκαν οι Eurobank (το Μάιο), Alpha Bank (τον Ιούλιο μετά την ΑΜΚ) και ΔΕΗ (τον Νοέμβριο μετά τη δική της αύξηση κεφαλαίου) και πλέον φιλοξενεί έξι μετοχές, ανεβάζοντας λίγο τη στάθμιση του Χ.Α. διεθνώς.

Μολονότι τα κριτήρια του οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI) για την ένταξη μετοχών στους δείκτες είναι σύνθετα, ένα από τα κυρίαρχα είναι η κεφαλαιοποίηση, εξού και η είσοδος των Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ το 2021.

Πλέον, η Εθνική, όπως αναφέραμε πιο πάνω ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank και αν συνεχίσει να διατηρείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ τότε νομοτελειακά θα επιστρέψει στον MSCI Global Standard Greece στην επόμενη αναθεώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Euroxx Χρηματιστηριακή διατυπώνει τιμή στόχο τα 4,2 ευρώ (από 3,4 ευρώ πριν) με σύσταση overweight για την Εθνική, ενώ η Deutsche Bank έως ως κορυφαία τραπεζική επιλογή από την Ελλάδα την ΕΤΕ με τιμή – στόχο τα 4,50 ευρώ. Η Eurobank Equites συστήνει αγορά για την Εθνική Τράπεζα με τιμή -στόχο τα 4,20 ευρώ έναντι 3,48 ευρώ προηγουμένως, ενώ η Pantelakis Securities, δίνει τιμή – στόχο τα 4,4 ευρώ, με περιθώριο ανόδου άνω του 30%.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, την υψηλότερη τιμή – στόχο είχε δώσει η Axia που διατύπωσε σύσταση για αγορά με τιμή – στόχο τα 6 ευρώ, ενώ η HSBC αύξησε το στόχο για την Εθνική στα 3,55 ευρώ από 3,40 ευρώ πριν.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ