Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΔιχασμένοι οι Έλληνες για τα δίκτυα 5G

Διχασμένοι οι Έλληνες για τα δίκτυα 5G

Μπορεί η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G να γεννά μεγάλες προσδοκίες για τις καινοτομίες που θα φέρει και τα οικονομικά οφέλη που θα τις συνοδέψουν, οι καταναλωτές ωστόσο δείχνουν επιφυλακτικοί απέναντι στην πέμπτη γενιά δικτύων. Στην περίπτωση της χώρας μας μάλιστα οι Έλληνες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό επιφυλακτικότητας σε σύνολο 18 χωρών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari | YouGov.

Για την ακρίβεια, παραπάνω από τους μισούς Έλληνες (ποσοστό 53%) εκφράζουν ανησυχία προς το 5G σε σχέση με την ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την υγεία.

Το ίδιο επιφυλακτικοί είναι και οι κάτοικοι της Ινδίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κίνα και το Μεξικό να ακολουθούν.

Στον αντίποδα, οι χώρες με τον χαμηλότερο βαθμό ανησυχίας και επιφύλαξης προς την νέα τεχνολογία είναι η Δανία και η Αγγλία.

Την επιφυλακτικότητα προς τα δίκτυα 5G έχει επιβεβαιώσει και παλαιότερη έρευνα της Focus Bari με τις ανησυχίες που εκφράζονται να αφορούν κατά κύριο λόγο την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.

Ειδικότερα, το 54% των πολιτών ανησυχεί για το απόρρητο των δεδομένων του σχετικά με το 5G, ποσοστό που θεωρείται χαμηλό, αν υπολογίσει κανείς ότι στη Βρετανία το ίδιο ποσοστό σκαρφαλώνει στο 67%. Αντίστοιχα το 52% ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας αν αποτύχει η τεχνολογία 5G.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στην χώρα μας εκφράζεται από γυναίκες αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ειδικότερα, το 61% των γυναικών ανησυχούν για τις επιπτώσεις του 5G στην υγεία με τον αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες να φτάνει στο 43%. Στην Αττική ο πληθυσμός είναι διχασμένος στο 50%, στη Θεσσαλονίκη «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις το 49% ενώ στην επαρχία το ποσοστό αυτό σκαρφαλώνει στο 54%.

Παρά τις ανησυχίες βέβαια, το κοινό δείχνει να αναγνωρίζει τις ωφέλειες των δικτύων 5G. Βάσει της προηγούμενης έρευνας της Focus Bari, το 51% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχει ή θα αποκτήσει συσκευή συμβατή με δίκτυο 5G και το 70% δηλώνει ότι η χρήση του δικτύου 5G ωφελεί τη ζωή του με πολλούς τρόπους.

Αντίστοιχα σε ερώτηση αν η χρήση του δικτύου 5G βελτιώνει την ψηφιακή εμπειρία (streaming, ταχύτητες κ.λπ.), το 88% των Ελλήνων απαντά θετικά και μόνο το 12% αρνητικά. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Αγγλία απαντά θετικά το 63% και αρνητικά το 37%.

Οι επιφυλάξεις αναμένεται να καμφθούν καθώς προχωρά η διείσδυση των δικτύων και όλο και περισσότεροι καταναλωτές θα δοκιμάζουν τα οφέλη τους. Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε πολύ πρόσφατα την τεχνολογία, κινήθηκε ωστόσο πολύ γρηγορότερα σε σχέση με άλλες χώρες. Χάρη σε αυτό κατέκτησε την πρώτη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης στη διάθεση των συχνοτήτων για τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G) το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η χώρα μας υπολειπόταν έναντι της Φινλανδίας και της Γερμανίας στην πρόοδο που είχε κάνει για την απόδοση των συχνοτήτων, πάνω στις οποίες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προχωρούν στις υποδομές των δικτύων 5G. Πλέον προστέθηκε στην πρώτη θέση μαζί με τις δύο προαναφερθείσες χώρες, πετυχαίνοντας βαθμολογία 100%, σύμφωνα με το παρατηρητήριο της ΕΕ για το 5G.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ