Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΒενεζουέλα: Επανέναρξη μεταφοράς πετρελαίου παρά τις κυρώσεις

Βενεζουέλα: Επανέναρξη μεταφοράς πετρελαίου παρά τις κυρώσεις

Ύστερα από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο, έχοντας υποστεί αμερικανικές κυρώσεις από τον Πρόεδρο Τραμπ, η Βενεζουέλα ξεκίνησε να επαναλαμβάνει απευθείας αποστολές πετρελαίου στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται πως η επιβολή των κυρώσεων ήταν μέρος της ώθησης της κυβέρνησης Τραμπ να εκδιώξει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, στοχεύοντας τον πετρελαϊκό κλάδο της Βενεζουέλας, «καθώς παρείχε οικονομικούς πόρους στο παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», όπως σημείωνε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Κυρώσεις από την Ουάσινγκτον είχαν επιβληθεί και σε εταιρείες που συνέχισαν τις δραστηριότητές τους με τη Βενεζουέλα, ακόμα και μετά την απαγόρευση. Ωστόσο οι ΗΠΑ, παρά τις κυρώσεις, απέτυχαν να σταματήσουν εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου του έθνους της Νότιας Αμερικής ή να «χαλαρώσουν» τη δύναμη του Μαδούρο στην εξουσία.

Μάλιστα, οι αποστολές πετρελαίου φαίνεται να ξεκίνησαν ήδη πριν από την μετάβαση της εξουσίας από τον Τραμπ στον νέο Πρόεδρο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το TankerTrackers.com, μια ανεξάρτητη διαδικτυακή υπηρεσία που παρακολουθεί και αναφέρει αποστολές πετρελαίου, το πρώτο δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο από την Βενεζουέλα στην Κίνα ήταν το “Kyoto”, το οποίο φόρτωσε 1,8 εκατ. βαρέλια στο  λιμάνι Jose της Βενεζουέλας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν προέβη σε κάποιο σχόλιο σχετικά με την επανέναρξη του άμεσου εμπορίου πετρελαίου μεταξύ Βενεζουέλας και Κίνας, ωστόσο, όπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, οι συνεργάτες του Μπάιντεν, τον συμβούλεψαν να διατηρήσει τις εν λόγω κυρώσεις, αλλά να αλλάξει το επίκεντρο της στρατηγικής των ΗΠΑ.

Τέλος, ενάντια στις κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας, έχει ταχθεί και η Κίνα, η οποία έχει ενταχθεί στους άλλους στενούς συμμάχους της Βενεζουέλας (Ρωσία, Κούβα), επικρίνοντας δημόσια την συγκεκριμένη πολιτική των ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση Μαδούρο, πραγματοποίησε πρόσφατα συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους και επιχειρηματίες με σκοπό εμπορικές συνεργασίες και προώθηση επενδύσεων μεταξύ των χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Μαδούρο είπε ότι θα στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, ενθαρρύνοντας πιο ισχυρές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. «Πρέπει να προχωρήσουμε με επενδύσεις, με δημιουργία πλούτου και με νέες συνεργασίες», όπως δήλωσε ο Μαδούρο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ